Apple iPhone 6 Plus review

04.12.2014
Apple iPhone 6 Plus review
Construcţie, design, ergonomie

Un produs precum iPhone 6 Plus ar fi fost greu de imaginat în urmă cu doar douăsprezece luni. Apple a rămas fidelă diagonalei de 3,5” timp de cinci ani, Steve Jobs afirmând în repetate rânduri că aceasta este „diagonala perfectă”, iar compania a cedat puţin teren abia în 2012, atunci când a adoptat formatul 16:9 si diagonala de 4”. Cei care şi-au dorit însă un iPhone cu o diagonală la nivelul pretenţiilor actuale au fost nevoiţi să aştepte până toamna aceasta, când Apple nu doar că a lansat mai marele iPhone 6, dar a intrat şi pe piaţa telefoanelor-gigant cu iPhone 6 Plus.

Construcţie, design, ergonomie

Până în 2014, compania Apple a urmat ideea mărimii unice şi a oferit anual unul sau mai multe telefoane de aceeaşi mărime. Dacă trecerea modelului de bază iPhone 6 la diagonala de 4,7” este o decizie normală şi de prea mult timp aşteptată, lansarea unui terminal-gigant ar putea părea mai puţin clară la o primă vedere.

Dacă privim însă datele publicate acum mai bine de jumătate de an de către Juniper şi Canalys, putem observa că piaţa telefoanelor-gigant creşte într-un ritm ameţitor şi depăşeşte categoric ritmul evoluţiei pieţei smartphone în ansamblu. Mai mult, Apple nu se bucură de o poziţie prea bună în China, adică exact pe acea piaţă gigantică în continuă dezvoltare unde telefoanele cu ecrane mai mici de 5” nici nu sunt băgate în seamă. Ţinând cont de oportunităţile de profit suplimentare oferite de acest nou segment de piaţă şi de atractivitatea pieţei chineze, Apple a dezvoltat şi lansat iPhone 6 Plus, iar acesta va avea dificila misiune de a deschide calea companiei pe piaţa telefoanelor-gigant.

iPhone 6 Plus foloseşte acelaşi design remarcat deja la mai micul model cu ecran de 4,7”, masivul telefon Apple părând doar o variantă redimensionată şi redesenată a acestuia. Carcasa monobloc fabricată din aluminiu şlefuit păstrează forma cu laturi drepte, feţe plate şi colţuri amplu curbate pe care telefoanele Apple au folosit-o de la iPhone 4 încoace, însă preia şi multe dintre elementele de design apărute odată cu prima generaţie a tabletei iPad Mini.

iPhone 6 Plus: Apple intră în liga telefoanelor-gigant

Noua carcasă abandonează marginile drepte ale celor patru generaţii anterioare de iPhone în favoarea unora cu profil semicilindric, curbura amplă a carcasei prelungindu-se fluid şi pe partea frontală deoarece ecranul foloseşte un strat protector nou. Similară soluţiilor remarcate la Nokia N9 sau Samsung Galaxy Note 4, suprafaţa protectoare este fabricată dintr-o sticlă ceva mai groasă cu margini rotunjite, ceea ce-i permite să se îmbine fluid cu rama metalică din jur şi să completeze armonios liniile curbate ale designului.

iPhone 6 Plus: detaliile noii carcase

Unele elemente constructive, cum ar fi emblematicul buton circular Home sau grila căştii telefonice, au rămas practic neschimbate. Grilele difuzorului şi microfonului din partea inferioară a carcasei au fost însă refăcute, Apple abandonând perechea de duze cu două rânduri de performaţii fine în favoarea unor găuri cu diametru mai mare.

iPhone 6 Plus: o carcasă subţire şi elegantă

Amplasat ergonomic în dreapta, butonul Power/Lock este mai bine camuflat, dar a rămas totodată suficient de proeminent pentru a fi uşor de găsit. Butonul Mute a devenit ceva mai mic, iar butoanele de Volum au fost îngropate într-un mic şanţ. Acest ultim detaliu constructiv pare să fie şi sursa problemelor celor care s-au pomenit cu telefoanele îndoite, grosimea metalului în aceasta zonă fiind în mod vădit redusă.

iPhone 6 Plus: butoane cu un design nou

Partea din spate se remarcă prin apariţia unor inserţii din material plastic sub care este ascuns sistemul de antene. Mai puţin dezagreabile decât păreau în fotografiile de presă, aceste inserţii sunt însă şi mai puţin elegante decât cele văzute pe carcasele telefoanelor HTC din gama One. În funcţie de culoarea aleasă pentru carcasă, aceste benzi vor fi mai mult sau mai puţin evidente, însă soluţia aleasă de Apple pentru ascunderea antenelor este în mod clar cel mai slab punct al designului noului iPhone.

iPhone 6 Plus: o carcasă plată cu spate (aproape) neted

Cel de-al doilea aspect deranjant al noii carcase este camera foto proeminentă, grosimea redusă a telefonului nemaipermiţând ascunderea integrală a acesteia în carcasă. iPhone 6 Plus nu este singurul telefon cu o cameră foto parţial încorporată în carcasă, însă acest aspect constructiv este regretabil deoarece strică armonia unui spate perfect plat şi măreşte riscul lovirii obiectivului.

iPhone 6 Plus: o cameră reliefată şi un sistem de antene nu tocmai aspectuos

Dincolo de protuberanţa camerei foto şi discutabila sensibilitate a carcasei în zona butoanelor de volum, calitatea construcţiei este foarte bună. Carcasa este rigidă, butoanele au un răspuns puternic plăcut, pelicula eloxată care acoperă carcasa are o fricţiune similară sticlei protectoare a ecranului iar forma este foarte bună, evident, în măsura în care un telefon-gigant poate fi considerat ergonomic. Pelicula metalică este însă destul de alunecoasă, iar cantitatea de grăsime şi transpiraţie reţinută de aceasta este destul de mare.

Telefoanele iPhone au fost dintotdeauna ceva mai mari decât modelele cu o diagonală similară din cauza spaţiului mare şi simetric amplasat deasupra şi dedesubtul ecranului, iar iPhone 6 Plus nu este o excepţie. Este adevărat, iPhone 6 Plus este unul dintre cele mai subţiri telefoane-gigant, însă dimensiunile frontale de 158,1 x 77,8 milimetri îl fac la fel de masiv ca Galaxy Note 4 sau Nexus 6, care oferă amândouă ecrane cu o diagonală superioară.

Cam mare pentru un telefon cu ecran de 5,5”, iPhone 6 Plus va fi de-a dreptul un şoc pentru utilizatorii tradiţionali Apple care au fost obişnuiţi cu ecranele de cel mult 4” pe care le puteau utiliza confortabil cu o singură mână. Privind însă partea plină a paharului, iPhone 6 Plus nu doar că oferă un spaţiu generos de ecran, dar este şi primul telefon Apple pe care poţi savura cu adevărat un film la rezoluţie Full HD sau un joc al cărui spaţiu de ecran nu este ocupat pe jumătate de propriile-ţi degete.

Părţi pozitive

carcasă subţire şi elegantă
ecran excelent
captură foto/video
autonomie mare
platformă hardware puternică

Părţi negative

preţ
iTunes este încă un rău necesar
memoria RAM de 1GB pare uneori insuficientă
dimensiuni mari pentru un telefon de 5,5"

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News