Oppo lansează Find X2 şi Find X2 Pro, flagship-uri cu 5G şi camere performante, la preţuri foarte mari

06.03.2020
Oppo lansează Find X2 şi Find X2 Pro, flagship-uri cu 5G şi camere performante, la preţuri foarte mari

Oppo, unul dintre producătorii de top din China, a anunţat astăzi noile sale smartphone-uri high-end. Este vorba despre modelele Find X2 şi Find X2 Pro, dispozitive „urmaşe” ale originalului Oppo Find X, dispozitivul cu sistem motorizat de glisare lansat în 2018. Cele două modele au hardware de top, un design complet nou şi preţuri „premium”. Acestea nu sunt nici pe departe modele de buget, fiind comparabile cu modele de la Apple, Samsung şi Huawei în materie de capabilităţi.

Oppo Find X2 Pro: un adevărat flaghsip

Cu o diagonală de 6,7”, rezoluţie QHD şi refresh rate de 120 Hz, Oppo Find X2 Pro ar putea avea cel mai impresionant display de pe piaţă. Noile modele Samsung S20 funcţionează la 120 Hz doar în rezoluţie Full HD, însă Oppo permite funcţionarea în acest mod la rezoluţie maximă. Ecranul este întrerupt de un decupaj subtil în colţul din stânga-sus, unde este amplasată camera frontală.

La nivel de performanţă, Find X2 Pro va fi cu siguranţă comparabil cu modelele Samsung şi alte flagship-uri din 2020. Vorbim despre un chipset Snapdragon 865, 12 GB memorie RAM şi 512 GB stocare UFS 3.0. Desigur, avem de a face cu funcţionalitate 5G şi un acumulator de 4.260 mAh cu încărcare rapidă la 65W, care permite încărcarea completă în numai 38 de minute.

La capitolul construcţie vedem însă câteva mici compromisuri. Este vorba despre o rezistenţă la apă şi praf la standardul IP68. Totuşi, compania doreşte ofere ceva diferit la capitolul construcţie, oferind opţiunea între un spate din sticlă sau unul acoperit cu piele ecologică de culoare portocalie. În funcţie de modelul ales, greutatea este diferită. Varianta cu sticlă are 207 grame, în timp ce varianta cu piele are 200 grame.

Camerele sunt un alt subiect important, iar Oppo pare să îşi fi dat interesul pentru a integra hardware nou şi performant. Avem de a face cu o cameră principală de 48 megapixeli cu senzor Sony IMX689, din generaţia nouă, cu pixeli de 1.12nm, care integrează autofocus dual-pixel şi stabilizare optică. Desigur, fotografiile realizate sunt la 12 megapixeli prin tehnologia pixel binning. Pe lângă acesta mai avem un secundar, un alt Sony de 48 megapixeli, însă de această dată modelul IMX586 de anul trecut pentru ultra-wide, iar în cele din urmă avem un senzor de 13 megapixeli cu stabilizare optică şi obiectiv periscopic pentru zoom 5X optic şi 10x hibrid. Zoom-ul digital merge până la 60x.

Oppo se laudă cu faptul că această cameră este acum listată pe site-ul DxOMark pe locul întâi în clasamentul celor mai bune camere pentru smartphone, depăşind Xiaomi Mi 10 Pro şi Huawei Mate 30 care erau în top pentru ultimele câteva săptămâni. Scorul este însă la egalitate cu Xiaomi Mi 10 Pro şi este cu un singur punct mai mare decât scorul obţinut de Huawei Mate 30 Pro 5G.

Oppo Find X2: un model puternic, cu diferenţe în anumite puncte cheie

La capitolul display şi performanţă, cele două dispozitive sunt similare. Oppo Find X2 vine tot cu Snapdragon 865, 12 GB RAM şi funcţionalitate 5G. Diferenţa de configuraţie este însă la nivelul stocării interne, acesta oferind 256 GB fără opţiunea de a adăuga un card. De altfel, acesta nu are o opţiune de carcasă din piele, iar acumulatorul este mai mic: 4.200 mAh. Încărcarea este însă la fel de rapidă.

Nici la capitolul rezistenţă la elemente nu stă la fel de bine. Oppo Find X2 are doar certificare IP54, deci este şi mai puţin rezistent la praf şi apă. Ar fi o idee bună ca cei care aleg modelul Find X2 să îl protejeze puţin mai bine.

La capitolul camere, Find X2 este foarte diferit, însă. Vorbim despre o cameră principală cu senzor Sony IMX586 de 48 megapixeli, o cameră ultra-wide de 12 megapixeli şi o cameră cu zoom 3x de 12 megapixeli cu zoom digital maxim de 20x. Oppo Find X2 cântăreşte 196 de grame, în consecinţă.

Oppo Find X2 şi X2 Pro: preţ şi disponibilitate

Modelul Oppo Find X2 Pro porneşte în Europa de la un preţ de 1.199 euro. Acesta este un preţ mare, însă este cu 50 de euro mai ieftin decât un Galaxy S20+ 5G, de exemplu şi cu 350 euro mai ieftin decât un S20 Ultra (toate cu 512 GB stocare). Lansarea va avea loc la începutul lunii mai.

În cazul lui Oppo Find X2, preţul de pornire este de 999 euro, preţul de pornire pentru Galaxy S20 5G cu 128 GB, mai ieftin cu 100 euro decât S20+ cu 128 GB şi cu 350 euro mai ieftin decât S20 Ultra în varianta de bază.

Preţurile mari vin cel mai probabil de la costurile în plus de producţie aduse de tehnologia 5G, care necesită antene mai multe şi mai performante, modem-uri noi mai scumpe şi investiţii în plus în dezvoltare software şi cercetare pe partea hardware. În timp, aceste costuri vor scădea, însă momentan toate dispozitivele 5G care vor fi lansate în primul an sau doi vor avea preţuri semnificativ mai mari decât ale modelelor 4G sau ale dispozitivelor lansate în anii precedenţi.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult