Huawei va putea folosi în continuare arhitectura ARM pentru procesoare, întrucât nu foloseşte tehnologie americană

25.10.2019
Huawei va putea folosi în continuare arhitectura ARM pentru procesoare, întrucât nu foloseşte tehnologie americană

După vânzări record şi venituri în creştere pentru cel de-al treilea trimestru fiscal al celor de la Huawei, săptămâna se termină cu noi veşti bune pentru companie. ARM, producătorul arhitecturii pe care sunt bazate toate chipset-urile mobile (inclusiv procesoarele Kirin de la Huawei, dezvoltate sub brandul HiSilicon), a anunţat că va continua să furnizeze tehnologie către producătorul chinez.

ARM şi-a anunţat de curând angajaţii că „va putea oferi suport pentru HiSilicon pentru arhitectura Armv8-A, cât şi pentru următoarea generaţie a acelei arhitecturi, după o reviziuire în detaliu a ambelor arhitecturi, prin care s-a decis că nu sunt de origine americană”. Astfel, Huawei va putea folosi tehnologia ARM pentru dezvoltarea de noi cipuri cel puţin pentru generaţia din prezent şi cea care va urma, fără să încalce embargoul impus de SUA, care interzice companiilor care folosesc tehnologii americane să colaboreze cu producătorul chinez.

Kirin 990 foloseşte aceleaşi nuclee pe care Kirin 980 le folosea, Cortex-A76, iar noile Cortex-A77, folosesc aceeaşi arhitectură. De altfel, Huawei a declarat că nu foloseşte noua tehnologie ARM, întrucât testele sale au dezvăluit că acestea nu sunt la fel de eficiente din punct de vedere al consumului de energie, amânând trecerea pentru generaţia următoare, pe 5nm. După lansarea următorului Kirin (presupusul Kirin 1000), Huawei va putea folosi şi nucleele următoare pe care ARM le va produce.

Nu este clar însă ce va urma după acestea şi dacă ARM plănuieşte să folosească un design care beneficiază de pe urma tehnologiilor produse de companii americane, sau dacă va continua în această direcţie.

Având în vedere că chipset-urile ARM stau la baza tuturor platformelor mobile, aceasta este o veste foarte bună pentru Huawei, care va putea dezvolta în continuare noi dispozitive mobile, chiar dacă acestea nu mai pot fi livrate cu serviciile Google pre-instalate. În consecinţă, Huawei îşi dezvoltă propria platformă software, numită Huawei Mobile Services, pe care o aplică versiunii Android Open Source Project.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult