NVIDIA lansează Tegra 4i, prima sa soluţie mobilă complet integrată

19.02.2013
NVIDIA lansează Tegra 4i, prima sa soluţie mobilă complet integrată

Cunoscut de multă vreme sub numele de cod Gray, primul chip NVIDIA pentru terminale mobile care include şi un modem de date s-a materializat astăzi sub denumirea comercială Tegra 4i. Oferind prima sa paltformă integrată, compania intră astfel în competiţie directă cu rivalul major Qualcomm şi mai micul MediaTek, singurele companii care au în catalogul lor de produse astfel de soluţii complete.

NVIDIA a lansat în ianuarie noul său chip Tegra 4 în paralel cu modelul radio i500, însă noul produs, deşi pare înrudit, ascunde suficient de multe diferenţe în interior. Modemul radio 2G/3G/4G este implementat în cadrul aceleiaşi pastile de siliciu, însă nucleu de procesare este diferit.

Dacă Tegra 4 foloseşte nuclee ARM Cortex-A15 în configuraţia proprietară 4-PLUS-1, noul Tegra 4i se bazează pe ceva mai exotic. Nucleu ARM Cortex-R4 are specificaţii similare cu cele ale cunoscutului nucleu Cortex-A9 însă, spre deosebire de acesta, este optimizat pentru procesarea în timp real prin includerea unor memorii cache mai mari, procesarea hardware a predicţiei instrucţiunilor şi rutine mai bune pentru execuţia out-of-order. Arhitectura 4-PLUS-1 a fost păstrată, aceasta având rolul de a reduce consumul energetic în idle.

Alegerea ARM Cortex-R4 în defavoarea Cortex-A15 ar putea fi justificată de dimensiunea mai mică a pastilei şi consumul energetic mai redus. Astfel, Tegra 4i are o suprafaţă de numai 60mm2, faţă de Tegra 4, care are 80mm2. Pentru a compensa diferenţele de putere brută şi profitând de un proces de fabricaţie îmbunătăţit, nucleele Tegra 4i vor fi tactate la frecvenţa de 2,3 GHz, faţă de 1,9 GHz în cazul Tegra 4. Prin integrarea modemului i500, NVIDIA poate oferi integratorilor săi o soluţie cu consum energetic mai redus decât cel al modelelor anterioare, care necesitau utilizarea unui modem separat, şi un preţ de producţie mai mic, însă beneficiile le vom vedea atunci când vor fi lansate primele terminale mobile bazate pe Tegra 4i.

O concesie făcută consumului şi căldurii disipate este şi reducerea numărului de unităţi de procesare a nucleului grafic de la 72 la 60, rezoluţia maximă suportată coborând de la 3200 x 2000 pixeli la 1920×1200 pixeli. Restul dotărilor, cum ar fi motorul de compresie sau decompresie video sau Computational Photography Architecture (Chimera), rutinele de procesare care oferă viteze mai bune pentru captură sau procesarea HDR prin captura concomitentă a două imagini, sunt similare.

Împreună cu noua platformă Tegra 4i, NVIDIA a prezentat şi platforma de referinţă pentru terminale mobile. Prezentată sub numele Phoenix, aceasta include, pe lângă noul chip, un ecran de 5” cu diagonală Full HD. 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News