Galaxy S10+: Snapdragon 855 (SUA) vs. Exynos 9820 (Europa). Care versiune este mai performantă?

27.02.2019
Galaxy S10+: Snapdragon 855 (SUA) vs. Exynos 9820 (Europa). Care versiune este mai performantă?

Testele comparative între modelele de dispozitive Samsung din aceeaşi generaţie apar în fiecare an, întrucât producătorul sud-coreean alege de fiecare dată să lanseze în SUA şi China modele echipate cu chipset Snapdragon de la Qualcomm şi modele cu chipset proprietar Exynos în restul lumii. Cum în Europa vom putea pune mâna doar pe o versiune cu Exynos, echipa AnandTech a reuşit să a avut la îndemână ambele variante şi a comparat performanţa acestora în două teste sintetice: PC Mark şi Speedometer.

Ambele modele testate au fost Samsung Galaxy S10+, modelul de top al companiei pentru anul 2019, iar rezultatele sunt cel puţin interesante. Anumite smartphone-uri cu chipset-uri considerate mai slabe au reuşit să întreacă ambele versiuni, însă aici intră şi nivelul de optimizare software pe care Samsung îl aplică odată cu interfaţa One UI peste Android 9.0 Pie. Ambele telefoane erau setate pe modul „performanţă”, pentru a asigura condiţii optime pentru teste.

În testul Web Browsing 2.0 din PCMark, diferenţa între Exynos 9820 şi Snapdragon 855 este semnificativă. Modelul Exynos este mai apropiat de performanţa lui Snapdragon 845 decât de cea a modelului din generaţia curentă, însă este cu 50% mai rapid decât modelul Exynos 9810 de anul trecut. Kirin 980 este însă mai rapid decât ambele, cu peste 10.000 de puncte, în timp ce Snapdragon atinge doar 9.177 puncte, iar Exynos 7.867 puncte.

O surpriză apare însă în testul de editare video din cadrul PC Mark. Aici câştigătorul absolut este Snapdragon 845, urmat de 855 şi apoi de Kirin 980. Modelele Exynos ating doar 5.596 puncte, respectiv 5.385 puncte, diferenţele între cele două generaţii fiind aproape neglijabile. Chiar şi la testul de „scris” Writing 2.0, Exynos 9820 rămâne în urma lui Snapdragon 845, care la rândul său este mai jos decât Snapdragon 855, însă din nou Kirin 980 câştigă cu un avans considerabil.

Când vine vorba despre editare foto, Galaxy S10+ cu Snapdragon 855 este semnificativ mai performant, însă modelul cu Exynos este cu mult în urmă, fiind devansat chiar şi de modelul de anul trecut cu Snapdragon 845. Totuşi în acest top, cele mai performante modele de telefoane sunt Xiaomi mi MIX 2s şi OnePlus 6, ambele echipate cu Snapdragon 845. Aici intervine mai degrabă optimizarea software şi nu obligatoriu forţa brută a procesorului.

În testul Speedometer, un test de browsing, Exynos 9820 depăşeşte Snapdragon 845 şi pare să fie de două ori mai rapid decât Exynos 9810, însă rămâne în urma Snapdragon 855 şi Kirin 980. În cazul acestui test există şi o comparaţie cu Apple A12 Bionic, care este de două ori mai rapid decât cele mai performante chipset-uri de pe platforma Android (evident, Apple a optimiat mai bine software-ul pentru astfel de cazuri de utilizare, performanţa brută nefiind obligatoriu de douăori mai mare). Ba chiar şi Apple A11 de pe iPhone X şi iPhone 8 reuşeşte să scoată rezultate cu 50% mai mari decât Snapdragon 855 şi Kirin 980.

În concluzie, modelele Samsung Galaxy S10 cu Exynos 9820 vor fi şi anul acesta mai puţin performante la nivel teoretic, dacă rezultatele acestor teste sintetice se dovedesc a fi adevărate. Totuşi, diferenţa este parcă mai mică faţă de anul trecut, când modelul cu Snapdragon era semnificativ mai performant. Totuşi, în ultilizare normală, majoritatea utilizatorilor nu vor observa diferenţele, iar timpii de editare foto de exemplu probabil că vor fi mai lungi cu 1-2 secunde pe modelul din Europa faţă de cel din SUA. La capitolul editare video s-ar putea să vedem cele mai mari diferenţe, în schimb, unde editarea unui material Full HD sau 4K poate dura chiar şi zeci de minute, în funcţie de lungimea clipului.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult