Senzorul de amprentă ultrasonic din Galaxy S10 a fost „păcălit” de o imprimantă 3D

08.04.2019
Senzorul de amprentă ultrasonic din Galaxy S10 a fost „păcălit” de o imprimantă 3D

În ciuda faptului că majoritatea producătorilor de dispozitive cu Android au lansat anul trecut măcar un model cu senzor de amprentă în display, Samsung a preferat să aştepte până la începutul anului curent, când o tehnologie mai avansată a fost disponibilă. Samsung spune că tehnologia de citire a amprentei prin ultrasunete este mai sigură decât cea optică, folosită de Huawei, OnePlus, Vivo şi alţii, însă tocmai a fost demonstrat că aceasta poate fi de asemenea „păcălită” folosind o amprentă realizată cu o imprimantă 3D.

Deja funcţionalitatea de deblocare facială era nesigură pe Galaxy S10, întrucât aceasta foloseşte recunoaştere facială prin camera frontală, o metodă rudimentară, care poate fi păcălită folosind fotografii sau clipuri video cu utilizatorul. Amprenta ar trebui în schimb să fie aproape imposibil de păcălit, întrucât senzorul utrasonic calculează timpul în care vibraţiile ajung la degetul utilizatorului pentru a recunoaşte amprenta în 3D, fiind imposibil de păcălit folosind o amprentă imprimată, de exemplu.

Se pare însă că nici măcar tehnologia avansată cu ultrasunete nu poate fi 100% sigură. Un utilizator de pe Imgur, Darkshark, a demonstrat într-un clip video cum Samsung Galaxy S10 deblochează telefonul atunci când o amprentă din plastic este folosită. Acesta a pus mâna pe un pahar de vin, după care a realizat o fotografie a amprentei de pe acesta. Folosind Photoshop, acesta a creat o „hartă 3D”, pe care a mutat-o în 3DS Max pentru a realiza un model 3D al amprentei. Apoi, acesta a trimis modelul către o imprimantă 3D. După 2 încercări eşuate de imprimare, acesta a reuşit să deblocheze telefonul cu cea de-a treia.

Plasticul imprimat este poziţionat perfect peste senzorul de amprentă, iar utilizatorul apasă apoi cu degetul peste acesta pentru deblocare. Desigur, acesta este un caz extrem, în care cineva chiar s-a străduit foarte mult să demonstreze că senzorul de amprentă ultrasonic nu e infailibil, însă probabil că majoritatea utilizatorilor nu se vor confrunta cu astfel de probleme. Totuşi, pentru cei care ocupă poziţii importante în anumite companii sau chiar în instituţii ale statului, probabil că securizarea telefonului cu amprenta nu este tocmai recomandată.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult