Samsung Galaxy A9 (2018) review: primul smartphone cu patru camere foto

13.12.2018
Samsung Galaxy A9 (2018) review: primul smartphone cu patru camere foto
Design, construcţie, ergonomie şi specificaţii

Anul 2018 va rămâne în istoria pieţei de smartphone-uri pentru două lucruri: ecranele decupate şi camerele foto cu senzori multipli. În timp ce camere cu doi senzori au existat pe piaţă de mai mulţi ani, anul acesta am văzut telefoane cu un număr impresionant de camere, cel mai bine dotat la acest capitol fiind chiar modelul de faţă, Galaxy A9 de la Samsung. Acesta care doreşte să atragă atenţia asupra telefoanelor sud coreene, publicul fiind în ultimele câteva luni de-a dreptul hipnotizat de performanţa foto de pe dispozitivele Huawei de top cu sisteme triple camera. Reuşeşte însă producătorul coreean să ţină piept dispozitivelor chinezeşti de top cu un model mid-range?

Design, construcţie şi ergonomie

Telefoanele din gama Galaxy A au fost întotdeauna bine construite. Acestea au promis finisaje premium pe dispozitive mai accesibile şi întotdeauna au livrat acest lucru, însă partea cu accesibilitatea a fost mereu discutabilă. În timp ce într-adevăr, un telefon precum Galaxy A9 este mai ieftin decât un Galaxy S9 Plus sau un Galaxy Note9, acesta nu va fi la fel de accesibil şi în comparaţie cu un dispozitiv de top de la alţi producători.

Este impresionant însă cât de mult se apropie acum un telefon cu performanţe medii de un adevărat flagship. Prima impresie despre Galaxy A9 este faptul că este foarte similar în design, construcţie şi dimensiuni cu modelul de top, Galaxy Note9, care este de aproape două ori mai scump. Desigur, nu avem parte de acelaşi display de rezoluţie înaltă curbat la margini şi nici de un stylus, însă de la depărtare, cele două telefoane sunt mai greu de deosebit decât m-aş fi aşteptat.

În afară de lipsa marginilor rotunjite, Galaxy A9 vine echipat cu un display „Infinity” similar în dimensiuni cu cele de pe seria Note (6,3”), în timp ce partea din spate este realizată din sticlă curbată, foarte similară cu cea de pe modelele premium. Desigur, sistemul de camere este elementul care diferenţiază acest model cel mai mult, cele patru lentile fiind dispuse pe verticală în partea din stânga-sus. Pentru acest model, Samsung a ales să folosească un senzor de amprentă mai mare, încadrat într-un pătrat cu colţuri rotunjite, poziţionat pe spate în centul dispozitivului în partea superioară, într-o poziţie naturală pentru majoritatea mâinilor utilizatorilor.

Construcţia este completată de o ramă metalică în jurul acestor panouri de sticlă, „căptuşită cu o bande din plastic, care să absoarbă mai bine şocurile. Rama găzduieşte în partea de jos difuzorul şi microfonul, un jack de căşti şi mufa USB Type-C pentru transfer de date şi încărcare, cât şi butoanele uzuale de la Samsung: Power, Volum şi Bixby. Nu în ultimul rând, în partea de sus avem tăviţa pentru cartele SIM şi card microSD, acesta fiind unul dintre telefoanele care permite utilizarea tuturor simultan (două nano-SIM-uri şi un card de memorie).

Din punct de vedere al ergonomiei, telefonul este greu de utilizat cu o singură mână, experienţa fiind similară cu cea de pe Galaxy S9+ sau Note9, însă faptul că ecranul este plat ajută puţin la o prindere mai confortabilă. Telefonul nu pare să „alunece” din mână, însă imposibilitatea de a ajunge cu degetul oriunde pe ecran cu o singură mână ar putea duce la accidente. De aceea vom recomanda o husă mai aderentă în utilizarea normală, în special din cauza sticlei curbate de pe spate. Este destul de clar că Samsung nu prea mai face telefoane care să poată fi folosite cu o singură mână pe segmentul superior, cel puţin până când va lansa interfaţa OneUI, optimizată pentru astfel de cazuri de utilizare.

Galerie foto

Specificaţii

Ecran 6,3”, LCD, rezoluţie 2.220 x 1.080 pixeli (18,5:9)
Sistem de operare Android 8.0 (Samsung Experience 9)
Chipset Snapdragon 660 
Procesor octa-core (4 x Kryo 260 @ 2,2 GHz  + 4 x Kryo 260 @ 1,8 GHz)
Procesor grafic Adreno 512
RAM 6 GB
Stocare 128 GB
Card da, microSD până la 512 GB
Date HSPA, LTE (2 x nano-SIM)
Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, Wi-Fi Direct
Bluetooth 5.0
USB USB 2.0 Type-C 
Cameră foto

Cameră cvadriplă:

  • 24 MP, f/1.7, principală, detecţie de faţă
  • 8 MP, f/2.4, ultrawide
  • 10 MP, f/2.4, tele, zoom 2X
  • 5 MP, f/2.2, senzor de adâncime
Filmare video 3.840 x 2.160 pixeli @ 30 FPS, 1.920 x 1.080 @ 30 FPS
Cameră foto frontală 24 MP, f/2.0
Baterie 3.800 mAh 
Dimensiuni 162,5 x 77 x 7,8 mm 
Greutate 183 grame
Culori Negru, Albastru, Roz
Altele Dual SIM şi card microSD simultan, senzor de amprentă, NFC

 

Părţi pozitive

Design premium şi construcţie la nivelul modelelor de top
Oferă mufă USB Type-C şi jack de căşti
Performanţă în limitele unui dispozitiv premium de medie
Acceptă dual-SIM şi card microSD simultan
Camerele foto versatile şi performante pe timp de zi
Autonomie bună

Părţi negative

Pe timp de noapte, camerele au o performanţă slabă
Lipsa stabilizării optice se face simţită tot timpul
Camera a patra, pentru adâncime, nu oferă un avantaj faţă de soluţia software de pe Galaxy S9
Multe aplicaţii pre-instalate

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult