Apple iPhone 6 Plus review

04.12.2014
Apple iPhone 6 Plus review
Construcţie, design, ergonomie

Un produs precum iPhone 6 Plus ar fi fost greu de imaginat în urmă cu doar douăsprezece luni. Apple a rămas fidelă diagonalei de 3,5” timp de cinci ani, Steve Jobs afirmând în repetate rânduri că aceasta este „diagonala perfectă”, iar compania a cedat puţin teren abia în 2012, atunci când a adoptat formatul 16:9 si diagonala de 4”. Cei care şi-au dorit însă un iPhone cu o diagonală la nivelul pretenţiilor actuale au fost nevoiţi să aştepte până toamna aceasta, când Apple nu doar că a lansat mai marele iPhone 6, dar a intrat şi pe piaţa telefoanelor-gigant cu iPhone 6 Plus.

Construcţie, design, ergonomie

Până în 2014, compania Apple a urmat ideea mărimii unice şi a oferit anual unul sau mai multe telefoane de aceeaşi mărime. Dacă trecerea modelului de bază iPhone 6 la diagonala de 4,7” este o decizie normală şi de prea mult timp aşteptată, lansarea unui terminal-gigant ar putea părea mai puţin clară la o primă vedere.

Dacă privim însă datele publicate acum mai bine de jumătate de an de către Juniper şi Canalys, putem observa că piaţa telefoanelor-gigant creşte într-un ritm ameţitor şi depăşeşte categoric ritmul evoluţiei pieţei smartphone în ansamblu. Mai mult, Apple nu se bucură de o poziţie prea bună în China, adică exact pe acea piaţă gigantică în continuă dezvoltare unde telefoanele cu ecrane mai mici de 5” nici nu sunt băgate în seamă. Ţinând cont de oportunităţile de profit suplimentare oferite de acest nou segment de piaţă şi de atractivitatea pieţei chineze, Apple a dezvoltat şi lansat iPhone 6 Plus, iar acesta va avea dificila misiune de a deschide calea companiei pe piaţa telefoanelor-gigant.

iPhone 6 Plus foloseşte acelaşi design remarcat deja la mai micul model cu ecran de 4,7”, masivul telefon Apple părând doar o variantă redimensionată şi redesenată a acestuia. Carcasa monobloc fabricată din aluminiu şlefuit păstrează forma cu laturi drepte, feţe plate şi colţuri amplu curbate pe care telefoanele Apple au folosit-o de la iPhone 4 încoace, însă preia şi multe dintre elementele de design apărute odată cu prima generaţie a tabletei iPad Mini.

iPhone 6 Plus: Apple intră în liga telefoanelor-gigant

Noua carcasă abandonează marginile drepte ale celor patru generaţii anterioare de iPhone în favoarea unora cu profil semicilindric, curbura amplă a carcasei prelungindu-se fluid şi pe partea frontală deoarece ecranul foloseşte un strat protector nou. Similară soluţiilor remarcate la Nokia N9 sau Samsung Galaxy Note 4, suprafaţa protectoare este fabricată dintr-o sticlă ceva mai groasă cu margini rotunjite, ceea ce-i permite să se îmbine fluid cu rama metalică din jur şi să completeze armonios liniile curbate ale designului.

iPhone 6 Plus: detaliile noii carcase

Unele elemente constructive, cum ar fi emblematicul buton circular Home sau grila căştii telefonice, au rămas practic neschimbate. Grilele difuzorului şi microfonului din partea inferioară a carcasei au fost însă refăcute, Apple abandonând perechea de duze cu două rânduri de performaţii fine în favoarea unor găuri cu diametru mai mare.

iPhone 6 Plus: o carcasă subţire şi elegantă

Amplasat ergonomic în dreapta, butonul Power/Lock este mai bine camuflat, dar a rămas totodată suficient de proeminent pentru a fi uşor de găsit. Butonul Mute a devenit ceva mai mic, iar butoanele de Volum au fost îngropate într-un mic şanţ. Acest ultim detaliu constructiv pare să fie şi sursa problemelor celor care s-au pomenit cu telefoanele îndoite, grosimea metalului în aceasta zonă fiind în mod vădit redusă.

iPhone 6 Plus: butoane cu un design nou

Partea din spate se remarcă prin apariţia unor inserţii din material plastic sub care este ascuns sistemul de antene. Mai puţin dezagreabile decât păreau în fotografiile de presă, aceste inserţii sunt însă şi mai puţin elegante decât cele văzute pe carcasele telefoanelor HTC din gama One. În funcţie de culoarea aleasă pentru carcasă, aceste benzi vor fi mai mult sau mai puţin evidente, însă soluţia aleasă de Apple pentru ascunderea antenelor este în mod clar cel mai slab punct al designului noului iPhone.

iPhone 6 Plus: o carcasă plată cu spate (aproape) neted

Cel de-al doilea aspect deranjant al noii carcase este camera foto proeminentă, grosimea redusă a telefonului nemaipermiţând ascunderea integrală a acesteia în carcasă. iPhone 6 Plus nu este singurul telefon cu o cameră foto parţial încorporată în carcasă, însă acest aspect constructiv este regretabil deoarece strică armonia unui spate perfect plat şi măreşte riscul lovirii obiectivului.

iPhone 6 Plus: o cameră reliefată şi un sistem de antene nu tocmai aspectuos

Dincolo de protuberanţa camerei foto şi discutabila sensibilitate a carcasei în zona butoanelor de volum, calitatea construcţiei este foarte bună. Carcasa este rigidă, butoanele au un răspuns puternic plăcut, pelicula eloxată care acoperă carcasa are o fricţiune similară sticlei protectoare a ecranului iar forma este foarte bună, evident, în măsura în care un telefon-gigant poate fi considerat ergonomic. Pelicula metalică este însă destul de alunecoasă, iar cantitatea de grăsime şi transpiraţie reţinută de aceasta este destul de mare.

Telefoanele iPhone au fost dintotdeauna ceva mai mari decât modelele cu o diagonală similară din cauza spaţiului mare şi simetric amplasat deasupra şi dedesubtul ecranului, iar iPhone 6 Plus nu este o excepţie. Este adevărat, iPhone 6 Plus este unul dintre cele mai subţiri telefoane-gigant, însă dimensiunile frontale de 158,1 x 77,8 milimetri îl fac la fel de masiv ca Galaxy Note 4 sau Nexus 6, care oferă amândouă ecrane cu o diagonală superioară.

Cam mare pentru un telefon cu ecran de 5,5”, iPhone 6 Plus va fi de-a dreptul un şoc pentru utilizatorii tradiţionali Apple care au fost obişnuiţi cu ecranele de cel mult 4” pe care le puteau utiliza confortabil cu o singură mână. Privind însă partea plină a paharului, iPhone 6 Plus nu doar că oferă un spaţiu generos de ecran, dar este şi primul telefon Apple pe care poţi savura cu adevărat un film la rezoluţie Full HD sau un joc al cărui spaţiu de ecran nu este ocupat pe jumătate de propriile-ţi degete.

Ecran, hardware, specificaţii, autonomie

Ecran, hardware, specificaţii, autonomie

Apple nu a fost prima companie care a remarcat importanţa unui ecran cu densitate mare, terminale precum Toshiba G910 sau Sony Ericsson Xperia X1 trecând de pragul de 300 ppi cu doi ani înainte de lansarea modelului iPhone 4. Maşinăria de marketing Apple a promovat însă în mod explicit acest aspect, a conştientizat utilizatorul de importanţa unui ecran mai bun şi a declanşat bine cunoscuta cursă a rezoluţiilor din ce în ce mai mari. După ce a staţionat timp de patru generaţii la o din ce în ce mai puţin impresionantă densitate de 326 ppi, gama iPhone a făcut un progres odată cu lansarea modelului 6 Plus şi a devenit din nou competitivă şi din acest punct de vedere.

iPhone 6 Plus: un ecran Full HD de 5,5

Deoarece foloseşte un panou Full HD, ecranul de pe iPhone 6 Plus nu este atât de spectaculos ca modelele QHD implementate pe LG G3 sau Samsung Galaxy Note 4. Oferind însă o densitate de 401 ppi, ecranul de pe iPhone 6 Plus este net superior implementărilor Apple anterioare şi se încadrează în nota cu care ne-au obişnuit telefoanele-gigant Android lansate în ultimul an. Dacă nu reuşeşte să fie cel mai spectaculos din punct de vedere al rezoluţiei, ecranul de pe iPhone 6 Plus se revanşează prin luminozitatea excepţională, nivelul bun de negru, contrastul excelent şi acurateţea coloristică deosebită oferită de panoul IPS. Începând cu iPad 3rd generation, Apple a pus accent pe dinamica şi acurateţea coloristică, iar iPhone 6 Plus oferă o prestaţie pe care consider că o pot egala doar panourile AMOLED de la Samsung pe care le-am văzut implementate pe Galaxy S5 şi Galaxy Note 4.

Utilizatorii care vor face o captură de ecran şi vor inspecta proprietăţile fişierului vor observa imediat că telefonul procesează toate informaţiile grafice la rezoluţia superioară de 2208 x 1242 pixeli şi le redimensionează pentru afişare la rezoluţia de 1920 x 1080 pixeli. Acest comportament straniu este rezultatul modului în care a fost proiectat sistemul de operare iOS şi de obsesia Apple pentru procesarea perfectă la nivel de pixel. Dacă rezoluţia HVGA a primelor 3 telefoane iPhone a fost punctul de plecare, Apple a folosit scalarea 2x atunci când a făcut saltul la Retina Display şi a optat acum pentru scalarea 3x pentru noul Retina HD Display. Aceste salturi făcute în paşi întregi au o serie de avantaje, cum ar fi scalarea corectă (dar la o calitate slabă) a interfeţelor aplicaţiilor vechi, păstrarea calităţii maxime a informaţiilor grafice indiferent de generaţia din care face parte ecranul şi simplificarea muncii dezvoltatorilor software care scriu aplicaţii pentru toate cele trei tipuri de ecrane (1x, 2x şi 3x). Deoarece iPhone 6 Plus micşorează informaţiile grafice generate de către sistemul de operare înainte de afişare, acest mod de lucru are şi efectul unei procesări FSAA, însă impactul raportului de scalare de numai 1,15:1 este probabil prea mic pentru a avea un aport semnificativ.

Procesorul Apple A7, care a fost anunţat împreună cu iPhone 5S, a adus câteva îmbunătăţiri importante deoarece a fost fiind prima soluţie ARM pe 64 de biţi implementată într-un telefon mobil şi prima care a încorporat un nucleu grafic PowerVR din generaţia a şasea. Noul Apple A8 este doar o îmbunătăţire a acestuia, însă acest lucru nu-l face mai puţin impresionant.

Apple A8 este cel de-al treilea procesor pentru terminale mobile care este fabricat într-o tehnologie pe 20 de nanometri, acesta fiind precedat de către Exynos 5430 (Samsung Galaxy Alpha) şi Exynos 7 Octa (Samsung Galaxy Note 4). Acest lucru a permis nu doar o reducere a dimensiunilor pastilei de siliciu, dar şi atingerea unei eficienţe energetice superioară. Din acest motiv, căldura disipată de procesor este mică iar temperatura carcasei a rămas tolerabilă chiar şi după utilizarea unor teste de performantă gurmande. La fel ca Apple A7, noul procesor Apple oferă două nuclee de procesare Cyclone pe 64 de biţi, însă promite o îmbunătăţire a performanţelor cu 25 de procente. Nucleul grafic a fost şi el actualizat, Apple A8 utilizând o soluţie PowerVR GX6450 şi promiţând un salt de performanţă de circa 50 de procente.

După cum se observă din rezultatele testelor de mai jos, Apple A8 este un produs extrem de performant care concurează fără nici o problemă cu soluţiile contemporane precum Exynos 7 Octa sau Qualcomm Snapdragon 805. Acesta este penalizat doar în testele sintetice care pun accent major pe multiprocesare deoarece are doar două nuclee, însă chiar şi aici reuşeşte să se facă remarcat pentru performanţa excelentă per nucleu. Performanţele grafice sunt şi ele impresionante, Apple A8 fiind depăşit categoric la acest capitol doar de puternicul Tegra K1 şi întrecând cu un avantaj mai mic sau mai mare, în funcţie de tipul testului, produsele Samsung şi Qualcomm menţionate mai sus.

Teste: GeekBench 3, AnTuTu, GFXBench 3, 3DMark, Basemark OS II, Peacekeeper

Preţurile cerute de Apple pentru capacităţile de stocare superioare au fost dintotdeauna ridicol de mari, însă compania a îndulcit oarecum bomboana în acest an. Odată cu lansarea iPhone 6 şi iPhone 6 Plus, Apple a eliminat versiunile hardware cu 32 GB de memorie internă şi oferă versiunile de 64 şi 128 GB la aceeaşi diferenţă de preţ cerută până acum pentru modelele de 32, respectiv 64 GB.

Din păcate, Apple nu a avut o iniţiativă similară şi atunci când a ales cantitatea de memorie RAM. Deşi iOS foloseşte cod nativ C şi nu suferă de problemele alocării de memorie nesatisfăcătoare a bytecode-ului Java virtualizat specific Android, utilizatorii terminalelor Apple au remarcat o degradare a capacităţilor de multitasking odată cu apariţia iOS 7. Fără să împiedice în nici un fel utilizarea produselor software aflate în prim plan, cantitatea de numai 1 GB de memorie RAM face ca aplicaţiile să nu reziste prea mult în fundal şi să aibă adesea nevoie de o reîmprospătate atunci când sunt accesate din nou. Singurul produs iOS care oferă în acest moment 2 GB de memorie RAM este iPad Air 2, şi, ţinând cont de preţul piperat al terminalului iPhone 6 Plus, am fi sperat să primim şi aici o trataţie specială similară.

 • Ecran: 5,5”, IPS, 1920 x 1080 pixeli
 • Sistem de operare: iOS 8.1.1
 • Chipset: Apple A8
 • Procesor: Apple Cyclone 1,4 GHz, 64 bit, dual-core
 • Procesor grafic: PowerVR GX6450 quad-core
 • RAM: 1 GB
 • Memorie: 16/64/128 GB
 • Card: nu
 • Date: HSPA 42.2 Mbps, LTE Cat4 150 Mbps, EV-DO Rev.A 3.1 Mbps
 • WiFi: 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band
 • Bluetooth: 4.0
 • USB: Lightning, USB 2.0
 • Cameră foto: 8 MP, F/2.2, bliţ dual-tone
 • Filmare video: Full HD/60 fps, 720p 120/240 fps
 • Cameră frontală: 1,2 MP
 • Baterie: 2915 mAh
 • Dimensiuni: 158,1 x 77,8 x 7,1 mm
 • Greutate: 172 grame
 • Altele: NFC (doar pentru Apple Pay), wireless streaming AirPlay, senzor amprente, Nano SIM

Terminalele iPhone au fost ridiculizate până acum pentru autonomia lor redusă, însă nimeni nu prea poate face minuni atunci când trebuie să înghesuie o baterie mică într-o carcasă cu dimensiuni reduse şi să alimenteze cu ea un procesor puternic. iPhone 6 Plus este însă un terminal cu dimensiuni impozante, volumul său intern a permis implementarea unei baterii cu o capacitate de 2915 mAh, iar rezultatele sunt impresionante. iPhone 6 Plus a oferit o autonomie medie de circa 44 de ore, această perioadă fiind obţinută într-un regim mediu de utilizare care a implicat activarea conexiunilor Wi-Fi şi 3G câte 8 ore pe zi, utilizarea suportului pus (email, contacte, agendă, calendar, Facebook, Messenger, Twitter, Skype) şi utilizarea diverselor aplicaţii pentru un timp de activitate total de circa 9 ore. iPhone 6 Plus reuşeşte astfel nu doar să dubleze perioada de autonomie oferită de generaţiile anterioare, dar să fie totodată şi unul dintre telefoanele cu cea mai mare autonomie disponibile în acest moment pe piaţă.

Software şi telefonie

Software şi telefonie

Sistemul de operare iOS 8 a fost prezentat deja, şi, deoarece actualizările apărute între timp nu au schimbat nimic esenţial, ne vom rezuma doar la particularităţile software ale terminalului iPhone 6 Plus. Disponibile şi pe mai micul iPhone 6, Display Zoom şi Reachability sunt două opţiuni care permit o acomodare mai uşoară pentru utilizatorii care fac trecerea de la vechiul ecran de 4” şi nu se pot obişnuit cu spaţiul mai amplu de ecran.

Prima dintre aceste două noi opţiuni permite mărirea ecranului şi afişarea aceleaşi cantităţi de informaţii ca pe iPhone 6, tot aşa cum activarea ei pe iPhone 6 permitea replicarea spaţiului de ecran oferit de iPhone 5/5C/5S. Funcţionând independent de clasica setare pentru mărirea fonturilor, Display Zoom măreşte textul, butoanele şi toate celelalte elemente grafice, însă, spre deosebire de cazul iPhone 6, nu elimină şi cel de-al şaselea rând de pictograme din Home Screen.

Display Zoom dezactivat (stânga) şi activat (dreapta)

Cea de-a doua opţiune este utilă în cazul unui terminal atât de mare ca iPhone 6 Plus deoarece permite utilizarea confortabilă cu o singură mână. Prin atingerea dublă a butonului Home, sistemul de operare coboară toate informaţiile afişate în mod curent la jumătatea ecranului şi permite accesarea confortabilă a butoanelor poziţionate în partea superioară a interfeţei. Opţiunea arată cam caraghios, însă utilitatea ei este indiscutabilă dacă sunteţi una dintre acele persoane care insistă că un telefon mobil trebuie să poată fi utilizat întotdeauna cu o singură mână.

Reachability în acţiune

Faţă de iPhone 6, versiunea mai mare Plus oferă o particularitate software suplimentară: modul orizontal de lucru. Cu excepţia Dock-ului, care nu se roteşte cu totul ci doar îşi repoziţionează pictogramele, mediul grafic oferit în acest mod de lucru este foarte asemănător cu cel cunoscut deja de la tableta iPad. Cu limitările inerente unui ecran cu raport de aspect 16:9, iPhone 6 Plus oferă un mediu mai confortabil în care aplicaţiile pot afişa mai multe informaţii decât în modul de lucru vertical. Tastatura a fost şi ea optimizată pentru acest mod de lucru, aceasta oferind în plus butoane pentru copiere, tăiere, lipire, îngroşarea caracterelor şi săgeţi pentru navigaţie.

Din păcate, nu toate aplicaţiile au fost actualizate pentru a profita de noua rezoluţie Full HD a terminalului. Cele care au fost deja actualizate folosesc scalarea 3x menţionată pe pagina anterioară şi sunt afişate corect, celelalte sunt însă mărite pentru a umple ecranul şi nu arată prea senzaţional.

Scalarea aplicaţiilor vechi nu este prea aspectuoasă (sus – nativ, jos – scalat)

Dincolo de aceste noutăţi software, mai putem remarca doar apariţia Apple Pay şi încorporarea noului senzor pentru presiune în cadrul aplicaţiei Health. Apple Pay este singura componentă software care poate folosi noul modul radio NFC şi este un mijloc de plată promiţător deoarece oferă un mediu securizat cu token-uri unice pentru transfer şi autentificare biometrică prin intermediul TouchID. Cum Apple Pay nu este disponibil în România şi probabil că nici nu va deveni prea curând, acest serviciu nu merită mai multă atenţie. TouchID rămâne însă un sistem de autentificare excelent, suprafaţa sa capacitivă oferind o precizie foarte bună care nu a fost egalată până acum decât de modulul hardware similar de pe Huawei Ascend Mate 7.

iPhone 6 Plus: chiar şi fără Apple Pay, senzorul pentru amprente rămâne util

iPhone 5S a implementat un coprocesor dedicat (M7) care a permis colectarea permanentă a datelor oferite de senzori cu o penalizare energetică minimă, iar iPhone 6 Plus oferă o versiune actualizată (M8) care poate colabora şi cu noul senzor de presiune. Pe lângă datele colectate de accelerometru şi giroscop, care permit numărarea paşilor făcuţi şi măsurarea distanţelor parcurse, terminalele iPhone 6 şi 6 Plus pot contoriza şi numărul de etaje urcate, iar rezultatele afişate au fost surprinzător de corecte.

Terminalele Apple nu au strălucit niciodată atunci când a venit vorba de telefonie, iar noul iPhone 6 Plus nu este o excepţie. Puterea antenelor pare ceva mai bună ca până acum, însă telefonul nu a reuşit să elimine timpii mari necesari pentru reautentificarea în reţeaua operatorului după pierderea temporară a semnalului.

Fidelitatea şi puterea microfoanelor este foarte bună, însă casca se face remarcată doar prin claritate deoarece nivelul sonor nu este decât mulţumitor. Difuzorul extern nu este impresionant, acesta având o fidelitate mediocră care este suficientă pentru tonurile de apel sau voce, dar care este nesatisfăcătoare pentru redarea media din cauza mediilor amorfe şi a înaltelor foarte slabe. Volumul difuzorului este suficient în cazul redării tonurilor de apel, însă prea slab în timpul redării multimedia.

Captură foto şi video

Captură foto şi video

Atât iPhone 6 cât şi fratele său mai mare Plus folosesc un senzor foto similar celui implementat acum un an pe iPhone 5S, adică un model fabricat de către Sony care oferă o rezoluţie de 8 MP şi pixeli de 1,5µm. Spre deosebire de cazul generaţiei anterioare, noile telefoane Apple folosesc un obiectiv cu diafragmă mai mare (F/2.2, faţă de F/2.4) şi un sistem de focalizare cu detecţie de fază care s-a dovedit a fi surprinzător de rapid. Mai mult, modelul iPhone 6 Plus oferă şi un sistem de stabilizare optică, iar rezultatele sunt, după cum vom vedea, impresionante.

Din păcate, vremea a fost teribil de nefavorabilă, iar ploaia, atmosfera încărcată şi lumina mohorâtă nu au permis telefonului să se desfăşoare la întregul său potenţial. Chiar şi în aceste condiţii, imaginile capturate denotă o prestaţie foto bună, remarcându-se nivelul scăzut de zgomot, culorile naturale frumoase şi expunerea corectă. iPhone 6 Plus nu reuşeşte să egaleze excelenta prestaţie diurnă a telefonului Galaxy S5, însă nivelul de detalii imortalizate este foarte bun pentru un senzor de numai 8 MP, iar procesarea suplimentară reuşeşte să conserve suficiente detalii fine.

Oferind o captură foto diurnă bună, iPhone 6 Plus se va evidenţia cu adevărat atunci când vine vorba de captura în lumină slabă. Prima implementare a unui stabilizator optic pe un terminal iPhone ne-a impresionat prin eficienţa deosebită, camera fiind capabilă să folosească fără probleme un timp de expunere de 1/4 secunde şi să poată utiliza astfel o sensibilitate ISO suficient de mică pentru a evita apariţia unui zgomot de imagine deranjant.

Apple nu a făcut saltul la înregistrarea video la rezoluţie UHD, însă acest lucru nu trebuie să descurajeze potenţialii cumpărători deoarece captura Full HD este foarte bună. Formatul ales pentru înregistrare este H.264 în container MOV, rezultatul fiind un flux video cu bitrate de circa 17 Mbps şi o stabilitate ireproşabilă a numărului de cadre pe secundă. Calitatea imaginii este foarte bună, nivelul de detalii, paleta coloristică şi expunerea fiind similare celor remarcate la captura foto. Sunetul nu este prea impresionant, acesta având o fidelitate satisfăcătoare, dar fiind penalizat de captura monofonică şi rata de eşantionare mică de numai 64 Kbps.

Descărcare eşantion captură video Full HD (ZIP, 99MB)

iPhone 6 Plus, la fel ca iPhone 6, se remarcă captura slow-motion foarte bună. Acestea sunt singurele telefoane disponibile în acest moment pe piaţă care pot înregistra la rezoluţie HD şi 240 de cadre pe secunde, conservând totodată şi sunetul, iar acest lucru va fi pe placul amatorilor de înregistrări sportive sau iubitorilor de natură care imortalizează animale în habitatul lor. Opţional, utilizatorii pot alege înregistrarea Full HD la 120 de cadre pe secundă, însă rezultatul nu va fi tot atât de impresionant. Din păcate, Apple nu a găsit o metodă pentru export rapid al acestui tip de înregistrare, cea mai rapidă opţiune pe care am găsit-o fiind trecerea fişierului prin editorul video iMovie pentru iOS.

Aplicaţia pentru captură foto este extrem de simplă, aceasta neoferind practic nici o setare avansată dar reuşind să funcţioneze optim în mod automat de cele mai multe ori. Pe lângă captura slow-motion menţionată mai sus, aplicaţia mai oferă Time Lapse, captură panoramică, HDR şi captură în rafală. Odată cu iOS 8, aplicaţia a primit un mod de ajustare rapidă a expunerii, care completează vechea opţiune de blocare a focalizării şi expunerii.

Redare audio si video, GPS, concluzii

Redare audio si video, GPS

Născut din mâna aceloraşi ingineri hardware care au proiectat celebrul player portabil iPod, iPhone a preluat calitatea audio bună a acestuia şi nu a coborât niciodată ştacheta. Producătorii de telefoane Android au reuşit şi ei să ofere ocazional telefoane cu o redare audio foarte bună, cele mai recente exemple fiind Xperia Z3 sau Galaxy Note 4, însă iPhone a fost o întotdeauna o alegere lipsită de riscuri deoarece ştiai în mod cert că va excela la acest capitol.

Folosind acelaşi DAC Cirrus Logic 338S1201 pe care-l ştim deja de la iPhone 5S, noul iPhone 6 Plus oferă o redare audio la fel de impresionantă. Dacă veţi alege nişte căşti mai bune decât mediocrele EarPods din pachet, veţi descoperi un etaj audio cu un volum puternic, un răspuns excelent în frecvenţă, distorsiuni insesizabile, bass puternic şi înalte discrete dar bine definite.

Dacă hardware-ul este foarte bun, software-ul este limitat de suportul redus pentru codec-uri şi tipicele idiosincrazii Apple. Aplicaţia pentru redarea media a rămas aproape neschimbată, aceasta oferind sortarea galeriei media după artist, album, gen sau compozitor, liste de redare, un egalizator care oferă doar şabloane prestabilite şi normalizarea volumului.

Dacă Music este un produs simplu dar funcţional, partenerul pentru redare video este o adevărata ruşine pentru anul de graţie 2014, în special în cazul unei companii atât de implicată în segmentul multimedia. Video oferă doar butoane pentru controlul redării, un buton Pan and Scan, suport pentru Closed Captions şi cam atât.

După cum este bine ştiut, ambele aplicaţii sunt strâns legate de iTunes şi de suportul extrem de limitat pentru formatele audio/video. Lista formatelor tradiţionale compatibile cuprinde doar H.264, MPEG-4 SP sau MJPEG (în containere MP4 sau Quicktime), MP3, AAC şi HE-AAC, pentru orice altceva fiind obligaţi să purcedem la o conversie. Din fericire, printre noutăţile tehnologice din iOS 8 se numără şi interfaţa software VideoToolbox, iar aplicaţiile care o vor folosi vor beneficia de acces direct la rutinelor de compresie şi decompresie video si nu vor mai fi penalizate de consumul energetic mare ca până acum.

iOS nu oferă o interfaţă software pentru accesarea informaţiilor extinse oferite de modulul GPS, deci nu putem comenta puterea semnalului şi acurateţea localizării. iPhone 6 Plus are însă o prestaţie excelentă deoarece localizarea asistată este foarte rapidă, precizia este bună iar actualizările de poziţie nu au întârzieri vizibile. Nu acelaşi lucru putem spune însă şi despre aplicaţia nativă Apple Maps. Apple a luptat din greu pentru a spăla ruşinea din 2012, însă România nu este tocmai o piaţă importantă, iar hărţile locale au încă prea multe greşeli şi prea puţine detalii pentru a fi considerate cu adevărat utile.

Concluzii

Apple a păşit cu dreptul în segmentul de piaţă al telefoanelor-gigant, iPhone 6 Plus fiind unul dintre cele mai atractive produse de acest fel datorită autonomiei îndelungate, a puterii hardware ridicate, a camerei foto excelente, a redării audio superbe şi a ecranului foarte bun. Păcat că Apple nu a ieşit din zona sa de confort şi nu oferă şi nişte dotări suplimentare care să pună mai bine în valoare ecranul mare, cum ar fi de pildă un stylus precum cel de pe Galaxy Note, un sistem audio frontal precum HTC BoomSound sau măcar de prea mult timp zvonitul mod de lucru split screen.

Terminalul păcătuieşte prin anumite decizii de design ceva mai puţin inspirate şi prin dimensiunile prea mari pentru un telefon cu ecran de 5,5”, însă cei care au aşteptat un telefon-gigant Apple probabil că nu se vor împiedica de aceste detalii şi vor aprecia oricum carcasa subţire şi elegantă. Cel mai deranjant aspect rămâne însă preţul: telefoanele Apple au fost dintotdeauna cam scumpe, iar preţul de 4000 de lei pentru varianta cu doar 16 GB de memorie internă este pur şi simplu ridicol.

Părţi pozitive

carcasă subţire şi elegantă
ecran excelent
captură foto/video
autonomie mare
platformă hardware puternică

Părţi negative

preţ
iTunes este încă un rău necesar
memoria RAM de 1GB pare uneori insuficientă
dimensiuni mari pentru un telefon de 5,5"

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News