Platforma Android în octombrie 2018: versiunile moderne sunt în creştere

01.10.2018
Platforma Android în octombrie 2018: versiunile moderne sunt în creştere

A mai trecut o lună din anul 2018, iar Google a lansat un nou raport de utilizare pentru versiunile de Android, care să le ofere dezvoltatorilor de aplicaţii o privire de ansamblu asupra stării platformei. Aceştia pot astfel să decidă pentru care variante să ofere suport în continuare, însă aşa putem vedea şi noi evoluţia platformei în timp. În ciuda faptului că Android 9.0 este pe piaţă încă din luna iulie, nici măcar 0,1% dintre dispozitivele în utilizare nu o au încă instalată.

Topul versiunilor cu Android este destul de similar cu cel de luna trecută. Avem pe primul loc versiunea Android Nougat cu 29,3% din totalul dispozitivelor conectate la serviciile Google Play, urmată imediat pe locul doi de Marshmallow, Android 7.x, cu 21,6% din total. Cea mai recentă versiune de Android din acest top, Android Oreo, vine pe locul al treilea, cu 19,2%, în timp ce Android Lollipop, cel care a adus interfaţa „Material Design” pe dispozitivele cu sistem de operare Google, coboară pe locul al patrulea, cu 17,3% din total. Toate aceste versiuni de Android sunt relativ moderne şi pot rula (în teorie) majoritatea aplicaţiilor de pe piaţă.

Versiunile mai vechi încep de pe locul al cincilea, cu Android 4.4 KitKat care este instalat în continuare pe 7,8% dintre dispozitive, Android Jelly Bean pe şase cu 3,2% din total şi Ice Cream Sandwich şi Gingerbread fiecare cu 0,3% din total pe ultimele două locuri.

Aceste statistici oferă atât veşti bune, cât şi veşti proaste pentru dezvoltatori. Vestea bună este că cele mai populare versiuni sunt şi cele mai recente, dovadă că în ultimii ani atât Google, cât şi producătorii de telefoane şi tablete au reuşit să aducă mai repede actualizările pe dispozitive. Vestea proastă este că adopţia celui mai nou sistem de operare, Android 9.0 Pie este foarte lentă. Momentan doar câteva dispozitive au acces la această variantă: modelele Google Pixel, Essential Phone, OnePlus 6 şi Nokia 7 Plus.

Pentru a apărea în acest clasament, o versiune de Android trebuie să fie prezentă pe cel puţin 0,1% din totalul de dispozitive conectate la Google Play Services în perioada sondajului. Datele de mai sus au fost colectate în perioada 21-28 septembrie.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult