Nokia N96: alură de N81, dotări de N95 8GB şi puţine noutăţi

N96 este un telefon despre care s-a vorbit foarte mult anul acesta. Deşi a fost anunţat în februarie, abia în toamnă a devenit disponibil pe piaţă, iar săptămâna trecută a sosit în sfârşit la redacţia go4it. Până la anunţul lui Nokia 5800 (telefonul din Batman: The Dark Knight) şi surpriza de la sfârşitul lui noiembrie (Nokia N97), Nokia N96 a reprezentat vârful de lance al finlandezilor pe segmentul multimedia, preluând ştacheta de la cunoscutul N95 8GB.

Nokia N97

N96: un N95 8GB puţin mai condimentat

Trebuie să spunem de la bun început că N96 este un terminal aproape identic cu N95 8 GB. Dincolo de diferenţele ce ţin de aspect (aici fiind clonat după N81), construcţia dual-slide întâlnită la N95 se păstrează iar componentele hardware oferă facilităţi similare. Nokia N96 vine cu o capacitate dublă de stocare (16 GB) plus slotul pentru carduri microSD. O altă implementare ce nu se regăseşte pe N95 este tunerul TV digital DVB-H, însă doar cei care optează pentru un abonament de date generos sau se plimbă prin zone cu acoperire Wi-Fi se vor bucura de această dotare. O altă noutate oferită de N96 o reprezintă platforma de operare mai recentă, Symbian S60 9.3, release 3.2. În fine, pentru amatorii de apeluri video, N96 beneficiază de cameră secundară VGA (N95 8GB avea CIF).

Slider solid

Nokia N96 se prezintă ca un campion la categoria grea, masiv (103 x 55 x 18 mm, 125 grame) dar şi tehnic după cum vom vedea mai târziu. Chiar dacă nu are construcţia ţeapănă a unui candybar, smartphone-ul finlandez nu prezintă joc în plan orizontal între părţile mobile decât dacă îl forţezi destul de serios.

Ecranul de 2.8 inch domină faţa dispozitivului, iar sub el se observă tastele şi padul de control. Pe spate, ca de obicei, se află obiectivul camerei foto de 5 MP şi LED-ul dual-flash. Zona din jurul obiectivului este ieşită un pic în relief, însă chiar şi aşa nu ajută prea mult la protecţie.

Nokia N97

Difuzoarele stereo sunt amplasate în colţurile din dreapta ale terminalului, iar între ele regăsim tastele de volum şi declanşatorul camerei foto. Cardul microSD se introduce în slot fără să fie nevoie să închizi telefonul sau să scoţi capacul bateriei (hotswap). Slotul de memorie se află pe banda stângă şi este acoperit de un căpăcel de plastic. Partea inferioară este rezervată interfeţei microUSB şi cele de conectare a încărcătorului, în timp ce deasupra avem la dispoziţie switch-ul pentru blocarea tastaturii împotriva apăsărilor accidentale, jack-ul audio de 3,5 mm şi butonul On/Off.

N96 beneficiază de taste multimedia dedicate ce ies la vedere după culisarea telefonului de sus în jos. Invers, obţinem acces la clasica tastatură alfanumerică.

Nokia N97

Multe funcţii, procesor destul de lent

În ceea ce priveşte facilităţile puse la dispoziţie, N96 este un smartphone multimedia aproape complet. Tastatura QWERTY şi ecranul touchscreen sunt principalele lipsuri. Finlandezii au făcut un pas înainte şi unul înapoi când au decis ca procesarea grafică să fie făcută de un cip separat. Nu zic că nu e bine, doar că procesorul responsabil cu "aritmetica" este mai slab decât cel de pe N95 8GB - are o frecvenţă mai scăzută (264 Mz faţă de 369 MHz) şi nu beneficiază de instrucţiuni "floating" (calcule în virgulă mobilă). Ca viteză de lucru, N96 răspunde la diverse acţiuni cam la fel cum o face şi Nokia E51, adică decent dar nu extraordinar.

Software reînnoit

Spre deosebire de modelele anterioare cu Symbian, N96 aduce câteva îmbunătăţiri aplicaţiilor multimedia preinstalate: codec-uri noi, accelerare video hardware, Feature Pack 2, Visual Radio 2.0, browser Web mai optimizat, RSS 2.1, o nouă versiune de Video Center, Quick Office şi JAVA, hărţi incluse ce se pot accesa din Google Maps.