Samsung F480 – de trecut pe lista de cadouri pentru Crăciun

07.10.2008
Samsung F480 - de trecut pe lista de cadouri pentru Crăciun
Software, autonomie, concluzii

Interfaţa grafică este plăcută, dar păcătuieşte prin opţiunile reduse de personalizare. Acestea se rezumă, în principiu, la schimbarea wallpaper-ului şi a culorii de fundal pentru meniul principal, respectiv la alegerea sunetelor. Însă anumite elemente nu pot fi modificate, cum ar fi pictogramele meniului principal.

Însă, mai important este faptul că interfaţa răspunde rapid la comenzi. Nu există momente de lenevire, interfaţa răspunde rapid în mod constant, cu excepţia efectelor grafice care nu pot fi scoase. Interesant este că, la fel ca majoritatea telefoanelor inteligente, Samsung F480 poate fi folosit şi fără cartela SIM. Cu excepţia părţii GSM, evident. Interfaţa este tradusă chiar bine în limba română.

Widget-uri pentru efectul artistic

Ecranul de standby este dotat cu un sidebar plasat în stânga. Acesta include mai multe widget-uri care pot fi aduse prin drag&drop în orice zonă a ecranului. Există următoarele widget-uri: ceas analogic, digital şi dual (două fusuri orare în paralel), calendar, viewer de imagini, jocuri, zile de naştere, player muzical, radio şi profiluri.

Însă şi aceste widget-uri suferă la capitolul personalizare. M-aş fi aşteptat ca, de exemplu, apăsând ceasul să accesez setările acestuia, sau prin intermediul widget-ului cu zile de naştere să pot adăuga o nouă înregistrare. De asemenea, nu există nicio posibilitate de a adăuga alte widget-uri în afară de cele deja existente. Nu poţi decât să optezi pentru afişarea sau ascunderea acestora din ecranul de standby.

Samsung F480

Multimedia şi Internet peste aşteptări

Samsung F480 stă mult mai bine la capitolul multimedia decât m-aş fi aşteptat. Nu numai strict vorbind de funcţionalitatea programelor dar şi ţinând cont de interfaţa acestora optimizată pentru comenzi de tip touch.

Player-ul muzical oferă funcţiile standard de sortare a melodiilor, crearea a playlist-urilor şi minimizare în background a aplicaţiei. Atât player-ul muzical, cât şi modulul FM beneficiază de butoane suficient de mari pentru a fi apăsate uşor cu degetul.

Fotografiile realizate sunt, per total, bune. Au nevoie totuşi de o reglare software a balansului de alb. Aplicaţia corespunzătoare camerei foto oferă nuemroase opţiuni, toate apelabile uşor prin atingere. Printre acestea se numără modul de declanşare a bliţului, dimensiunea, sistemul de detectare a feţei, ISO (între 100 şi 400), stabilizatorul de imagine şi modul de expunere.

Samsung F480 Samsung F480

Samsung F480 are un browser Web destul de bun. Mult mai bun decât majoritatea telefoanelor non-smartphone. Paginile sunt randate la fel ca pe PC şi pot fi vizualizate fie la dimensiunea normală fie micşorate pentru a încăpea pe ecranul telefonului. Mărirea şi micşorarea paginilor se poate realiza şi cu ajutorul butoanelor de volum.

Autonomie, concluzii

Samsung F480 este un telefon interesant în primul rând prin faptul că este un terminal standard dotat cu touchscreen. Apoi datorită designului elegant şi a construcţiei compacte. Nu în ultimul rând, trebuie apreciat pentru funcţionalitatea aplicaţiilor incluse.

Dacă la toate acestea adăugăm şi autonomia de 3 sau 4 zile, în funcţie de gradul şi tipul aplicaţiilor folosite, rezultă un telefon greu de refuzat. Mai ales că se apropie sărbătorile de iarnă, iar designul (capitol la care Samsung F480 stă foarte bine) primează atunci când cauţi un cadou.

Plusuri:

[+] touchscreen de 2.8 inch cu rezoluţie QVGA
[+] camera foto de 5 MP
[+] desing şi construcţie
[+] suport 3G (HSDPA)
[+] slot microSD
[+] poate fi folosit şi fără cartelă (mai puţin partea de GSM)

 

Minusuri:

[-] vizibilitate redusă în bătaia soarelui
[-] puţine opţiuni de personalizare
[-] nu are Wi-Fi

Design, construcţie, touchscreen

La aproape opt luni de când a fost anunţat oficial, Samsung F480 a ajuns în sfârşit şi la noi. N-o să stric surpriza sărind cu concluziile încă de la început, însă o să spun că aşteptarea a meritat.

Aromă de iPhone

Chiar dacă personal m-am săturat de clişeele de gen clonă sau copie de iPhone care sunt atribuite unor telefoane care se inspiră de la dispozitivul făurit cu măiestrie de Apple, nu am putut să nu remarc că Samsung este poate producătorul care s-a inspirat cel mai multe de la compania lui Steve Jobs.

Fără să-l condamn, Samsung F480 are câteva elemente inspirate de la iPhone. Cei care au iPhone sau au apucat să "butoneze" unul vor observa imediat asemănările când vor pune mâna pe F480. În primul rând constrcuţia. Nu este copiată complet, are şi elemente proprii, cum ar fi difuzorul de deasupra ecranului şi tastele dedicate convorbirilor. În al doilea rând efectele interfeţei grafice au şi ele iz de iPhone.

Evident că nu le-a fost greu celor de la Samsung să depăşească iPhone ca funcţionalitate. A fost suficient să-l doteze cu un slot microSD, suport HSDPA şi o cameră de 5 MP pentru lăsa iPhone-ul mult în urmă.

Compact şi elegant

Acest titlu spune cam totul despre construcţia lui Samsung F480 şi impresia pe care acesta o lasă în timpul utilizării. Ecranul care ocupă cea mai mare parte a terminalului este completat de un plastic lucios şi plăcut la atingere care se intersectează cu puternice accente metalice.

Samsung F480

Metalul se regăseşte mai mult pe spatele şi laturile telefonului. În faţă, doar difuzorul şi butoanele de sub ecran sunt decorate cu metal. Combinaţia plastic – metal nu este o noutate, dar proporţia în care acestea se regăsesc pe suprafaţa lui F480 îi dă un aer aparte. Nu pot să zic că îi conferă prestanţa de business, la fel cum nu ar fi corect să-l cataloghez ca un telefon construit pentru multimedia. Are câte puţin din ambele segmente de utilizare: seriozitatea de business dată de segmentele metalice şi impresia multimedia lăsată de butoanele de volum şi lentila camerei foto.

Concluzionând, impresia pe care Samsung F480 o lasă din punctul de vedere al construcţiei şi feeling-ul pe care ţi-l dă când îl ţii în mână şi-l butonezi sunt foarte bune. Nu exagerez când spun că este unul dintre cele mai elegante şi mai plăcute telefoane pe care am pus mână anul acesta. Este o adevărată plăcere să-l "butonezi" (mai bine zis să-i stingi ecranul) şi să vorbeşti la el. Este subţire (11.5 mm), compact (are sub 10 cm lungime şi aproximativ 5 lăţime) şi elegant.

Tocuhscreen pentru toată lumea

Încă nu m-am obişnuit cu ideea că touchscreen-ul a ajuns ceva banal. Până nu demult acesta se regăsea doar la telefoanele inteligente. Ei bine, Samsung F480 nu este un smartphone, dar are touchscreen. Şi chiar unul generos, de 2.8 inch. Apelarea funcţiilor se face exclusiv cu degetul, telefonul nefiind dotat cu Stylus. Asta denotă încrederea pe care coreeni au avut-o în legătură cu uşurinţa utilizării touchscreen-ului.

Din fericire, sistemul touch a fost implementat foarte bine. Comenzile sunt luate precis, fără să fii nevoit să apeşi tare. Majoritatea elementelor interfeţei sunt suficient de mari pentru a fi apăsate uşor cu degetul. Cele câteva elemente ceva mai mici sunt şi ele uşor de apelat pentru că există o anumită toleranţă, suficientă pentru a-ţi accepta comanda, chiar dacă nu apeşi exact pe centrul elementul respectiv.

Calitatea imaginii este foarte bună, în general. Singura problemă reiese din faptul că interfaţă devine destul de greu de descifrat, chiar în şi soarele anemic al toamnei.

Samsung F480

Butoane, de ce butoane?

Samsung F480 are trei butoane, plasate sub ecran. Două sunt dedicate apelurilor, iar între ele există un buton central. Acesta nu este Enter-ul clasic, are un singur rol: afişează un mini-meniu cu 5 pictograme: player muzical, mesaje, Internet, apeluri şi meniul principal. Însă, fiind vorba de un meniu separat, acesta nu reuşeşte să scurteze drumul către aplicaţiile respective. Acelaşi număr de apăsări îl realizezi şi dacă ai intra în meniul principal.

De asemenea, efectuarea şi terminarea apelurilor se poate face la fel de uşor prin intermediul comenzilor de pe ecran. Cu alte cuvinte, atât cele două taste dedicate apelurilor, cât şi butonul central puteau foarte uşor să lipsească. În lipsa lor, dispozitivul ar fi putut fi ceva mai mic sau ecranul – ceva mai mare. Pe marginile lui F480 re regăsesc butoanele pentru reglarea volumului şi cameră, slotul microSD şi intrarea comună pentru cablul de date şi căşti.

Singura scăpare pe parte de construcţie pe care am observat-o la Samsung F480 vizează capacul care acoperă zona bateriei. Acesta nu se aliniază perfect cu spatele terminalului, ci este ceva mai ridicat. Cel puţin la modelul pe care l-am testat, poate nu este cazul tuturor terminalelor de pe piaţă.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News