Donald Trump: „Nu vom face afaceri cu Huawei”. Producătorul de smartphone-uri ar putea rămâne fără acces la Android

12.08.2019
Donald Trump: „Nu vom face afaceri cu Huawei”. Producătorul de smartphone-uri ar putea rămâne fără acces la Android

Donald Trump a declarat public că SUA „nu va face afaceri cu Huawei”. Această declaraţie contrazice vehement ceea ce preşedintele Americii a spus în urmă cu o lună în cadrul summit-ului G20, unde spunea că dacă Huawei doreşte să cumpere de la companii americane, „îi vom lăsa”. În urma declaraţiilor precedente, SUA pornise chiar şi un proces de licenţe pentru companiile americane care doresc să colaboreze cu Huawei, însă acest program pare să fi fost oprit în urma noilor negocieri.

Săptămâna viitoare se împlinesc trei luni de când compania Huawei a fost înscrisă pe Entity List de către autorităţile din Statele Unite ale Americii, compania fiind astfel în imposibilitatea de a lucra cu companii americane. La momentul respectiv, guvernul american a acordat o perioadă de graţie de trei luni, pentru ca Huawei să se pregătească de momentul în care nu va mai putea cumpăra tehnologii americane. Se pare că în ciuda faptului că au trecut trei luni, situaţia nu a avansat foarte mult.

Negocierile de comerţ între SUA şi China par să nu meargă atât de bine precum spera Trump, iar Huawei va fi folosit în continuare drept monedă de schimb. Decizia de a bloca Huawei complet în SUA pare să vină de această dată după ce China a anunţat că nu va mai cumpăra produse agricole din America. Trump doreşte să taxeze în plus multe dintre produsele care vin din China, până acum acestea fiind lipsite de tarife la intrarea în ţară.

Conform declaraţiilor lui Trump, motivaţia din spatele blocării afacerilor Huawei în SUA este faptul că este „mai simplu” aşa şi că probabil va permite afaceri cu Huawei din nou dacă se ajunge la un consens în negocierile pentru comerţ:

„Nu vom mai face afaceri cu Huawei, nu vom mai face afaceri cu ei. Am luat această decizie pentru că e mai simplu să nu facem afaceri deloc cu Huawei, aşa că nu facem afaceri cu Huawei. Asta nu înseamnă că nu vom accepta ceva dacă şi când vom stabili o înţelegere pentru comerţ, dar nu vom face afaceri cu Huawei”, a declarat preşedintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump.

Aceasta este o veste proastă pentru Huawei, care ar putea rămâne fără acces la sistemul de operare Android începând de săptămâna viitoare, dar şi fără acces la tehnologia ARM, pe care sunt bazate chipset-urile din familia Kirin. La nivel hardware, în afară de procesor, Huawei foloseşte foarte puţine componente americane în dezvoltarea smartphone-urilor sale.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult