Cum ar putea arăta în viitor iPhone-ul cu ecran pliabil. VIDEO

04.03.2020
Cum ar putea arăta în viitor iPhone-ul cu ecran pliabil. VIDEO

Faptul că Apple lucrează la un telefon pliabil nu este tocmai un secret. Oricare companie care activează pe piaţa de smartphone-uri are un astfel de produs în dezvoltare, în diverse stadii. Pentru unii producători, acest proiect este încă în stadiu de proiectare, pentru alţii este deja în teste, iar companii precum Samsung, Motorola şi Huawei deja au adus pe piaţă câte o generaţie sau chiar două. Un nou brevet şi câteva imagini de concept ne arată cum ar putea arăta telefonul pliabil de la Apple, care ar putea concura cu modelele Galaxy Fold şi Galaxy Z Flip de la Samsung.

Mai întâi, vom arunca o privire asupra unui brevet pe care Apple l-a înregistrat în Statele Unite ale Americii. Se pare că Apple doreşte să dezvlte astfel de dispozitive în viitor, acesta fiind doar unul din multiplele brevete pe care le-a înregistrat pentru acest scop. Noul brevet face referire doar la o carcasă care poate fi pliată şi vorbeşte despre un display flexibil, fără să menţioneze un smartphone sau o tabletă care ar putea fi pliate în acest sens.

Brevetul descrie un display flexibil şi un adeziv care îl poate ţine lipit de respectiva carcasă. De asemenea, sunt descrise modurile de utilizare: complet pliat, pliat doar pe jumătate şi deschis complet, pentru a avea la dispoziţie întreaga suprafaţă a ecranului. Desigur, Apple ia în considerare integrarea de senzori care să închidă sau să aprindă ecranul în funcţie de modul de utilizare.

Acelaşi document aminteşte despre materiale precum sticlă, safir şi materiale ceramice, care să fie folosite pentru a proteja dispozitivul. Acestea ar trebui să „faciliteze îndoire localizată sau pliere fără să producă niceluri inacceptabile de stres”. Astfel, aceste materiale ar proteja ecranul dispozitivului şi ar trebui să poată fi pliat fără să lase urme pe suprafaţa ecranului.

Pe partea de concepte de design, un utilizator de Instagram numit „bat.not.bad” a publicat viziunea lui pentru un smartphone de la Apple cu ecran pliabil. Acesta abordează un design similar cu cel de la Motorola Razr, cu un ecran exterior mai mic şi posibilitatea de a deschide telefonul complet pentru a avea acces la un ecran mare.

Faţă de modelele Razr şi Galaxy Z Flip, acest „iPhone 12 Flip” ar avea un sistem motorizat de deschidere, controlabil folosind un slider de pe ecranul exterior al telefonului. Aşa ceva încă nu am văzut pe niciun dispozitiv, însă dacă ar exista o companie care să implementeze aşa ceva, cu siguranţă ar fi vorba despre Apple.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Iskander Utebayev (@bat.not.bad) on

 

Când vine vorba despre preţ, avem parte de o discuţie foarte interesantă. Apple este o companie recunoscută pentru cele mai mari preţuri din piaţă. În ultima perioadă însă, companii precum Samsung şi Huawei s-au apropiat şi chiar au depăşit preţurile Apple în anumite situaţii. De exemplu, Galaxy S20 Ultra porneşte de la 1.400 de dolari americani, în timp ce iPhone 11 Pro Max porneşte de la 1.100 dolari.

Astfel, având în vedere preţurile de 2000, respectiv 1.400 dolari ale modelelor Galaxy Fold şi Galaxy Z Flip şi preţul de 2.500 dolari al lui Huawei Mate Xs, un iPhone pliabil ar putea fi fie mai scump decât toate, la un preţ de peste 2.500 de dolari, fie undeva între 2.000 şi 2.500, în funcţie de capabilităţile pe care le va oferi, dimensiunile display-ului  şi materialele din care va fi construit.

Rămâne însă de văzut dacă Apple va lansa un astfel de dispozitiv în viitorul apropiat. Cele mai multe indicii spun că Apple va rămâne departe de piaţa de dispozitive pliabile cel puţin încă doi ani de acum înainte.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult