Senzorul de amprentă de pe Nokia 9 PureView a fost păcălit de un pachet de gumă de mestecat

29.04.2019
Senzorul de amprentă de pe Nokia 9 PureView a fost păcălit de un pachet de gumă de mestecat

Nokia 9 PureView este un telefon unic pe piaţă, acesta oferind capabilităţi foto atractive la un preţ foarte bun. Se pare însă că acesta este primul dispozitivl sub brandul Nokia lansat de HMD Global care nu este lăudat de către utilizatori, în ciuda faptului că încearcă să continue să meargă în direcţia pe care compania finlandeză a pornit în urmă cu aproape trei ani, acesta fiind primul model care nu se comportă conform declaraţiilor oficiale. Se pare că o problemă a senzorului de amprentă permite deblocarea chiar şi cu o bucată de gumă de mestecat.

Modelul Nokia 9 este primul din oferta companiei care încearcă o serie de lucruri noi. În primul rând, este primul care foloseşte cinci camere foto pentru a realiza fotografii cu o dinamică mai mare, funcţie criticată în special pentru faptul că procesarea imaginilor este foarte lentă. Apoi, este primul model Nokia care beneficiază de un senzor de amprentă integrat în ecranul telefonului, ceva ce alte companii oferă încă de anul trecut.

 

 

Totuşi, calitatea acestui senzor este pusă la îndoială. Utilizatorul de Twitter Decoded Pixel a demonstrat faptul că Nokia 9 PureView, securizat cu amprenta utilizatorului, poate fi deblocat fără nicio problemă folosind degetul altei persoane, care nu are amprenta înregistrată, sau chiar cu un pachet de gumă de mestecat, poziţionat deasupra senzorului.

Această situaţie pune la îndoială sistemul de securitate pe care HMD Global l-a integrat în Nokia 9 PureView, oricine putând avea acces la datele de pe telefon atât timp cât se află în vecinătatea acestuia. O astfel de situaţie este fără precedent, întrucât senzorii de amprentă folosiţi pe smartphone-uri încă de la primul iPhone 5S au fost greu de „păcălit” fără a apela la tehnici mai complexe precum reproducerea amprentei folosind o imprimantă 3D.

HMD Global a promis să investigheze această situaţie şi a cerut utilizatorului Decoded Pixel să trimită telefonul pentru a putea fi testat în laboratoarele proprii. În schimb, acesta poate primi un alt telefon Nokia 9. Conform decalaraţiilor oficiale oferite de Juho Sarvikas, Chief Product Officer la HMD, compania nu a reuşit să reproducă acest comportament pe dispozitivele proprii.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult