Dacă domeniile de internet ar controla lumea, Rusia nu ar fi cea mai mare ţară [HARTĂ]

10.03.2016
Dacă domeniile de internet ar controla lumea, Rusia nu ar fi cea mai mare ţară [HARTĂ]

Mărimea şi puterea unei ţări nu sunt date de TLD-ul (Top Level Domain/domeniu de nivel superior) pe care îl foloseşte, dar dacă lucrurile stăteau aşa, harta lumii ar fi arătat altfel.

Cei de la Nominet şi-au imaginat acest lucru şi au creat o hartă în care dimensiunea fiecărei ţări este dată de numărul de nume de domenii înregistrate pe TLD-ul său.

Pe harta celor de la Nominet cele mai mari teritorii şi ţări sunt Tokelau, Germania, China, Olanda, Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, Brazilia şi Australia.

Clic pentru dimensiunea completă:

Vă veţi întreba cum a ajuns Tokelau, o mică insulă cu 1.400 de rezidenţi care aparţine Noii Zeelande, să fie cea mai mare ţară din lume pe harta Nominet. Pe domeniul .tk sunt înregistrate peste 30 milioane de nume de domenii.

Asta deoarece în 2.000, un bărbat numit Joost Zuurbier a creat Freedom Registry, care îi permite oricărui locuitor al planetei să-şi înregistreze gratuit un nume de domeniu pe .tk. Cunoscută sub numele de FreeNom, compania distribuie aceste nume de domenii de la sediul central din Olanda, dar şi din birourile din Londra şi Palo Alto. FreeNom câştigă bani din reclamele plasate pe domeniile .tk care sunt active, dar neutilizate.

SUA apare mică pe hartă deoarece majoritatea site-urilor din această ţară folosesc TLD-ul .com, care nu aparţine unui stat şi de aceea nu a fost luat în considerare. Com este cel mai mare TLD din lume, cu 123 milioane de adrese web înregistrate pe el. 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult