Samsung Galaxy Nexus, pentru că viaţa e un meci la categoria grea

Samsung Galaxy Nexus, pentru că viaţa e un meci la categoria grea

Samsung şi Google au lansat astăzi Galaxy Nexus, primul smartphone cu sistem de operare Android 4.0 (Android Ice Cream Sandwich).

Galaxy Nexus este un dispozitiv pretenţios care, prin conformaţia lui, va stârni discuţii aprinse. Fiind principalul concurent al lui iPhone 4S, nu putem trece peste diferenţele radicale dintre cele două dispozitive.

Samsung Galaxy Nexus

Apple oferă un iPhone 4S compact, cu un ecran de 3.5 inch considerat mic în ziua de azi, în vreme ce Galaxy Nexus vine cu un ecran uriaş de 4.65 inch şi 1280 x 720 pixeli rezoluţie. Sigur, nu este un record, căci ne aducem aminte de Dell Streak cu ecran de 5 inch, dar şi de mult mai recentul Samsung Galaxy Note, cu display de 5 inch şi 1280 x 800 pixeli.

Această implementare este una cu două tăişuri. Pe de o parte, utilizatorii sunt impresionaţi de aceste valori (unde mai pui că panoul este Super AMOLED, considerat cel mai bun de pe piaţă) şi se gândesc la avantajele oferite – mai ales la navigarea pe Internet, pe de alta însă dimensiunile mari implică disconfort când vine vorba de portabilitate, dar şi de autonomie.

Samsung Galaxy NexusTelefonul măsoară 135,5 mm lungime, iar lăţimea este de aproape 68 de mm (67,9 mm mai exact). Ca o comparaţie, iPhone 4S este mult mai compact: are 115,2 x 58,6 mm. Grosimea şi greutatea sunt apropiate (8,9 mm vs. 9,3 mm, respectiv 135 de grame vs. 140 de grame).

Ca aspect, liniile lui Galaxy Nexus sunt inspirate de Galaxy S, în vreme ce capacul de pe spate este împrumutat de la Galaxy S II (probabil în încercarea de a copia şi succesul celor două modele). Sigur, nici iPhone 4S nu a adus nimic nou pe partea de design, cu excepţia sistemului cu două antene menit să prevină căderile de semnal.

La capitolul hardware, Samsung şi Google s-au oprit asupra unui procesor dual core tactat la 1.2 GHz (Cortex A9). Cantitatea de memorie RAM instalată este de 1 GB, iar spaţiul de stocare este de 16 GB sau 32 GB. Aşadar, Galaxy Nexus va fi comercializat în două versiuni. În ambele cazuri, memoria internă va putea fi expandată cu ajutorul cardurilor microSD.

Samsung Galaxy NexusConectivitatea include, pe lângă deja banalele dotări HSDPA şi Wi-Fi, suport 4G/LTE (opţional, doar pentru modelele lansate în regiunile unde există o asemenea infrastructură) şi tehnologie NFC (Near Field Communications).

Latura multimedia se profilează în jurul camerei de 5 MP cu înregistrare video Full HD şi mod panoramic de fotografiere, dar experienţa completă se datorează în mare măsură ecranului uriaş şi a facilităţilor oferite de noua platformă Android 4.0 Ice Cream Sandwich.

Una dintre premierele sistemului este funcţia „Face Unlock„, prin intermediul căreia putem debloca telefonul prin simple poziţionare a camerei frontale în dreptul feţei noastre.

Samsung Galaxy Nexus - Face Unlock

Printre alte facilităţi, menţionăm:

  • Google+ şi suita de aplicaţii online Google (GMail, Google Talk, Maps, Calendar, Docs etc.);
  • Multitasking îmbunătăţit;
  • Posibilitatea de redimensionare a widget-urilor;
  • Aplicaţie de captură ecran (Screen Capture);
  • Tastatură şi comenzi vocale îmbunătăţite;
  • Android Beam – transfer de conţinut prin intermediul tehnologiei NFC (Near Field Communication). Cele două telefoane compatibile trebuie puse cap la cap.

Aflaţi mai multe despre noul Android 4.0 Ice Cream Sandwich.

Acestea fiind spuse, aşteptăm noul Samsung Galaxy Nexus în magazine, dar şi preţul de comercializare. Telefonul va fi disponibil în Statele Unite ale Americii şi Asia din luna noiembrie şi treptat şi pe celelalte pieţe globale.

Telefoanele produse de Google au ţintit mereu către top, având un hardware de top şi ultima versiune de Android, înaintea oricăror alte dispozitive inteligente cu sistem de operare Google. Ca volum de vânzări însă, precedentele dispozitive (HTC Nexus One, Samsung Google Nexus S) nu au impresionat. Telefoanele Apple, chiar dacă stârnesc mereu controverse, au un mare avantaj: se vând.

Rămâne de văzut dacă noul Samsung Galaxy Nexus o va face. Misiunea este una dificilă, căci febra iPhone 4S a cuprins deja piaţa din Statele Unite, iar în curând (până la finele anului) va ajunge şi în Europa.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News