Samsung Galaxy S10E sau iPhone XR – care e cea mai bună alegere?

21.02.2019
Samsung Galaxy S10E sau iPhone XR - care e cea mai bună alegere?

Nu întâmplător, Samsung oferă Galaxy S10E, versiunea de buget a noii serii de telefoane Galaxy S10, la acelaşi preţ cu modelul iPhone XR lansat de Apple spre finalul anului trecut.

Acţionând după modelul Apple, Samsung împinge oferta de telefoane high-end într-un domeniu de preţuri greu accesibil cumpărătorilor de rând, obligându-i pe aceştia să aleagă între a suporta costul suplimentar şi alegerea opţiunii „de buget”, Galaxy S10E. Tactica aleasă de Samsung ar putea chiar să funcţioneze, majoritatea cumpărătorilor orientându-se după costul abonamentului lunar, nicidecum după preţul anunţat la pachet retail şi cu atât mai puţin după costul total al abonamentului, plătit până la finalul perioadei contractuale.

Pentru cei mai disciplinaţi în gestionarea propriului buget, Galaxy S10E pare o alegere mult mai rezonabilă şi cu puţine compromisuri, Samsung având grijă să dea un răspuns pe măsură rivalului Apple. Totuşi, înainte de a eticheta noul Galaxy S10E drept un chilipir pentru fanii Samsung trebuie să facem o constatare simplă: versiunea de buget a seriei Galaxy S10 este totuşi mai scumpă decât modelul standard Galaxy S9 lansat anul trecut şi inferior acestuia în anumite privinţe. Spre exemplu, Galaxy S9 are un ecran curbat cu rezoluţie mai înaltă decât modelul Galaxy S10E.

Cu preţ de 749 dolari, Galaxy S10E este o alternativă iPhone XR ceva mai compactă şi uşoară, cu dotări superioare la partea de hardware.

Categorie Samsung Galaxy S10E Apple iPhone XR
Preţ de pornire $749 $749
OS Android 9 Pie (One UI) iOS 12
Display 5.8-inch Full HD+ (2,880 x 1,440) AMOLED 6.1-inch HD (1,792 x 828) LCD
Dimensiuni (mm) 69.9 x 142.2 x 7.9mm 75.7 x 150.9 x 8.3mm
Greutate 150g 194g
Acumulator 3,100mAh 2,945mAh
Procesor

Snapdragon 855 (versiunea US)

Exynos 9820 Octa pe 8 nm (Europa)

A12 Bionic
RAM 6, 8GB depending on configuration 3GB
Stocare 128, 256GB (microSD, până la 512GB) 64, 128, 256GB
Porturi USB-C, 3.5mm headphone jack Port Lightning
Camere foto spate 12MP (variable F/1.5-2.4, OIS, auto focus) wide angle, 16MP (F/2.2, fixed focus) ultra wide 12MP (F/1.8, OIS, auto focus) wide-angle
Camera frontală 10MP (F/1.9, auto focus, 80 degree) 7MP (F/2.2)
Autentificare biometrică Senzor de amprente montat în lateral, face unlock Face ID unlock
Rezistenţă la apă IP68 IP67
Încărcare wireless Da, inclusiv funcţie reverse wireless charging (în limita a 4.5W) Da

Privind strict lista cu specificaţii, observăm că Galaxy S10E oferă un ecran AMOLED cu rezoluţie Full HD+, net superior celui LCD cu diagonală mai mare şi rezoluţie mai mică (HD) oferit pe iPhone XR. Memoria RAM de 6GB sau 8GB vs 3GB la modelul Apple nu ar trebui să o luăm prea mult în seamă, cele două produse având la bază platforme software cu cerinţe vast diferite la partea de hardware. Mult mai importante sunt însă performanţele foto livrate de sistemul dual camera (12MP+16MP) disponibil pe Galaxy S10E, superior pe hârtie camerei foto de 12MP disponibilă pe iPhone XR. Şi camera frontală ar putea fi mai bună pe modelul Samsung.

Pe lângă tehnologie de autentificare facială, Galaxy S10E oferă în plus şi un senzor de amprente pe lateralul carcasei, servind cel puţin ca mijloc alternativ pentru autentificare biometrică.

Nu în ultimul rând, pe lista dotărilor extra oferite de Galaxy S10E intră şi funcţionalitatea revers wireless charging, prin care putem transforma telefonul în staţie de încărcare wireless pentru alte gadgeturi compatibile (ex. căşti bluetooth care suportă încărcarea acumulatorului prin tehnologie wireless).

Galaxy S10E rulează Android 9 Pie, mai precis un firmware modificat de Samsung prin aplicarea unei versiuni îmbunătăţite a interfeţei One UI şi includerea unui set personalizat de aplicaţii. În schimb, iPhone XR rulează iOS 12, un OS a cărui interfaţă nu aduce schimbări majore la partea de design.

Deşi sunt fundamental diferite din punct de vedere al platformei software şi prezintă unele diferenţe majore la partea de hardware (ex. cantitatea de memorie RAM), Galaxy S10E şi iPhone XR sunt perfect adaptate pentru a rula în condiţii optime aplicaţiile disponibile pentru OS-ul folosit. Ambele fac compromisuri în privinţa rezoluţiei ecranului, memoria RAM, a spaţiului de stocare intern şi renunţă la unele dotări prezente la versiunea de top.

Lansat după iPhone XR, Galaxy S10E apare în avantaj la partea de hardware, dar acesta a fost mereu un atu pentru telefoanele high-end bazate Android. Puterea lui iPhone XR este iOS 12, o platformă software optimizată pentru a funcţiona fără cusur pe hardware strict controlat de Apple. Rămâne de văzut şi cât de bună treabă a făcut Samsung cu optimizarea experienţei Android 9 Pie pe Galaxy S10E, existând potenţialul ca Galaxy S10E să se dovedească un pariu câştigător pentru cei în căutarea de experienţe noi la partea de software. La final decizia achiziţionării unui produs sau altul ţine de preferinţele fiecăruia.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult