Sony Xperia Z3 Compact review

13.10.2014
Sony Xperia Z3 Compact review
Prezentare, construcţie, ergonomie

În timp ce toţi producătorii de dispozitive mobile împing limitele display-urilor pentru modelele de top peste 5”, Sony pare să accepte faptul că există şi o categorie de utilizatori care doreşte telefoane performante într-un format mai mic. Astfel, odată cu modelul flagship Xperia Z3, a fost lansat şi Xperia Z3 Compact, o versiune mai mică dar la fel de performantă a acestuia, care vine printre altele şi cu un preţ mai scăzut. Dacă vă aflaţi în căutarea unui astfel de smartphone cu Android, probabil că ar trebui să luaţi în considerare un Z3 Compact.

Prezentare, construcţie, ergonomie

Z3 Compact nu este prima încercare a companiei Sony de a aduce un flaghsip miniaturizat. Acesta este precedat de Z1 Compact de anul trecut, care reuşea să ofere performanţa fratelui său mai mare, Z1, într-o carcasă mai mică. Dacă Z1 Compact a fost un simplu experiment, cu siguranţă Z3 Compact este un produs finit de excepţie, care ar trebui luat în seamă de oricine doreşte să cumpere un nou smartphone în acest moment.

În termeni estetici, Z3 Compact nu reuşeşte să fie la fel de atrăgător ca fratele său mai mare. Varianta albă pe care am avut-o la test a reuşit să picteze o imagine banală pentru un smartphone cu pretenţii de flagship. În continuare avem parte de aceleaşi elemente de calitate regăsite pe Z3 precum sticla de calitate de pe ambele părţi ale telefonului şi uşiţele bine etanjate de pe laterale, însă la capitolul finisaje, nu poate fi comparat.

Sony Xperia Z3: Tava pentru nano-SIM poate fi pierdută uşor

În timp ce Z3 este înconjurat de o ramă din aluminiu, care îi oferă o robusteţe de invidiat, Z3 Compact este îmbrăcat pe laterale de jur împrejur cu plastic transparent. Acesta îi conferă un look nu tocmai serios, însă nu total ieşit din comun, având în vedere capabilităţile subacvatice ale sale. Comparat cu Z3 însă, aceste elemente din plastic parcă „ieftinesc” experienţa de utilizare şi te fac să simţi că utilizezi un model inferior, în ciuda faptului că vorbim practic despre acelaşi model, dar cu dimensiuni scăzute. Din fericire, există şi o parte pozitivă legată de plasticul de pe margine. Acesta oferă aderenţă în plus în utilizare cu o singură mână, lucru posibil şi datorită dimensiunilor scăzute ale telefonului.

Pe partea din faţă sunt amplasate cele două difuzoare stereo, unul deasupra şi unul sub display. Difuzorul de sus este folosit şi în apeluri. În partea din stânga sus poate fi observat senzorul de lumină ambientală şi un LED pentru notificări, iar în dreapta camera frontală. Pe spatele dispozitivului este amplasat doar senzorul foto de dimensiuni generoase şi blitz-ul LED, alături de antena NFC, ascunsă în spatele sticlei.

Pe lateralele telefonului se găsesc restul de butoane şi conectori. În partea din stânga se găsesc două uşiţe care se închid etanş pentru a nu lăsa apa sau praful să pătrundă în carcasă. Cea de sus găzduieşte lăcaşul pentru carduri microSD şi mufa micro-USB, iar cea de jos maschează lăcaşul pentru nano-SIM. Asemeni generaţiilor precedente de dispozitive Xperia Z, şi Z3 Compact a adoptat un sistem cu tavă din plastic, foarte mică şi fragilă, care se poate pierde foarte uşor.

Sus avem jack-ul de căşti de 3,5mm şi microfonul secundar pentru atenuarea zgomotului de font, iar în partea de jos microfonul pentru apeluri şi suportul pentru curea de mână. Laterala din dreapta găzduieşte butonul dedicat pentru cameră, butonul de volum şi butonul circular „power”, toate trei realizate din aluminiu.

Sony Xperia Z3 compact: Camera de 20 megapixeli

Din fericire, telefonul este realizat foarte bine, construcţia sa fiind solidă din toate punctele de vedere. În ciuda aparenţelor modeste, Xperia Z3 Compact este un telefon construit la cele mai înalte standarde Sony, o companie recunoscută pentru produsele din gama „premium”. 

Ecran, hardware, specificatii, autonomie

Cu toate că designul nu este punctul său forte, Xperia Z3 Compact ascunde sub carcasa din sticlă şi plastic specificaţii demne de smartphone-uri de top. La baza acestui model este deja celebrul SoC Snapdragon 801 de la Qualcomm, care include un procesor quad-core Krait 400 tactat la 2,5 GHz şi un cip grafic Adreno 330. Acesta îşi face treaba excelent şi oferă o experienţă de utilizare rapidă, indiferent de numărul de aplicaţii rulate. Acest lucru este asigurat şi de memoria RAM care „cântăreşte” doar 2 GB, spre diferenţă de Z3 care oferă 3 GB. Cu toate acestea, în aproape toate testele de performanţă micuţul Z3 Compact a ieşit în faţa versiunii mari.

Sony Xperia Z3 Compact: un design deloc impunător

Performanţa ridicată este datorată şi faptului că avem de a face cu un display de dimensiuni reduse, care oferă o rezoluţie scăzută faţă de Xperia Z3. Display-ul măsoară 4,6” în diagonală şi afişează 1280 x 720 pixeli, de ajuns pentru a asigura o densitate a de 319 pixeli per inch. Panoul IPS este excelent şi redă culorile natural, însă comparat cu display-ul de pe Z3, acesta este sensibil mai slab iluminat. Cu toate acestea, în lumină naturală cu luminozitatea la maxim, telefonul este foarte uşor de utilizat atât timp cât soarele nu se reflectă direct în sticla lucioasă. Spre diferenţă de Z3 însă, chiar şi la luminozitate setată pe nivel maxim, negrul este în continuare adânc, fără să îşi piardă din intensitate.

 

Specificaţii

 • Ecran: 4,6”, IPS, 1280×720 pixeli, Triluminos
 • Sistem de operare: Android 4.4.4
 • Chipset: Qualcomm Snapdragon 801 (MSM8975-AC)
 • Procesor: Krait 400, 2,5 GHz, quad-core
 • Procesor grafic: Adreno 330
 • RAM: 2 GB
 • Memorie: 16 GB
 • Card: MicroSDXC, 128 GB max.
 • Date: HSDPA, HSUPA, LTE
 • WiFi: 802.11 a/b/g/n/ac
 • Bluetooth: 4.0, A2DP
 • USB: microUSB
 • Cameră foto: 20,7MP, senzor 1/2.3”, obiectiv F/2.0
 • Filmare video: UHD
 • Cameră foto frontală: 2,2 MP
 • Baterie: 2600 mAh
 • Dimensiuni: 127,3 x 64,9 x 8,6 mm
 • Greutate: 129 grame
 • Altele: Wi-Fi Direct, DLNA, radio FM, certificare IP68, NanoSIM

La capitolul autonomie, micul Z3 Compact nu dezamăgeşte, oferind rezultate chiar mai bune decât Z3 „cel mare”. Bateria de 2600 mAh poate alimenta telefonul timp de două zile cu conexiune de date 3G pornită, notificări push, WiFi permanent pornit şi utilizare medie de browsing şi social media, plus apeluri telefonice. Nu numai că poţi obţine astfel de performanţe folosind profilul implicit de energie, dar există şi opţiuni avansate precum Stamina Mode care poate prelungi şi mai mult durata de utilizare cu o singură încărcare, oprind pocesele inutile şi conexiunile de date atunci când ecranul este închis.

Cu greu poţi găsi un telefon cu Android care să ofere atât performanţă de top, cât şi utilizare normală timp de două zile. În cazul în care uitaţi să încărcaţi Z3 Compact şi ajungeţi la un nivel critic al bateriei, Sony a inclus chiar şi un Ultra Stamina mode, care nu numai că închide procesele neimportante, dar şi limitează performanţa dispozitivului pentru a asigura baterie până la cea mai apropiată sursă de energie.

Software/Redare Media/GPS

La capitolul software, Z3 Compact se comportă identic cu fratele său mai mare. Puteţi citi mai multe despre acesta în review-ul lui Xperia Z3. Particularităţi ale modelului compact nu există, însă am observat un lucru destul de interesant. Deşi Z3 are atât rezoluţie mai mare cât şi display mai generos, acesta nu afişează nimic în plus. Interfaţa pe ambele dispozitive este identică, cu acelaşi număr de pictograme afişate simultan şi cu meniuri dispuse absolut la fel. Practic Z3 foloseşte imagini şi text mai mari decât Z3 Compact pentru a afişa totul la fel.

 

Telefonie, Performanţă foto/video, concluzii

Telefonie

Difuzoarele lui Z3 Compact sunt de asemenea dispuse în acelaşi mod ca în cazul lui Z3, ceea ce înseamnă că suferă de aceleaşi probleme. Atunci când telefonul este aşezat cu display-ul în jos pe masă, volumul difuzoarelor este semnificativ mai slab. Calitatea sunetului este bună pentru boxele unui smartphone, iar intensitatea este puternică. Din păcate însă, în apeluri, situaţia este puţin diferită.

Difuzorul din partea de sus îşi face treaba decent în apeluri când vine vorba despre volumul redat, însă sunetul nu este la fel de clar pe cât ne-am fi aşteptat. Ca şi în cazul lui Z3, există o filtrare pe unele frecvenţe, care duc la sunet neclar în anumite condiţii. Cum apelurile sunt limitate şi de microfoanele celor de pe partea cealaltă a apelului, este posibil ca experienţa să difere de la caz la caz. Din fericire, nimeni nu s-a plâns de calitatea microfonului, iar zgomotul de fond a fost eliminat cu succes de microfonul secundar.

Performanţă Foto/Video

Urmând paşii predecesorilor săi, Xperia Z3 Compact foloseşte acelaşi senzor foto Sony Exmor RS de 20 megapixeli. Acesta este unul dintre cei mai mari senzori de pe telefoane mobile, măsurând 1/2,3”. Acesta ar trebui în teorie să asigure un nivel de zgomot mai mic şi performanţă mai bună în condiţii slabe de iluminare. Cu toate acestea, zgomotul este o problemă, iar vinovatul este software-ul folosit pentru procesarea imaginilor.

Asemeni Xperia Z3, şi Z3 Compact dispune de un filtru ciudat care adaugă „sharpness” peste nivelul acceptabil. Detaliile par astfel accentuate, iar la o analiză mai avansată, se poate vedea zgomot chiar şi în imagini capturate pe lumină naturală puternică. Cu toate acestea, imaginile arată destul de bine pe display-ul telefonului, cât şi pe display-uri de computer cu rezoluţii obişnuite (de la 720p la 1080p). Din păcate, acest lucru înseamnă că decuparea imaginilor nu vor oferi rezultate prea bune.

Butonul dedicat pentru camera foto deschide aplicaţia de captură direct pe modul Superior Auto, ceea ce poate fi considerat un dezavantaj. Deşi în general acest mod oferă rezultate decente, în anumite condiţii capturile sunt supraexpuse, iar rezoluţia imaginilor este limitată la 8 megapixeli. Modul Manual este indicat pentru culori cât mai aproape de cele naturale, cât şi rezoluţii mai inalte. De asemenea, modul HDR este disponibil doar pe Manual, însă tot pentru capturi la 8 megapixeli. Setările 20 şi 15 megapixeli nu au acces la captură HDR.

Curios este şi faptul că modul de captură video în 4K este ascuns în meniul de selectare al modurilor foto, modul video dedicat fiind limitat la capturi 1080p. Nici după 25 de minute de filmare nu s-a oprit înregistrarea din această cauză, deşi au apărut pe display avertismente că senzorul începe să se încălzească. Filmarea s-a oprit atunci când memoria telefonului s-a încărcat complet.

La fel de curios este şi faptul că în lumină slabă, modul 4K oferă performanţă vizibil superioară din punct de vedere al nivelului de zgomot şi cât şi al acurateţii culorilor. Comparând capturile de pe Xperia Z3 şi Xperia Z3 Compact am realizat că la fel ca în cazul tuturor celorlalte elemente, cele două smartphone-uri se comportă identic şi la capitolul foto.

Concluzii

Xperia Z3 Compact este de departe cel mai interesant telefon bazat pe sistemul de operare Android cu display mai mic de 5” lansat în ultimul an. Acesta este la fel de performant ca Z3, flagship-ul companiei Sony, însă spre diferenţă de acesta, oferă un design mai puţin atrăgător. Cu siguranţă acesta este smartphone-ul Android cel mai potrivit pentru cei care doresc o alternativă la modelele mai mari de smartphone-uri care au acaparat întregul segment high-end. 

Părţi pozitive

Performanţă excelentă
Interfaţă rapidă şi bine gândită
Dimensiuni reduse pentru un flagship
Autonomie ieşită din comun
Rezistenţa la apă şi praf

Părţi negative

Software-ul pentru camera foto
Design modest
Luminozitatea ecranului