Nokia este „campion” la suport software pe Android, Samsung, Huawei şi Xiaomi sunt sus în clasament

30.08.2019
Nokia este „campion” la suport software pe Android, Samsung, Huawei şi Xiaomi sunt sus în clasament

Counter point, un grup de cercetare şi monitorizare de piaţă, a publicat un raport în care a studiat care dintre producătorii de smartphone-uri oferă cea mai bună securitate pe platforma Android şi care oferă cele mai recente sisteme de operare. Monitorizând piaţa în perioada T3 2018 şi T2 2019, compania a ajuns la concluzia că brandul Nokia, controlat de HMD Global, este campionul absolut, livrând cele mai multe modele, raportate la întregul portofoliu, echipate cu cea mai recentă versiune a sistemului de operare.

Conform studiului Counterpoint, brandul Nokia conduce detaşat clasamentul, oferind actualizare la Android 9.0 Pie şi actualizări de securitate la zi pe 96% dintre smartphone-urile pe care le-a vândut în această perioadă. Totodată, compania conduce detaşat şi la capitolul procent din portofoliu care rulează cel mai recent Android, 94% dintre dispozitivele pe care le vinde fiind pe Android 9.0 Pie.

Pe locul doi în clasamentul Counterpoint se află surprinzător Samsung, o companie care nu are o tradiţie în lansarea de actualizări software rapide. În ultima perioadă însă, compania a reuşit să lanseze actualizări la Android 9.0 Pie pe 89% dintre dispozitivele pe care le-a vândut. Un alt nume surprinzător este Xiaomi, pe locul al treilea cu 84% dintre dispozitivele vândute în perioada studiului, care sunt pe cea mai recentă versiune de Android.Huawei urmează în clasament cu 82%.

De la locul al patrulea, topul suferă o scădere mare, Lenovo având doar 43% dintre dispozitivele vândute pe Android Pie, în timp ce 48% sunt încă pe Android 8 şi 8.1 Oreo. Oppo de asemenea are probleme la acest capitol, cu 35% pe Android 9 şi 52% pe Android 8 şi 8.1. Ultimele locuri sunt ocupate de vivo, LG, Alcatel şi Tecno (un producător din Hong Kong), care oferă Android 9 pe 18, 16, 14, respectiv 5% din dispozitivele pe care le au la vânzare. Majoritatea dispozitivelor vivo, 81% din total, încă urlează Android 8 şi 8.1 Oreo.

La categoria „others”, unde sunt incluse toate celelalte companii, media este de 15% Android Pie, 42% Android 8,1, 20% Android 8.0 şi procente mai mici pentru variante între Android 4.4 şi 7.1.

Concluzia acestui studiu este că dacă alegeţi dispozitive Nokia, Samsung, Xiaomi şi Huawei, sunt şanse mari ca acestea să primească actualizări mai rapide şi pentru perioade mai lungi de timp după lansare. Există însă şi câteva alte companii care oferă suport software bun, însă pe modelele mai scumpe, precum Lenovo, oppo, sau LG.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult