Cum dezactivezi RO-ALERT pe telefoanele cu Android şi iOS

26.07.2019
Cum dezactivezi RO-ALERT pe telefoanele cu Android şi iOS

Sistemul de avertizare RO-ALERT a fost înfiinţat pentru a putea avertiza cetăţenii României rapid despre diverse situaţii de urgenţă care le-ar putea pune viaţa în pericol. În ultima perioadă însă, testările repetate ale platformei au început să enerveze utilizatorii, care s-au trezit cu mai multe alerte de test, atât pe dispozitivele cu Android, cât şi pe cele cu iOS. Deşi nu este indicat, întrucât o situaţie reală de urgenţă ar putea apărea oricând, aceste alerte pot fi dezactivate rapid din meniul telefonului. Iată paşii care trebuie parcurşi pentru a scăpa de mesajele de test RO-ALERT.

Cum dezactivezi RO-ALERT pe Android

Deşi nu toate dispozitivele cu Android primesc mesaje din partea sistemului de avertizare RO-ALERT, cele compatibile au o metodă simplă şi rapidă de dezactivare, care este valabilă pentru toate modelele, indiferent de producător sau de skin-ul software aplicat. Există posibilitatea ca anumite denumiri ale meniurilor să fie diferite, în funcţie de modificările aduse de compania care a dezvoltat telefonul, însă paşii ar trebui să fie similari pentru toate dispozitivele.

Pentru articolul de faţă am folosit un Motorola G7 Power pe care îl aveam la îndemână, echipat cu o versiune de Android 9.0 Pie „curată”, foarte apropiată de experienţa Android de bază.

Pasul 1

  • Deschideţi aplcaţia Setări/Settings

Pasul 2

  • Accesaţi meniul Aplicaţii şi notificări/Apps & notifications

Pasul 3

  • Accesaţi meniul Alerte de urgenţă wireless/Wireless emergency alerts

Pasul 4

  • Dezactivaţi opţiunile Alerte AMBER/AMBER alerts, Pericole extreme/Extreme threats, Pericole grave/Severe threats

Odată dezactivate aceste opţiuni, mesajele transmise prin RO-ALERT vor fi dezactivate permanent, până la reactivarea lor manuală.

Cum dezactivezi RO-ALERT pe iOS

Pentru iOS, doar telefoanele echipate cu sistemul de operare iOS 12 sunt vizate. Conform ultimelor statistici, peste 80% dintre dispozitivele care sunt încă în utilizare rulează ultima variantă a software-ului Apple, deci probabil că majoritatea utilizatorilor vor putea urmări paşii de mai jos.

Pasul 1

  • Deschideţi aplicaţia Configurări/Settings

Pasul 2

  • Accesaţi meniul Notificări/Notifications

Pasul 3

  • Treceţi prin toată lista de aplicaţii până ajungeţi în partea cea mai de jos a ecranului

Pasul 4

  • La categoria Alerte Guvernamentale dezactivaţi opţiunile Alertă AMBER/Amber Alerts, Alertă extremă/Extreme Alerts, Alertă severă/Severe alerts

IGSU a anunţat că testele pentru sistemul RO-ALERT vor dura până cel puţin pe data de 30 iulie şi recomandă ca acestea să rămână pornite pe dispozitivele cetăţenilor. În cazul în care doriţi doar să scăpaţi de alertele de test, puteţi ţine aceste alerte dezactivate până pe 30 iulie, moment în care le puteţi activa din nou pentru a putea fi avertizaţi în cazul unei urgenţe reale.

Pentru mai multe informaţii despre sistemul de avertizare RO-ALERT, puteţi consulta site-ul oficial dedicat serviciului.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult