Sony a anunţat oficial vârful de gamă Xperia Z4

20.04.2015
Sony a anunţat oficial vârful de gamă Xperia Z4

Până în 2014 inclusiv, Sony obişnuia să lanseze două telefoane de vârf din gama Xperia Z în fiecare an, însă zvonurile au afirmat că japonezii ar intenţiona să renunţe la acest ritm rapid de actualizare. Compania a negat acest lucru, afirmând însă în acelaşi timp şi că nu va mai lansa telefoane noi doar de dragul de a le lansa. Într-un final, întârziatul terminal de vârf Xperia Z4 a fost anunţat oficial, însă lansarea acestuia este probabil cea mai discretă văzută în ultimii ani.

Din punct de vedere estetic, noul Xperia Z4 este foarte asemănător cu Xperia Z3, acesta folosind aceeaşi carcasă acoperită cu sticlă pe ambele feţe şi aceeaşi ramă metalică semicilindrică cu colţuri din material plastic pentru izolarea antenelor externe. De data aceasta însă, Sony a amplasat difuzoarele stereo frontale la marginea ramei metalice, la fel ca în cazul mai vechiului Xperia Z2 şi a eliminat conectorul magnetic pentru andocare. La fel ca în cazul Xperia Z3, conectorul audio nu este etanşeizat cu un capac, iar Xperia Z4 merge mai departe şi lasă dezgolit şi conectorul MicroUSB.

Telefonul a devenit cu această ocazie mai subţire şi mai uşor, acesta având acum o grosime de 6,9 milimetri şi o greutate de 144 de grame. Cei care doresc un telefon rezistent la apă sau praf vor fi mulţumiţi să afle că Sony nu a avut aceleaşi idei ca Samsung, noul membru al gamei Xperia Z păstrând certificarea IP68 şi rămânând astfel singurul vârf de gamă cu astfel de capabilităţi.

La fel ca HTC, Sony nu pare convinsă de utilitatea unui panou cu rezoluţie Quad HD, ecranul de pe noul Xperia Z4 având parametri similari celor cunoscuţi de la generaţia anterioară: 5,2” şi 1920 x 1080 pixeli.

Platforma hardware a fost actualizată, Xperia Z4 folosind un procesor octa-core Qualcomm Snapdragon 810 cu nuclee ARM Cortex-A57 tactate la 2 GHz şi ARM Cortex-A53 tactate la 1,5 GHz. Dincolo de această noutate, Xperia Z4 oferă tot 3 GB de memorie RAM şi 32 GB de memorie internă extensibilă cu ajutorul unui card MicroSDXC de 128 GB. Din păcate, reducerea grosimii carcasei a adus cu sine şi o scădere a capacităţii bateriei la de la 3100 mAh la 2930 mAh.

Camera foto principală pare neschimbată, cel puţin dacă judecăm după specificaţii, aceasta folosind tot un senzor BSI Exmor RS de 1/2,3” cu rezoluţie de 20,7 MP, un procesor de imagine BIONZ şi obiectiv din seria G. Camera frontală a fost însă actualizată radical, aceasta folosind acum un senzor Exmor R cu rezoluţie de 5 MP, stabilizare electronică şi un obiectiv grandangular, aspecte tehnice care o fac atractivă pentru amatorii de selfies.

Restul dotărilor sunt banale, Xperia Z4 oferind o interfaţă Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac cu arhitectură 2×2, Bluetooth 4.1, compatibilitate Hi-Res Audio LDAC, ieşire video MHL şi GPS.

Lansarea noului telefon Xperia Z4 este una deosebit de discretă, acesta apărând din senin pe site-ul în limba japoneză a produsului fără să fie prezentat în cadrul unui eveniment dedicat. Conform paginii oficiale, Xperia Z4 va fi disponibil începând din vară în versiuni pe alb, negru, auriu şi vernil pal, preţul şi disponibilitatea internaţională fiind momentan necunoscute.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News