Dell Streak: bestia cu două capete!

Anul trecut, după ce am văzut smartphone-ul gigantic Toshiba TG01, puteam să bag mâna în foc că niciun alt telefon inteligent nu le va depăşi la display. Nu pentru că ar fi fost complicat de realizat aşa ceva, ci din cauza dimensiunilor care l-ar fi făcut incomod de purtat în buzunar. Mă gândesc că telefonul e un obiect pe care e bine să-l ai la îndemână, nu să cauţi prin geantă după el (domnişoarele cu siguranţă au altă părere). Ei bine, m-am înşelat într-o oarecare măsură. Cu Streak, Dell a deschis o nouă nişă, aceea a tabletelor cu funcţie de telefon mobil. Dell Streak are ecran de 5 inch (deci putem vorbi de tabletă) şi sistem de operare Android, aşa cum întâlnim pe din ce în ce mai multe dispozitive inteligente.

Dell Streak

Versiunea de OS prezentă pe modelul sosit la teste este Android 1.6, însă producătorul ne asigură că până la sfârşitul anului îl vom putea actualiza la Froyo (2.2).

Designul este tipic telefoanelor touch - o "paletă" dreptunghiulară uşor rotunjită la colţuri, ecranul impunător care nu mai are nevoie de nicio prezentare (referitoare la "fizic"), trei taste soft şi ele touch şi, în fine, nelipsitele taste laterale de control. De notat, tot pe lateral, interfaţa proprietară Dell pentru conectare la dock / charger / PC şi jack-ul de 3,5 mm.

Spatele are un aspect interesant, elementul remarcabil fiind capacul mare glisant care acoperă bateria, dar nu toată suprafaţa device-ului (există un mic spaţiu liber unde este amplasat difuzorul). Grosimea carcasei este de doar 10 mm. Aceasta, raportată la lungimea de aproape 153 mm şi lăţimea de 79 mm, ne dă impresia că tableta este extrem de subţire. Chiar şi aşa, nu ne este deloc comod să vorbim la ea ţinând-o la ureche - e mare şi cântăreşte 220 de grame. Inclusiv producătorul ne recomandă utilizarea căştilor Bluetooth.

Dell Streak

Pe de altă parte, Dell nici nu ţinteşte către utilizatorul obişnuit de GSM. Aceasta este o funcţie secundară, cea principală fiind aceea de tabletă. Dell Streak s-a dovedit un dispozitiv excelent de navigare pe Internet, dar şi de divertisment. Browser-ul integrat optimizează ideal paginile şi le face uşor de parcurs. Tastatura virtuală este ireproşabilă, astfel că vei scrie cu plăcere texte mai elaborate (mail-uri detaliate, articole pe blog) şi nu te vei mai rezuma doar la tastat adrese şi mesaje scurte.

La 5 inch şi 800 x 480 pixeli rezoluţie, poţi viziona un film fără probleme. Deşi ecranul nu se compară cu cel al unui laptop, Dell Streak este mult mai comod pe drum, în majoritatea situaţiilor (utilizatorii de laptop ştiu probabil că nu e deloc plăcut să stai ore în şir cu el pe genunchi). În plus, ecranul este acoperit de un geam special (Gorilla Glass), foarte rezistent la zgârieturi şi lovituri.

La capitolul performanţe, deşi Streak are o putere mare de procesare, el duce lipsa unor codec-uri (dependente de Android Developers) şi vei avea probleme la redarea anumitor formate. DivX-urile nu sunt suportate nativ, dar e bine de ştiut că există RockPlayer, un software care, în schimbul a 10 dolari, te scapă de acest inconvenient şi multe altele.

Aplicaţii multimedia, dar şi altele din toate domeniile, se găsesc într-un număr foarte mare în Android Market. Accesul la programele favorite instalate se face rapid dacă plasezi shortcut-uri / widget-uri pe desktop - punctul forte al interfeţei de navigare, mulţumită spaţiului generos oferit de rezoluţie dar şi celor şase ecrane virtuale personalizabile pe care le ai la dispoziţie. Meniul este, aşa cum bine ştim, o matrice care se derulează pe verticală. În momentul în care ai multe programe, va fi greu de tot să le găseşti aici.

Dell Streak

Recomand, pentru o mai bună performanţă, instalarea aplicaţiei Advanced Task Killer, foarte utilă la gestionarea resurselor de memorie. Android-ul are un sistem automat de management care lasă aplicaţiile deshise şi le închide când crede el de cuviinţă. Eu unul, prefer să ştiu că am cât mai multă memorie disponibilă. Cu ajutorul programului sus menţionat, pot decide să închid toate aplicaţiile (mai puţin cele strict necesare pentru rularea OS-ului şi a proceselor critice) sau să le bifez pe cele de care nu mai am nevoie.

Camera foto de 5 MP nu impresionează dar, ca şi partea de telefonie, este considerată o facilitate mai puţin importantă. Ne-ar fi plăcut totuşi ca un asemenea dispozitiv să poată înlocui cu succes o cameră ultra-compactă.

În schimb, Dell Streak poate fi considerat un excelent instrument de navigaţie prin GPS. Soft-ul special cu ghidare vocală, ecranul mare şi calitatea receptorului îl recomandă în acest sens. Unde mai pui că şi companiile care produc soft-uri de navigaţie au scos versiuni pentru Android, spre exemplu iGO My Way sau, de ce nu, Sygic.

Ultimul capitol despre care o să vă povestesc este autonomia. După cum probabil intuiţi, o asemenea "hidră cu şapte capete" consumă enorm. După 40 de minute de utilizare se duseseră deja 15 procente, după şase ore intrase deja în linie dreaptă, către punctul zero. Aşadar, o autonomie comparabilă cu cea a unui netbook. Se putea mai bine de atât sunt convins. Bateria de 1500 mAh este insuficientă pentru a susţine mai mult un consumator precum Dell Streak. Mă gândesc că E52-ul meu are o baterie de capacitate similară, iar specificaţiile nici nu se pot compara.

Dell Streak

Plusuri şi minusuri

[+] Ecran capacitiv de 5 inch, 800 x 480 pixeli
[+] Gorilla Glass - protecţie ecran
[+] Android OS 1.6, poate fi actualizat la versiunea 2.2
[+] Procesor Snapdragon 1 GHz, 512 MB RAM
[+] Funcţionalitate GSM/HSDPA
[+] Conectivitate Wi-Fi
[+] 16 GB stocare internă plus microSD până la 32 GB
[+] Construcţie de calitate
[+] GPS cu suport software foarte bun
[+] Pachetul include un dock cu ieşire HDMI şi un încărcător pentru maşină

[-] Autonomie scăzută
[-] Preţ piperat: 2700 RON

Concluzie: Dell Streak este un produs de excepţie care va satisface aşteptările celor mai pretenţioşi utilizatori de telefonie mobilă şi Internet. Este normal ca un asemenea produs să aibă şi un preţ ridicat. Noi spunem că e totuşi prea piperat, având în vedere că la 2700 de lei îţi poţi achiziţiona un laptop performant şi un telefon mobil de talie medie. Dar dacă vrei să le ai pe amândouă într-un dispozitiv ultra-compact, atunci Dell Streak este pentru tine. Sigur, nu te vei bucura de performanţele unui notebook, însă un lucru este sigur: cerinţele care ţin de Internet şi divertisment îţi vor fi pe deplin satisfăcute.