Samsung Galaxy Alpha review

Samsung Galaxy Alpha review
Construcţie, design, ergonomie

Zvonurile conform cărora Samsung ar urma să lanseze un telefon cu un design vizibil îmbunătăţit au circulat cu mai bine de jumătate de an înainte lansării terminalului Galaxy Alpha, chiar dacă detaliile despre acesta erau încă neclare la acea vreme. După cum am văzut ulterior, noul Galaxy Alpha a fost primul membru al unei game noi cu dimensiuni mai reduse şi design atractiv, Samsung încercând astfel să concureze de pe o poziţie nouă cu eternul său rival Apple şi să atragă cumpărătorii pentru care aspectul exterior este o caracteristică importantă.

Construcţie, design, ergonomie

Anunţat în luna august a acestui an, Galaxy Alpha a fost primul telefon Samsung care a adoptat un design superior şi materiale de construcţie mai bune, acesta fiind un răspuns la criticile cu care compania s-a confruntat de-a lungul ultimului an. Acest aspect trebuie specificat deoarece vom face uneori comparaţii cu telefonul-gigant Galaxy Note 4, pe care noi l-am testat deja şi care are un design similar, dar care a fost anunţat în realitate trei săptămâni mai târziu.

Primul lucru care va impresiona la noul telefon Samsung este carcasa compactă. Având o greutate de numai 115 grame, Galaxy Alpha este cel mai uşor telefon cu ecran de 4,7” disponibil în acest moment pe piaţă, iar dimensiunile de 132,4 x 65,5 x 6,7 milimetri îl fac la fel de compact ca alte terminale apreciate din acest punct de vedere, cum ar fi de pildă Apple iPhone 6 sau Huawei Ascend P6. La fel ca acestea, sau ca şi mai micul Sony Xperia Z3 Compact, Galaxy Alpha se adresează utilizatorilor care doresc un telefon puternic, elegant şi dotat, dar care nu agreează modelele de vârf cu ecrane mari din ziua de astăzi.

Samsung Galaxy Alpha: un telefon compact şi uşor

Principalul element de design al noii carcase este rama metalică. În locul nesăratului plastic vopsit folosit până acum, Samsung a optat pentru o ramă fabricată din aluminiu care înconjoară întreaga carcasă şi este întreruptă doar de izolaţiile discrete dintre antene. Având o lăţime constantă care variază puţin doar în jurul conectorilor USB şi audio, rama are margini mate, teşituri şlefuite lucioase tăiate la 45 de grade şi un profil uşor îngustat pe laterale. Pe această ramă sunt amplasate cele trei butoane, care sunt fabricate din acelaşi material şi au acelaşi finisaj mat, şi grila perforată a difuzorului din partea inferioară a carcasei.

Samsung Galaxy Alpha: rama elegantă fabricată din aluminiu

Partea frontală nu se depărtează prea mult de designul tradiţional Samsung deoarece Galaxy Alpha nu foloseşte sticla groasă 2.5D remarcată la Galaxy Note 4, ci doar o simplă foaie protectoare plată. Sub aceasta sunt amplasate cele două butoane capacitive cu iluminare, rama cu model discret punctat din jurul ecranului, LED-ul frontal pentru semnalizare şi restul de senzori standard. Rama din aluminiu este ceva mai înaltă decât sticla măştii frontale, însă această proeminenţă este prea fină pentru a putea proteja eficient ecranul.

Samsung Galaxy Alpha: capacul posterior, camera foto şi senzorul pentru puls

Capacul detaşabil este fabricat, ca şi până acum, dintr-un material plastic subţire. Suprafaţa acestuia este decorată cu un model punctat reliefat, acesta fiind însă foarte discret şi având proprietăţi antiderapante bune. Ca de obicei, capacul se ancorează ferm de carcasă şi se mulează bine pe carcasa interioară pentru a nu avea joc sau porţiuni care pot fi deformate.

Samsung Galaxy Alpha: cu baterie detaşabilă, dar fără slot MicroSD

Deoarece Galaxy Alpha este însă un telefon foarte subţire, capac este şi el mai plat ca de obicei şi nu mai este are întăriturile curbate de pe margini. Acest aspect nu schimba cu nimic calităţile carcasei închise, însă înlăturarea capacului este o operaţiune însoţită de scârţâituri şi deformări care te fac să crezi că este ultima dată când îl vei mai vedea întreg. Acest aspect este enervant, însă scuzabil dacă ţinem totuşi cont că Samsung a reuşit să implementeze o baterie şi un capac detaşabil pe un telefon cu o grosime de numai 6,7 milimetri.

Samsung Galaxy Alpha: o grosime de numai 6,7 milimetri

Chiar dacă preia câteva elemente de design şi câteva deficienţe de la generaţiile anterioare, Galaxy Alpha este cel mai frumos telefon fabricat de Samsung până acum. Deşi pare o schimbare minoră, rama metalică este o îmbunătăţire vizibilă care schimbă în bine impresia generală, iar dimensiunile reduse şi greutatea foarte scăzută îi conferă şi o ergonomie excelentă care va fi apreciată de cei care iubesc terminalele care pot fi folosite uşor cu o singură mână. În afara capacului detaşabil năbădăios, criticile noastre mai vizează butoanele metalice, care sunt cam mici şi cam greu de nimerit, şi rigiditatea prea mare a butonului Home. 

Ecran, hardware, specificaţii, autonomie

Ecran, hardware, specificaţii, autonomie

După două vârfuri de gamă Samsung care ne-au impresionat cu ecranele lor, adică Galaxy S5 şi Galaxy Note 4, mai micul Galaxy Alpha este dezamăgitor din acest punct de vedere deoarece producătorul a ales un ecran de 4,7” cu o rezoluţie de numai 1280 x 720 pixeli.

Densitatea de 312 ppi ar fi fost oricum doar acceptabilă în condiţiile utilizării unui panou cu matrice RGB, însă Samsung a ales un panoul AMOLED cu aranjare Diamond care scade şi mai mult rezoluţia reală. Este regretabil că Samsung nu a ales măcar un panoul AMOLED cu matrice S-Stripe, soluţia fiind viabilă deoarece a mai fost folosită de Motorola pentru modelul original Moto X exact în aceeaşi combinaţie de rezoluţie şi diagonală. Din aceasta cauză, un ochi atent poate sesiza artefactele tipice AMOLED, cum  ar fi înceţoşarea uşoară a fonturilor sau marginilor obiectelor grafice, iar acest lucru este inacceptabil pentru un telefon care este comercializat la un preţ de circa 2400 de lei.  

Dincolo de rezoluţia sa mică, panoul AMOLED este însă la fel de impresionant ca exemplarele deja văzute pe Galaxy S5 sau Galaxy Note 4. Ecranul are un nivel de negru perfect, un contrast excelent, unghiuri foarte ample de vizualizare şi o luminozitate foarte bună. Stratul de polarizare este eficient, ecranul fiind suficient de lizibil chiar şi în lumina diurnă puternică, iar tratamentul oleofobic este bun.

Software-ul pentru ajustarea ecranului oferă trei profiluri de utilizare, adică Basic, AMOLED Photo şi AMOLED Cinema, care sunt completate de un mod adaptiv care ajustează parametrii în funcţie de natura materialului grafic afişat. Profilul AMOLED Cinema are o lumină albăstruie rece şi culori suprasaturate, însă modul Basic oferă un ecran cu o nuanţă caldă de alb şi culori nesaturate foarte bune. Consider că modul Basic este cel mai bun, cei care preferă totuşi un spor de saturaţie fără a distruge însă definitiv culorile putând opta eventual pentru AMOLED Photo.

Samsung Galaxy Alpha: un ecran AMOLED bun cu o rezoluţie prea mică

Samsung Galaxy Alpha este motorizat de soluţia Exynos 5430, aceasta fiind cea mai recentă iteraţie a familiei Exynos 5 Octa, însă nu şi cea mai puternică. Cipul Samsung oferă patru nuclee ARM Cortex-A15 cu o frecvenţă de 1,8 GHz, patru nuclee ARM Cortex-A7 cu o frecvenţă de 1,3 GHz şi foloseşte arhitectura big.LITTLE în versiunea sa Heterogeneous Multi-Processing pentru a putea utiliza toate cele opt nuclee în acelaşi timp. Platforma de procesare este completată de un cip grafic ARM Mali-T628 MP6 într-o configuraţie rapidă tactată la  600 MHz.

Deşi nu este cel mai puternic membru al familiei Exynos 5 Octa, Exynos 5430 este însă primul cip pentru terminale mobile fabricat într-un proces HKMG pe 20 de nanometri, ceea ce-i permite să se laude cu o eficienţă energetică bună şi o cantitate tolerabilă de căldură disipată. După cum se remarcă din rezultatele testelelor, Exynos 5430 este un competitor serios pentru faimosul Qualcomm Snapdragon 801, diferenţele pozitive sau negative dintre acestea variind în funcţie de test şi de API-urile 3D folosite. Singura excepţie stranie este scorul obţinut în 3DMark Unlimited, care este mult mai mic decât cele obţinute de cei care au testat anterior acest terminal, însă anomalia poate fi pusă pe seama vreunui bug apărut odată cu ultima actualizare software.

Rezultate teste (3Dmark, AnTuTu 5.2, Vellamo 3 HTML, Quadrant 2.1, GFXBench 3 şi GeekBench 2)

Memoria internă nu mai are performanţele impresionante remarcate la Galaxy Note 4, însă oferă totuşi o prestaţie bună.

Specificaţii

 • Ecran: 4,7”, S-AMOLED, 1280 x 720 pixeli
 • Sistem de operare: Android 4.4.4
 • Chipset: Exynos 7 Octa
 • Procesor: 4 x ARM Cortex-A15 1,8 GHz, 4 x ARM Cortex-A7 1,3 GHz
 • Procesor grafic: ARM Mali-T628 MP6
 • RAM: 2 GB
 • Memorie: 32 GB
 • Card: nu
 • Date: HSDPA, HSUPA, LTE-A
 • WiFi: 802.11 a/b/g/n/ac
 • Bluetooth: 4.0
 • USB: microUSB, USB 2.0
 • Cameră foto: 12 MP, ISOCELL, F/2.2
 • Filmare video: UHD/30, 1080p/60
 • Cameră frontală: 2,1 MP
 • Baterie: 1860 mAh
 • Dimensiuni: 132,4 x 65,5 x 6,7 mm
 • Greutate: 115 grame
 • Altele: DLNA, Wi-Fi Direct, senzor amprente, senzor puls, Nano SIM

Galaxy Alpha a preluat multe dintre dotările vârfului de gamă Galaxy S5, cum ar fi senzorul pentru amprente sau senzorul pentru puls, dar a renunţat la emiţătorul infraroşu. Deoarece acestea au mai fost prezentate în cadrul articolelor cu Galaxy S5 sau Galaxy Note 4 iar prestaţia lor este neschimbată, nu prea mai este nimic de adăugat la acest capitol.

Samsung Galaxy Alpha: senzorul de amprente este ascuns în butonul Home

Încercând să concureze cu terminalele uşoare şi subţiri precum Huawei Ascend P6 sau Apple iPhone 6, Samsung Galaxy Alpha suferă de aceeaşi deficienţă ca acestea: autonomia. Spaţiul intern mic nu a permis decât implementarea unei baterii cu o capacitate modestă de 1860 mAh, iar aceasta nu poate face prea multe minuni. Într-un regim mediu de utilizare care a implicat activarea conexiunilor Wi-Fi şi 3G câte 8 ore pe zi, utilizarea suportului push (email, contacte, agendă, calendar, Facebook, Messenger, Twitter, Skype) şi utilizarea diverselor aplicaţii pentru un timp total de ecran de circa trei ore şi jumătate, Samsung Galaxy Alpha a oferit o autonomie de circa 27 de ore, ceea ce înseamnă că şansele de a scăpa de încărcarea lui în fiecare seară sunt aproape nule.

Software şi telefonie

Software şi telefonie

Cu excepţia actualizării platformei Android la versiunea 4.4.4, software-ul de pe Galaxy Alpha este identic cu cel implementat pe Galaxy S5 şi nu a preluat schimbările apărute odată cu Galaxy Note 4. Pentru cei care au uitat, interfaţa grafică TouchWiz Nature UX a primit în primăvară suportul pentru transparenţe care a apărut odată cu KitKat şi oferă un mediu grafic cu un aspect plat, în concordanţă cu tendinţele actuale de design.

Cu excepţia tastaturii, care a păstrat un aspect pseudo-tridimensional care nu se prea asortează cu restul sistemului de operare, întreaga interfaţă Samsung a trecut printr-o cosmetizare evidentă. Păstrând unele elemente caracteristice, cum ar fi culoarea de fundal verde-albăstruie sau tab-urile de mari dimensiuni, TouchWiz Nature UX aduce însă un set nou de pictograme cu design simplu şi culori puternice, un meniu pentru setări care poate fi afişat în funcţie de preferinţe sub forma unor panouri multiple sau tab-uri, widget-uri cu aspect plat şi noul My Magazine.  

Pe lângă modificările de design, TouchWiz Nature UX aduce şi multe modificări funcţionale mici, cum ar fi posibilitatea agregării conexiunilor de date şi Wi-Fi pentru descărcarea de fişiere, posibilitatea ajustării luminozităţii fără a renunţa la reglarea automată şi multe alte mărunţişuri. Dincolo de aceste noutăţi mai mult sau mai puţin interesante, software-ul Samsung oferă toate facilităţile deja cunoscute precum Split Screen, micro-aplicaţii, ferestre flotante pentru redarea media.

Din păcate, Galaxy Alpha a preluat şi problemele de performanţă remarcate la Galaxy S5. Dacă prestaţia noii versiune TouchWiz este în general bună, se remarcă ocazional sacadări vizibile care apar în multitasking sau la derularea rapidă în cadrul unor aplicaţii.

Galaxy Alpha oferă o pereche de microfoane cu o fidelitate bună, algoritmii de atenuare a zgomotului de fundal nefiind însă întotdeauna prea eficienţi. Casca are un nivel audio suficient de ridicat şi o fidelitate bună, Galaxy Alpha având astfel o prestaţie superioară celei oferite de Galaxy S5 sau Galaxy Note 4. Micul difuzor amplasat în partea inferioară a carcasei are o putere mulţumitoare, însă acesta are o fidelitate care nu prea impresionează şi o rezonanţă plastifiată neplăcută. Modulul de telefonie este dublat de LED-ul frontal pentru semnalizare, opţiunile pentru particularizarea acestuia fiind însă extrem de sărăcăcioase.

Samsung Galaxy Alpha: un difuzor mic, discret şi suficient de puternic

Captură foto şi video

Captură foto şi video

Galaxy Alpha a preluat impresionanta tehnologie proprietară ISOCELL pe care am văzut-o prima oară la lucru pe Galaxy S5, însă Samsung a ales să nu-şi saboteze propriul vârf de gamă şi a implementat un senzor cu rezoluţie mai mică de numai 12 MP şi acelaşi raport de aspect 16:9. Compania nu a dat prea multe detalii, însă presupunem că senzorul de pe Galaxy Alpha are şi dimensiuni fizice ceva mai reduse, fiind probabil un model de 1/3”.

Captura foto oferă imagini cu culori naturale frumoase, contrast bun, nivel de zgomot redus şi expunere corectă. Algoritmii de procesare nu mai sunt însă tot atât de performanţi precum cei remarcaţi la Galaxy S5, iar acest aspect, combinat cu rezoluţia ceva mai mică a senzorului, face ca nivelul de detalii să fie ceva mai scăzut. Deşi calitatea generală este bună, la o privire mai atentă se poate remarca pierderea unor detaliilor fine şi înceţoşarea uşoară a unor zone cu contrast ridicat. Camera frontală foloseşte un senzor banal de 2,1 MP şi nu se remarcă prin nimic deosebit.

Senzorul se descurcă onorabil în lumină slabă, imaginile fiind luminoase şi având un nivel tolerabil de zgomot. Galaxy Alpha nu poate lupta însă cu telefoanele care beneficiază de aportul unui sistem de stabilizare optic, iar procesarea destul de slabă subminează şi ea nivelul de detalii capturate. Atât timp însă cât nu faceţi fotografii în întuneric deplin, rezultatele sunt suficient de bune pentru a fi utilizabile.

Captura video UHD la rezoluţie de 3840 x 2160 pixeli este în schimb excelentă, fişierul video având parametri imagistici neafectaţi atât de mult de post-procesare. Pe lângă culorile foarte bogate, contrastul ridicat şi detaliile excelente, se remarcă şi ajustarea foarte rapidă a focalizării. Fişierul video H.264 [email protected] are o rată de compresie consistentă de 48 Mbps, ceea ce explică detaliile foarte bune şi artefactele de compresie insesizabile, iar stabilitatea numărului de cadre pe secundă este mulţumitoare.

Mostră captură video UHD (ZIP, 261MB)

Aplicaţia software de captură foto/video oferă un set mic de setări, cum ar fi reglarea manuală a sensibilităţii, ajustarea modului de măsurare a expunerii sau declanşare cu temporizare, dar nu oferă opţiuni de control pentru parametrii imaginii. Modurile de lucru oferă deja cunoscutele Dual Camera pentru foto şi video, Panorama, captură în rafală şi alte câteva moduri speciale similare.

Redare media, GPS şi concluzii

Redare media şi GPS

Excelenta soluţie audio Wolfson pe care am văzut-o implementată pe Galaxy Note 4 este prezentă şi aici, Galaxy Alpha fiind un player multimedia portabil extrem de atrăgător şi datorită dimensiunilor şi greutăţii reduse a carcasei. Etajul audio din Galaxy Note 4 foloseşte un DAC Wolfson WM5110 care oferă decodare multicanal 24bit/48KHz, un SNR de 110dB şi un amplificator stereo cu o putere de 2x2W. Redarea audio oferită este excelentă, Galaxy Note 4 remarcându-se prin volumul ridicat, fidelitatea foarte bună, basul curat percutant, mediile puternice şi înaltele discrete bine definite. Amatorii de muzică vor găsi în pachet şi o pereche de câşti intra-auriculare de bună calitate care exploatează potenţialul audio al terminalului.

Samsung Galaxy Alpha: un procesor audio performant şi căşti de bună calitate

Aplicaţia pentru redare audio este identică cu cea remarcată la Galaxy S5. Aceasta oferă o bibliotecă media cu sortare după artist, album, gen muzical sau director, liste de redare manuale sau create în mod automat pe baza accesărilor sau a ritmului (Calm, Exciting, Joyful şi Passionate), integrare DLNA şi integrare în Lock Screen sau Notification Area. Lista de opţiuni este impresionantă, Music oferind controlul redării vitezei de redare, normalizare în timp real, afişarea versurilor şi programarea întreruperii redării după o perioadă de timp

Opţiunile de post-procesare sunt bogate. SoundAlive oferă un egalizator cu şapte benzi, amplificare pentru bas, spaţializare 3D şi o rutină software pentru Noise Sharpening, la care se adaugă efecte care imită un amplificator cu lămpi, spaţializarea 7.1 şi altele de aceeaşi natură. Un detaliu interesant este preamplificarea inteligentă, volumul audio fiind ajustat în funcţie de setările de procesare pentru a elimina saturaţia şi clipping-ul.

Aplicaţia pentru redarea video oferă un set bun de opţiuni. Se remarcă suportul bogat pentru subtitrări, care oferă detectarea automată corectă a codului de pagină necesar pentru afişarea diacriticelor şi posibilităţi de schimbare a fontului, culorii, dimensiunii şi alinierii. Pe lângă acest avantaj, aplicaţia Video oferă Pan and Scan, procesarea audio, captură de ecran şi integrare DLNA. Suportul pentru codec-uri este însă banal, remarcându-se lipsa decodării AC3 şi DTS.

La fel ca Galaxy Note 4, şi Galaxy Alpha foloseşte un cip GPS Broadcom BCM47531. Spaţiul mai redus al carcasei a determinat însă şi reducerea dimensiunilor antenei, iar Galaxy Alpha nu mai are o prestaţie tot atât de strălucitoare. Viteza de localizare asistată este foarte bună, puterea de procesare este suficientă iar precizia este în general bună, însă puterea semnalului nu este prea mare, iar acest lucru se observă în zonele urbane cu clădiri înalte sau frunziş abundent.

Concluzii

Deşi a moştenit câteva elemente de design de care mulţi s-au cam săturat, Galaxy Alpha este indubitabil cel mai frumos smartphone lansat de Samsung până acum. Extrem de uşoară, compactă şi bine clădită, carcasa ascunde şi un procesor puternic, un etaj audio excelent, un ecran AMOLED cu parametri de imagine deosebiţi şi o camera foto bună. Din păcate, autonomia neimpresionantă şi rezoluţia cam mică a ecranului sunt două punct nevralgice care afectează serios atractivitatea acestui telefon, mai ales în dacă ţinem cont şi de preţul cam piperat de 2400 lei.

Părţi pozitive

Dimensiuni şi greutate
Design actualizat
Performanţe hardware
Panou AMOLED cu parametri de imagine buni
Redare audio excelentă

Părţi negative

Rezoluţia mică a ecranului
Autonomie
Senzor de amprente încă neconvingător
Preţ