Samsung şi Huawei, mai competitivi decât Apple în privinţa performanţelor foto

08.04.2019
Samsung şi Huawei, mai competitivi decât Apple în privinţa performanţelor foto

Chiar dacă Apple obţine de ani buni profituri record, produsele companiei sunt departe de a oferi cea mai bună valoare din industrie, rivalii Samsung şi Huawei investind semnificativ mai mult în partea de hardware a dispozitivelor pe care le livrează pe piaţă.

Potrivit unei analize efectuate asupra componentelor ce ajung în echiparea lui iPhone XS, respectiv produsele echivalente livrate de Samsung şi Huawei, la cele din urmă se investeşte semnificativ mai mult în partea de hardware, în timp ce pentru Apple efectul pare să fie obţinut mai ales din campaniile de marketing şi notorietatea de brand. Spre exemplu, modulul pentru camera foto instalat pe telefoanele iPhone XS costă 34,5 dolari per dispozitiv, în timp ce la ultimul model Samsung Galaxy preţul este de 44 dolari pe unitate. Huawei P30 Pro duce ambiţiile şi mai departe, setul de patru camere foto cu tehnologie periscope costând 56 dolari per dispozitiv. Comparând doar partea de hardware, Samsung şi Huawei cheltuie de 1,4, respectiv 1,9 ori mai mulţi bani pentru fiecare smartphone livrat în magazine.

Cert este că un număr cât mai mare de senzori foto nu garantează neapărat calitatea imaginii. Spre exemplu, Google a folosit o cameră foto cu o singură lentilă pentru telefoanele pixel 3 fără a compromite cu nimic calitatea imaginii.

Analiza efectuată nu acoperă însă şi partea de software, foarte bine optimizată la platforma iOS.

Dincolo de performanţele foto, Huawei pare să folosească un ecran AMOLED ceva mai ieftin pentru modelul P30 PRO, decât soluţia aleasă de Apple pentru iPhone XS Max (120 vs 110 dolari). În schimb, ecranul Super AMOLED instalat pe telefoanele Galaxy S10 Plus este cel mai scump dintre toate, costând 125 de dolari.

Raportat la preţul din magazin, partea de hardware a unui iPhone reprezintă spre 65% din costul final, în timp ce hardware-ul unui telefon Galaxy S10+ este estimat la 57% – 60% din preţul de raft. Pentru Huawei P30 Pro, costul cu partea de hardware este estimat la 63% – 65%.

Însă dacă ultimele zvonuri se adeveresc, Apple ar putea ajunge din urmă rivalii din tabăra Android la partea de costuri hardware, lansând un model iPhone XS Max echipat cu trei camere foto, ultima având lentile ultra Wide special optimizată pentru poze de aproape. Totuşi, compania ar putea echilibra factura primită din partea furnizorilor de componente tăind de pe lista specificaţiilor conectivitate 5G, lansând o gamă iPhone 2019 exclusiv 4G.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult