Samsung Galaxy Alpha review

Samsung Galaxy Alpha review
Construcţie, design, ergonomie

Zvonurile conform cărora Samsung ar urma să lanseze un telefon cu un design vizibil îmbunătăţit au circulat cu mai bine de jumătate de an înainte lansării terminalului Galaxy Alpha, chiar dacă detaliile despre acesta erau încă neclare la acea vreme. După cum am văzut ulterior, noul Galaxy Alpha a fost primul membru al unei game noi cu dimensiuni mai reduse şi design atractiv, Samsung încercând astfel să concureze de pe o poziţie nouă cu eternul său rival Apple şi să atragă cumpărătorii pentru care aspectul exterior este o caracteristică importantă.

Construcţie, design, ergonomie

Anunţat în luna august a acestui an, Galaxy Alpha a fost primul telefon Samsung care a adoptat un design superior şi materiale de construcţie mai bune, acesta fiind un răspuns la criticile cu care compania s-a confruntat de-a lungul ultimului an. Acest aspect trebuie specificat deoarece vom face uneori comparaţii cu telefonul-gigant Galaxy Note 4, pe care noi l-am testat deja şi care are un design similar, dar care a fost anunţat în realitate trei săptămâni mai târziu.

Primul lucru care va impresiona la noul telefon Samsung este carcasa compactă. Având o greutate de numai 115 grame, Galaxy Alpha este cel mai uşor telefon cu ecran de 4,7” disponibil în acest moment pe piaţă, iar dimensiunile de 132,4 x 65,5 x 6,7 milimetri îl fac la fel de compact ca alte terminale apreciate din acest punct de vedere, cum ar fi de pildă Apple iPhone 6 sau Huawei Ascend P6. La fel ca acestea, sau ca şi mai micul Sony Xperia Z3 Compact, Galaxy Alpha se adresează utilizatorilor care doresc un telefon puternic, elegant şi dotat, dar care nu agreează modelele de vârf cu ecrane mari din ziua de astăzi.

Samsung Galaxy Alpha: un telefon compact şi uşor

Principalul element de design al noii carcase este rama metalică. În locul nesăratului plastic vopsit folosit până acum, Samsung a optat pentru o ramă fabricată din aluminiu care înconjoară întreaga carcasă şi este întreruptă doar de izolaţiile discrete dintre antene. Având o lăţime constantă care variază puţin doar în jurul conectorilor USB şi audio, rama are margini mate, teşituri şlefuite lucioase tăiate la 45 de grade şi un profil uşor îngustat pe laterale. Pe această ramă sunt amplasate cele trei butoane, care sunt fabricate din acelaşi material şi au acelaşi finisaj mat, şi grila perforată a difuzorului din partea inferioară a carcasei.

Samsung Galaxy Alpha: rama elegantă fabricată din aluminiu

Partea frontală nu se depărtează prea mult de designul tradiţional Samsung deoarece Galaxy Alpha nu foloseşte sticla groasă 2.5D remarcată la Galaxy Note 4, ci doar o simplă foaie protectoare plată. Sub aceasta sunt amplasate cele două butoane capacitive cu iluminare, rama cu model discret punctat din jurul ecranului, LED-ul frontal pentru semnalizare şi restul de senzori standard. Rama din aluminiu este ceva mai înaltă decât sticla măştii frontale, însă această proeminenţă este prea fină pentru a putea proteja eficient ecranul.

Samsung Galaxy Alpha: capacul posterior, camera foto şi senzorul pentru puls

Capacul detaşabil este fabricat, ca şi până acum, dintr-un material plastic subţire. Suprafaţa acestuia este decorată cu un model punctat reliefat, acesta fiind însă foarte discret şi având proprietăţi antiderapante bune. Ca de obicei, capacul se ancorează ferm de carcasă şi se mulează bine pe carcasa interioară pentru a nu avea joc sau porţiuni care pot fi deformate.

Samsung Galaxy Alpha: cu baterie detaşabilă, dar fără slot MicroSD

Deoarece Galaxy Alpha este însă un telefon foarte subţire, capac este şi el mai plat ca de obicei şi nu mai este are întăriturile curbate de pe margini. Acest aspect nu schimba cu nimic calităţile carcasei închise, însă înlăturarea capacului este o operaţiune însoţită de scârţâituri şi deformări care te fac să crezi că este ultima dată când îl vei mai vedea întreg. Acest aspect este enervant, însă scuzabil dacă ţinem totuşi cont că Samsung a reuşit să implementeze o baterie şi un capac detaşabil pe un telefon cu o grosime de numai 6,7 milimetri.

Samsung Galaxy Alpha: o grosime de numai 6,7 milimetri

Chiar dacă preia câteva elemente de design şi câteva deficienţe de la generaţiile anterioare, Galaxy Alpha este cel mai frumos telefon fabricat de Samsung până acum. Deşi pare o schimbare minoră, rama metalică este o îmbunătăţire vizibilă care schimbă în bine impresia generală, iar dimensiunile reduse şi greutatea foarte scăzută îi conferă şi o ergonomie excelentă care va fi apreciată de cei care iubesc terminalele care pot fi folosite uşor cu o singură mână. În afara capacului detaşabil năbădăios, criticile noastre mai vizează butoanele metalice, care sunt cam mici şi cam greu de nimerit, şi rigiditatea prea mare a butonului Home. 

Părţi pozitive

Dimensiuni şi greutate
Design actualizat
Performanţe hardware
Panou AMOLED cu parametri de imagine buni
Redare audio excelentă

Părţi negative

Rezoluţia mică a ecranului
Autonomie
Senzor de amprente încă neconvingător
Preţ

Urmărește Go4IT.ro pe Google News