Galaxy Note 10 ar putea primi cel mai rapid sistem de încărcare întâlnit până acum la un telefon Samsung

03.06.2019
Galaxy Note 10 ar putea primi cel mai rapid sistem de încărcare întâlnit până acum la un telefon Samsung

La aproape trei ani după retragerea modelului Note 7 pentru probleme cu fiabilitatea acumulatorilor, inginerii Samsung se arată dispuşi să renunţe la abordarea prudentă, implementând pentru modelul Note 10 cel mai agresiv sistem de încărcare rapidă întâlnit până acum la un telefon Samsung.

Potrivit zvonurilor circulate din surse companiei, Galaxy Note 10 este testat deja la stadiul de prototip funcţional, echipat cu o versiune revizuită a tehnologiei Adaptive Fast Charging întâlnită pe telefoanele Galaxy S10. Noul phablet creşte puterea de încărcare absorbită prin cablul USB-C de la 18W, cât este standard pentru majoritatea produselor smartphone, până la un respectabil 45W.

Potrivit specificaţiilor oficiale, toate cablurile USB-C pot livra o putere minimă de 60W în modul 20V/3A, sau chiar 100W folosind 20W/5A. În realitate, aproape nimeni nu împinge atât de departe limitele conexiunii USB-C, riscul de a cauza stricăciuni ireversibile dispozitivelor prin folosirea de cabluri USB-C slabe calitativ fiind foarte mare. Livrarea unei puteri de 45W este însă un ţel realizabil, unele laptopuri alimentate prin cablul USB-C funcţionând fără niciun fel de fără probleme în acest mod.

În cazul produselor smartphone, căldura generată la încărcarea acumulatorului pare să fie principalul obstacol. Chiar şi la o putere de 18W, majoritatea telefoanelor mobile se încălzesc sesizabil, pericolul de a cauza supraîncălzirea acumulatorului fiind cât se poate de real. Astfel, atingerea unei puteri de 45W este posibilă doar pe durate de timp relativ mici. Totodată, pentru protejarea acumulatorului, modul de încărcare rapidă nu poate fi folosit dacă acesta este complet descărcat sau aproape de încărcarea maximă.

Numit SuperVOOC, un sistem asemănător pentru încărcare rapidă a fost testat de compania rivală Oppo, capabil să furnizeze până la 50W prin cablul USB-C. Tehnologia promisă pentru vârful de gamă Oppo Reno urma să încarce acumulatorul telefonului până la 75% din capacitate în doar câteva minute, respectiv 100% capacitate în 35 de minute. Din păcate, promisiunea nu s-a materializat, telefonul fiind livrat doar cu un adaptor AC de 20W inclus în pachetul cu accesorii.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult