Galaxy S11, cel mai aşteptat telefon Samsung. Specificaţii, preţ şi data de lansare

14.11.2019
Galaxy S11, cel mai aşteptat telefon Samsung. Specificaţii, preţ şi data de lansare

Nu este niciun secret faptul că Samsung pregăteşte lansarea Galaxy S11, un nou smartphone de top pentru primăvara anului viitor. Zvonurile spun că acesta ar putea fi lansat de data aceasta chiar mai devreme, cândva în luna februarie, iar internetul este deja plin de tot felul de informaţii despre acest dispozitiv, unele mai credibile şi altele mai puţin credibile. Iată o listă completă a informaţiilor pe care le avem până în prezent despre Galaxy S11, următorul flagship Samsung.

Design Samsung Galaxy S11. La ce să ne aşteptăm

Samsung a perfecţionat în ultimii câţiva ani un design elegant, cu ecran curbat, cu sticlă pe pe spate şi o ramă metalică la mijloc, care este din ce în ce mai subţire. Design-ul lui Galaxy S11 nu este aşteptat să se depărteze prea mult de la această formulă deja consacrată, acesta putând fi foarte similar cu Galaxy Note10 în multe aspecte.

De altfel, Galaxy S10 şi Note10 sunt foarte similare deja, însă modelele S au fost întotdeauna mai „rotunjite”. Astfel, ne aşteptăm la un design cu un ecran OLED curbat la margini pentru variantele Galaxy S11 şi S11+, cu colţuri ceva mai rotunjite, un senzor de amprentă integrat în display şi o cameră foto cu cel puţin trei camere, însă zvonurile vorbesc despre integrarea a patru senzori pe partea din spate. Cel mai probabil, Samsung va folosi amplasamentul orizonal pentru camere, însă alegerea unui design vertical, asemeni modelelor Note10 nu este scos complet din calcul. Întrucât design-ul simetric al ecranului lui Note10 a avut un succes foarte mare în rândul criticilor şi utilizatorilor, ne aşteptăm ca S11 să amplaseze camera frontală tot în zona centrală, într-un decupaj mai subtil.

Ce nu vom vedea pe Galaxy S11 este însă un jack pentru căşti. Galaxy S10 a fost ultimul dispozitiv flagship al companiei echipat cu o astfel de componentă, iar începând cu Galaxy Note10 şi Galaxy Fold, Samsung merge pe căşti fie prin USB Type-C, fie pe căşti wireless. De altfel, compania vinde astfel de căşti şi se aşteaptă ca clienţii să cumpere fie modele AKG cu USB-C (model care este livrat şi în cutia telefonului), fie Galaxy Buds, căştile true wireless care concurează pe piaţă cu AirPods de la Apple.

Zvonurile de până acum spun că Galaxy S11 va fi încă o îmbunătăţire a design-ului şi nu o adevărată revoluţie. Acel moment va veni probabil anul viitor, când Samsung va perfecţiona tehnologia care permite ascunderea camerei foto frontale sub display, renunţând astfel complet la decupaje.

Galaxy S11, cameră foto cu senzor de 100 megapixeli

Şi că tot a venit vorba despre camera foto, avem de a face cu o serie de zvonuri dedicată acestei componente. Samsung a anunţat în urmă cu câteva luni senzorul ISOCELL Bright HMX de 108 megapixeli, care a fost deja integrat într-un smartphone de la Xiaomi: Mi CC9 Pro. Acesta pare să fie foarte performant, obţinând un scor egal cu cel de pe Huawei Mate 30 Pro pe DxOMark, considerat cel mai performant de pe piaţă.

Se pare că Samsung va folosi telefoanele Xiaomi pe post de prototip de test, folosind o versiune îmbunătăţită a acestui senzor pe propriile sale dispozitive în primăvară. Zvonurile spun că acest senzor va beneficia şi de un obiectiv cu diafragmă variabilă în trei trepte, faţă de cea în două trepe pe care o găsim în prezent pe modelele S9, Note9, S10 şi Note10.

De altfel, acesta va fi primul smartphone Samsung cu un senzor principal complet nou de la generaţia Galaxy S8, diferenţele de performanţă între camere fiind minore între generaţii, mai degrabă software-ul fiind elementul care face diferenţa.

Alături de camera de 108 megapixeli, Galaxy S11 este aşteptat cu un senzor cu obiectiv ultra-wide, similar cu cel de pe S10 şi Note10, cât şi cu o cameră cu zoom optic 5X folosind un obiectiv periscopic „Space Zoom”. Această tehnologie nu este nouă, fiind prezentată în trecut de OPPO şi implementată recent de Huawei pe P30 Pro. Nu în ultimul rând, Galaxy S11 ar putea beneficia şi de un senzor 3D TOF, care a fost deja implementat pe Galaxy S10+ 5G şi Note10+. Acesta ar putea fi folosit pentru a îmbunătăţi funcţiile de realitate augmentată ale telefonului, cât şi pentru a realiza fotografii în mod portret cu separare mai bună a subiectului de fundal.

Un alt element care s-ar putea regăsi pe Galaxy S11 ar putea fi o premieră pe smartphone-uri: un spectometru. Cum va fi implementat şi la ce va fi util ar urma să vedem, însă în teorie, un asemenea senzor ar putea fi folosit pentru a calcula caloriile din mâncare.

Galaxy S11 şi conectivitatea 5G

În timp ce Galaxy S10 şi Note10 au venit în variante 5G „speciale”, modelele Galaxy S11 ar putea fi toate echipate din fabrică cu 5G. Acest lucru va fi garantat de faptul că ştim deja despre existenţa chipset-ului Exynos 990, anunţat de curând, care integrează un modem 5G, spre diferenţă de variantele precedente, care necesitau instalarea unui modem de acest gen separat. Noul modem este dintr-o generaţie mai nouă, care promite viteze de transfer prin 5G de până la 8 Gbps în reprize scurte şi până la 3,5 Gbps în transferuri de durată,

Având în vedere că 2021 va fi anul în care reţelele 5G vor începe cu adevărat să fie extinse, prezenţa unui astfel de modem va fi foarte importantă pe dispozitivele de top de la majoritatea producătorilor. Pentru că telefoanele Galaxy de la Samsung folosesc întotdeauna în SUA şi China procesoare de la Qualcomm, modelele Galaxy S11 sunt aşteptate în aceste regiuni cu chipset Snapdragon 865 cu modem 5G Qualcomm de generaţie nouă integrat.

Există zvonuri care spun că nu toate modelele Galaxy S11 ar putea fi echipate cu 5G, fiind disponibile şi variante cu 4G, în timp ce aceleaşi zvonuri vorbesc despre o variantă de top, cu ecran foarte mare, care va fi exclusiv disponibilă cu 5G integrat.

Galaxy S11 – dimensiuni şi modele

Galaxy S10 a fost prima serie de la Samsung care a venit în trei variante: S11e, S11 şi S11+. Pentru seria Galaxy S11 sunt aşteptate tot trei modele, însă acestea vor fi mult diferite. În primul rând, acestea sunt aşteptate cu ecrane mult mai mari. De exemplu, Galaxy S11e, varianta cea mai mică, este aşteptată cu ecran de 6,4”, Galaxy S11 ar putea integra un ecran de 6,7”, în timp ce Galaxy S11+ va fi livrat cu ecran de 6,9”. Toate ecranele vor fi curbate, fără excepţie.

Având în vedere faptul că vor exista variante 5G şi variante fără 5G, seria Galaxy S11 ar putea arăta astfel: Galaxy S11e, Galaxy S11e 5G, Galaxy S11, Galaxy S11 5G şi Galaxy S11+ cu 5G ca opţiune standard.

Preţ şi data de lansare estimată

Având în vedere ultimele lansări de pe piaţa de smartphone-uri şi preţurile pe care Samsung şi concurenţa le cer pe ultimele apariţii, Samsung ar putea lansa dispozitivele la preţuri competitive de pornire, dar ar putea merge foarte sus spre gama de top.

Galaxy S11e ar putea fi un model concurent pentru modelul iPhone 11, deci ar putea intra la 699 dolari în oferta magazinelor, cu un preţ mai mare pentru varianta 5G, probabil cu 100 de dolari în plus, la 799. De altfel, S11e ar putea fi livrat cu stocare mai mare decât telefonul Apple, cu 128 sau 256 GB standard şi cu mai multă memorie RAM (probabil 8 GB).

Modelul Galaxy S11 standard ar putea fi însă mai ieftin decât iPhone 11 Pro. Samsung lansează tradiţional acest model la un preţ cu 100 de dolari mai iefitn decât iPhone-ul cu care concurează, deci am putea vedea un preţ de pornire de 899 dolari pentru varianta 4G, cu 128 sau 256 GB stocare. Varianta 5G ar putea fi cu 100 de dolari mai scumpă, la 999 dolari şi probabil cu mai multă memorie RAM (probabil 12 GB).

În cele din urmă, Galaxy S11+ ar putea intra pe piaţă la 1.099 dolari, acelaşi preţ pe care Apple îl cere pentru iPhone 11 Pro Max cu 64 GB. Dacă istoria se repetă, Galaxy S11+ cu 5G ar putea fi echipat cu 256 GB stocare şi 12 GB RAM din start, iar o versiune cu 512 stocare ar putea fi disponibilă pentru cei care vor să plătească încă 100 de dolari în plus.

Data de lansare exactă nu este momentan cunoscută, însă evenimentul de prezentare ar putea avea loc cândva pe la jumătatea lunii februarie sau cândva spre finalul acestei luni, cu apariţia în magazine cândva la începutul lunii martie. Galaxy S11 ar putea fi primul telefon din lume echipat cu Snapdragon 865, deci nu va putea să întârzie prea mult, întrucât la final de februarie are loc şi MWC 2019, unde vor fi prezentate mai multe dispozitive echipate cu acest procesor.

Fotografiile din acest articol au fost realizate într-un program de modelare 3D de către cei de la Phone Arena, însă nu descriu cu acurateţe design-ul final al telefonului. Aceste imagini au fost realizate folosind design-urile din trecut ale companiei şi zvonurile disponibile în prezent. Galaxy S11 şi modelele sale derivate ar putea să arate foarte diferit în momentul lansării.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult