Huawei va putea cumpăra anumite echipamente din SUA, însă rămâne pe Entity List. Android ar putea fi inaccesibil

01.07.2019
Huawei va putea cumpăra anumite echipamente din SUA, însă rămâne pe Entity List. Android ar putea fi inaccesibil

După declaraţiile lui Donald Trump de sâmbătă dimineaţă în cadrul summit-ului G20, situaţia Huawei părea să fie în mare parte rezolvată, însă astăzi avem parte de noi informaţii, oferite de Larry Kudlow, chairman al Consiliului Economic Naţional din SUA. Se pare că în ciuda faptului că Trump a spus că producătorii americani vor putea vinde echipamente către Huawei, compania va rămâne pe Entity List, lucru care ar putea să restricţioneze în continuare accesul la software-ul Android.

Kudlow a oferit declaraţii pentru Fox News care clarifică puţin situaţia, însă nu oferă o imagine completă asupra restricţiilor pe care companiile americane le vor avea în continuare în raport cu Huawei.

„Ce se va întâmpla este garantarea unor licenţe în plus din partea Camerei de Comerţ, unde există disponibilitate generaţă […] produse care sunt disponibile şi din alte ţări. Aceasta nu este o amnistie generală. Îngrijorarea referitoare la securitatea naţională rămâne.”

Conform acestor noi informaţii, se pare că SUA doreşte să rămână competitivă pe piaţa de tehnologie. Dacă există alte produse concurente pe piaţă, dezvoltate de alte companii din alte ţări, cele produse în SUA vor putea fi vândute către Huawei, întrucât refuzul ar reprezenta un dezavantaj economic pentru companiile sale. Aici intră în mare parte cipurile şi memoriile, care au alternative. În acelaşi timp, alte tehnologii, exclusive americii, vor rămâne restricţionate.

Software-ul Android, Google Play Services şi Play Store sunt considerate tehnologii americane, iar o alternativă clară la acestea din partea unei alte ţări nu există, având în vedere că 85% dintre smartphone-urile de pe piaţă rulează Android, iar restul de 15% rulează iOS. Prin natura sa, Android este open-source, iar Huawei va putea folosi în continuare o versiune fără funcţiile complete ale sistemului de operare. Totuşi, accesul la Google Play Store este ceea ce a adus platforma pe culmile succesului, iar utilizatorii vor dori cel mai probabil să păstreze funcţionalitatea Google.

De curând au apărut zvonuri care sugerează că Huawei ia în calcul două alternative la Android. Una ar fi HongMeng OS, sistemul său proprietar de operare, pe care îl dezvoltă de mai mulţi ani ca un plan de rezervă pentru a înlocui software-ul Google. Cea de-a doua ar fi Aurora OS, un sistem de operare bazat pe Sailfish OS, dezvoltat de către statul Rus alături de operatorul de stat Rostelecom.

Aşteptăm şi declaraţii oficiale din partea Google şi Huawei, cât şi noi informaţii din partea reprezentanţilor guvernului Statelor Unite. Donald Trump, preşedintele ţării, a spus că păstrează discuţiile despre Huawei pentru finalul negocierilor economice cu China.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult