Android 10 va corecta aproape 200 de probleme de securitate ale sistemului de operare

26.08.2019
Android 10 va corecta aproape 200 de probleme de securitate ale sistemului de operare

Android 10 pare să fie un nou început pentru sistemul de operare de la Google, iar noua direcţie în care compania se mută este cel al securităţii datelor utilizatorilor. Nu numai că noua versiune de Android va oferi noi opţiuni de intimitate pentru utilizatori, aceştia având control mai avansat asupra permisiunilor pe care le pot oferi aplicaţiilor precum geolocaţia, accesul la nume, e-mail şi alte astfel de detalii, însă şi sistemul de securitate al platformei va fi semnificativ îmbunătăţit. Conform Google, actualizarea de securitate din septembrie, care va veni alături de Android 10, va include corectarea a aproape 200 de vulnerabilităţi ale sistemului de operare.

Google lansează în fiecare lună noi actualizări de securitate pentru dispozitive cu Android, iar producătorii acestora sunt nevoiţi să le implementeze independent. Nu foarte multe companii lansează lunar actualizările de securitate, aşa că Google a decis odată cu Android 10 să ofere astfel de îmbunătăţiri independent, direct prin Google Play Store. De asemenea, actualizările de securitate vor putea fi instalate în fundal, fără a fi nevoie de repornirea dispozitivelor.

Schimbarea acestui mod de funcţionare a permis de asemenea corectarea mai multor probleme care erau descoperite de mai multă vreme de către Google, dar care erau greu de rezolvat pe variantele precedente ale sistemului de operare. Astfel, 193 de vulnerabilităţi vor fi corectat dintr-o dată. Unele dintre ele sunt foarte grave, precum creşterea privilegiilor celui care foloseşte dispozitivul, putând modifica anumite aspecte ale sistemului de operare, sau posibilitatea de a rula cod nesemnat fără acordul utilizatorului, cât şi vulnerabilităţi care puteau permite colectarea de date personale. Conform Google, aceste vulnerabilităţi nu au fost niciodată descoperite sau folosite pentru atacuri ale dispozitivelor.

Multe dintre acestea erau în sisteme cruciale ale sistemului de operare precum framework-ul Android, în timp ce majoritatea problemelor descoperite erau în sistemul de redare multimedia. Update-ul de securitate care va fi lansat pe 1 septembrie 2019 ar trebui să le rezolve pe toate.

Nu în ultimul rând, Android 10 va integra un nou sistem de criptare numit Adiantum, care va fi obligatoriu pentru dispozitivele lansate cu această versiune de software, indiferent dacă este vorba despre smartphone-uri sau dispozitive inteligente „Internet of Things”. Sistemul Adiantum va putea fi folosit de către dezvoltatorii software chiar dacă nu au cunoştinţele necesare pentru protecţia datelor, fiind uşor de implementat. Nu în ultimul rând, procesele de sistem vor putea rula acum în mod sandbox, pentru a fi mai bine protejate de atacuri şi pentru a evita posibilitatea de a transmite date între aplicaţiile instalate pe dispozitiv fără acordul utilizatorului.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult