Samsung Galaxy Z Flip review: cel mai bun telefon pliabil de până acum?

24.02.2020
Samsung Galaxy Z Flip review: cel mai bun telefon pliabil de până acum?

Telefoanele pliabile sunt în centrul atenţiei în ultimele câteva luni, însă nu probabil din motivul pe care l-ar aştepta producătorii. Într-adevăr, acestea fac un lucru imposibil până de curând: transformarea unui telefon cu ecran mare într-unul mai compact şi mai uşor de ascuns într-un buzunar, însă tehnologia timpurie pare să se bucure şi de multe dezavantaje: ecrane predominant fragile. Galaxy Z Flip este cel mai recent smartphone pliabil de la Samsung, cel de-al doilea lansat de producătorul sud coreean şi unul dintre puţinele disponibile în prezent pe piaţă. Iată care sunt impresiile pe care mi le-a lăsat acesta după câteva zile de utilizare.

Samsung Galaxy Z Flip: Design şi construcţie

M-am întâlnit prima dată cu Samsung Galaxy Z Flip la lansarea dispozitivului din Londra, unde am avut ocazia să îl „butonez” câteva minute, alături de modelele Galaxy S20, care erau adevăratele „vedete” ale evenimentului. Având telefonul pe mână câteva zile, impresiile pozitive iniţiale nu s-au schimbat foarte mult. Samsung a reuşit să livreze probabil cel mai bine construit smartphone pliabil de până acum, cu un design simplu şi care se comportă asemeni unui smartphone obişnuit, fără prea multe „pretenţii”.

De fapt simplitatea este cel mai mare atu al lui Galaxy Z Flip. Acesta nu este decât un smartphone obişnuit, care poate fi pliat de la jumătate, dimensiunile sale fiind reduse de două ori pe verticală şi mărite în consecinţă de două ori în profil. Există un public care se tot plânge de faptul că telefoanele noi cu ecrane mari nu au loc în buzunarele de la pantaloni, aşa că Galaxy Z Flip ar putea fi o soluţie în acest sens… sau poate un urmaş al său.

Spun asta pentru că Galaxy Z Flip este în continuare un telefon din „prima generaţie”, un pic mai mult decât un simplu „telefon concept” sau „experiment”, dar nu tocmai un produs care să fie dedicat publicului larg de consum. Iar Samsung ştie asta şi de aceea îl pune pe piaţă la un preţ atât de mare. Pentru un telefon care este în mare parte, din punct de vedere hardware, un Galaxy S10e, simplul fapt că se pliază îi creşte preţul la 6.999 lei pe piaţa din România.

La acelaşi preţ ai putea cumpăra noul Galaxy S20 Ultra, cel mai puternic smartphone produs de Samsung, cu cele mai performante camere, sau un iPhone 11 Pro Max, care de asemenea are camere mai bune şi procesor mai rapid. Dar inovaţia cere sacrificii, iar fără un Galaxy Z Flip la 7.000 lei nu vom putea avea în viitor telefoane pliabile la preţuri mult mai accesibile şi probabil mult mai rezistente.

Construcţia lui Galaxy Z Flip nu este străină pentru cei care sunt utilizatori de dispozitive Samsung. Vorbim despre un exterior din sticlă, ramă metalică în jurul acestor panouri şi o balama îmbunătăţită faţă de cea a lui Galaxy Fold. Aceasta poate sta acum în orice poziţie şi are şi câteva perii care ar trebui să ţină praful afară. Ecranul, pe care Samsung l-a lăudat ca fiind protejat cu sticlă ultra-subţire este însă o altă discuţie.

Da, s-a dovedit că ecranul este într-adevăr acoperit de un strat de sticlă subţire, însă aceasta nu are rol de protecţie. Deasupra acestei sticle a fost aplicat din nou un strat de plastic protector, care este foarte uşor de deteriorat, inclusiv cu unghiile de la degete. Astfel, telefonul ar trebui folosit cu aceeaşi grijă cu care trebuia folosit şi modelul Galaxy Fold. Diferenţa între cele două modele se simte însă în utilizare, întrucât modelul Z Flip pare să aibă un display ceva mai „rigid” la atingere, caracteristică asigurată de sticlă. Şi pentru a proteja şi mai bine ecranul, Samsung a pus în jurul acestuia o ramă de plastic, care afundă puţin ecranul. Astfel, în cazul unui accident, impactul va fi preluat de plastic, nu direct de display.

În continuare, ecranul principal are o „dungă” în zona în care se pliază, însă aceasta este acum orizontală şi ceva mai pronunţată decât pe Galaxy Fold. Astfel, chiar dacă nu se vede direct, aceasta se va simţi la atingere la fiecare scroll în acea zonă. Acesta pare să fie unul dintre dezavantajele plierii pe verticală.

Judecând după dimensiunile şi forma ecranului exterior, Samsung pare că iniţial a uitat să pună unul şi a integrat în ultimul moment cel mai mare ecran pe care mai avea loc în spaţiul restrâns din carcasă. Acesta poartă rol doar de ecran de notificări, indicator pentru oră şi poate din când în când o mică oglindă pentru selfie-uri. Nu va ajuta foarte mult la încadrare, însă, întrucât nu se vede niciodată întregul cadru pe acest ecran.

La capitolul ergonomie, Galaxy Z Flip stă aşa-şi-aşa. Nu este foarte uşor de deschis cu o singură mână. Este necesară introducerea degetului mare între cele două jumătăţi şi o mişcare de încheietură pentru a deplia complet ecranul. Această acţiune sigur va duce la accidente în viitor. Sugerez deschiderea exclusiv cu două mâini şi folosirea husei transparente din pachet, doar pentru un plus de protecţie. Apoi, butoanele fizice, power (cu senzor de amprentă integrat) şi cele de volum sunt poziţionate pe laterala din dreapta, în partea de sus. În mod normal asta nu ar fi o problemă, însă acesta este un telefon neobişnuit de înalt, iar accesarea butoanelor de volum necesită puţin efort cu o singură mână.

Galerie foto

Samsung Galaxy Z Flip: hardware puternic şi cameră bună

Spuneam că avem de a face cu un S10 „pliabil”, însă adevărul este că Samsung a îmbunătăţit puţin platforma hardware de la lansarea din primăvara anului trecut. În locul Exynos 9820 avem un chipset Snapdragon 855+, un model semnificativ mai puternic. 

Benchmarks:

  • AnTuTu: 457.086
  • 3DMark Sling Shot Extreme (Vulkan) – 4.839
  • GeekBench 5: Single-Core: 738 / Multi-Core: 2.590
  • PCMark: 10.016

Când vine vorba despre camera foto însă, acesta este puţin în urma lui Galaxy Fold, însă nu cu mult. Avem de a face cu aceleaşi două camere wide şi ultra-wide de 12 megapixeli, însă cu menţiunea că nu mai există o diafragmă variabilă. Rezultatele pe timp de zi şi de noapte sunt comparabile cu cele ale seriilor Galaxy S10/Note10/Fold, însă lipsa unei camere cu zoom şi diafragma fixă de pe camera principală poate produce rezultate puţin mai slabe uneori.

Un avantaj al design-ului lui Galaxy Z Flip este faptul că are un soi de „trepied” integrat. Poţi pune telefonul în poziţie semi-deschisă, asemeni unui laptop, şi poţi astfel să îţi faci o fotografie într-un loc public, atât timp cât telefonul este aşezat pe o suprafaţă perfect plană, de pe care nu poate aluneca. De asemenea, acest caz de utilizare este bun pentru fotografii de grup sau pentru sesiuni de apeluri video, neifiind astfel necesar să ţii telefonul permanent în mână.

Există şi câteva aplicaţii precum cea de cameră, care se adaptează la acest mod de utilizare numit „Flex Mode”. Probabil că în timp vor apărea mai multe aplicaţii cu suport dedicat, însă momentan sunt foarte puţine.Am ajuns până aproape de final şi nu am vorbit despre autonomie. Aceasta este doar „OK”. Poţi folosi telefonul cu ecranul pornit timp de 3-4 ore, adică un caz de utilizare mediu pe parcursul zilei pentru a ajunge seara cu el pe la 15-20% din capacitate. Din fericire, acumulatorul de 3.300 mAh se încarcă rapid cu adaptorul din pachet (puţin peste o oră) la 15W. Există de asemenea încărcare wireless, pentru cei care preferă această tehnologie.

Galerie foto

Samsung Galaxy Z Flip: concluzii

Samsung a reuşit la doar câteva luni de la lansarea lui Galaxy Fold să îmbunătăţească semnificativ „formula” unui telefon pliabil. Acesta pare mult mai bine închegat, are un ecran superior şi beneficiază de hardware mai puternic într-un corp mai mic. De asemenea, acest model este semnificativ mai ieftin, însă departe de a fi un telefon accesibil.

Totuşi, este greu de recomandat Galaxy Z Flip în condiţiile în care este foarte scump şi foarte fragil. Chiar şi cu o husă, simplul fapt că ecranul poate fi cu uşurinţă zgâriat sau perforat nu poate să asigure încredere pe termen lung. Ironic, acest telefon pare să fie orientat în special către publicul feminin, însă doamnele şi domnişoarele care poartă unghii lungi au cele mai mari şanse să deterioreze foarte repede display-ul.

La 7.000 de lei sunt modele pe piaţă mult mai atractive, pentru cei pasionaţi de performanţă, camere şi tehnologie în general. Cei care vor neapărat un telefon pliabil însă, nu prea au alternative mult mai bune. Galaxy Fold este practic o tabletă care se pliază şi are un preţ semnificativ mai mare, în timp ce Motorola Razr are un hardware inferior, baterie mai slabă şi este mai scump. Cât despre modelul Huawei Mate X, acesta nu a ieşit încă din China şi probabil că nu va mai ieşi prea curând, întrucât urmează să fie lansată o nouă generaţie.

Astfel, Galaxy Z Flip devine „cel mai bun telefon pliabil” de până acum, însă acest lucru este asigurat de faptul că în afară de momentul în care este efectiv pliat, acesta se comportă asemeni unui telefon absolut normal.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult