Lenovo S10, un Eee PC killer întârziat

04.08.2008
Lenovo S10, un Eee PC killer întârziat

Chiar începusem să ne facem griji pentru cei de la Lenovo. Toată lumea se înghesuie să lanseze ultraportabile ieftine (din ce în ce în ce mai scumpe), atât firmele consacrate, cât şi cele mai puţin cunoscute. Numai ei nu. Iată că în ceasul al doisprezecelea, chinezii de la Lenovo ne anunţă, cât de oficial se poate, că vor intra şi ei pe piaţă cu un notebook (relativ) ieftin: Lenovo S10.

Aspect

Înainte de orice considerent tehnic, ca o părere strict subiectivă, trebuie să spun că, din ce se vede în imagini, Lenovo S10 arată foarte bine. Cel puţin pentru un laptop aşa-zis ieftin. Cam toate laptopurile ieftine pe care le-am văzut până acum, în realitate ori doar în poze, nu excelează la capitolul design. Se vede că producătorul are alte priorităţi.

Lenovo S10

Lenovo S10 face excepţie din acest punct de vedere. Arată chiar bine. Este adevărat că e posibil ca în poze să pară mai spectaculos decât în realitate. Gurile rele ar putea să spună că izvorul de inspiraţie, pe partea de design, a fost Eee PC-ul celor de la Asus, asta chiar şi doar din cauza culorii albe alese pentru interior.

Vor exista versiuni complet albe şi versiuni roşii sau negru pe spate. Însă tastatura şi marginile ecranului rămân albe.

Lenovo S10

Dotări

Laptopul care cântăreşte cu puţin peste 1 Kg va beneficia de mult lăudatul procesor Intel Atom care rulează la o frecvenţă de 1.6 GHz. Memoria RAM va varia. Vor fi versiuni cu 512 MB, versiuni cu 1 GB şi cu 2 GB. La fel şi în cazul harddisk-ului . Versiunea mai ieftină va avea harddisk de 80 GB, pe când cea mai scumpă va beneficia de capacitate dublă. Placa video va fi integrată, cei de la Lenovo alegând Intel Graphics GMA 950 pentru acest job.

Ecranul va fi de 10 inch, bazat pe LED-uri, 1024×600 WSVGA rezoluţie. Însă cei de la Lenovo au anunţat că, în unele ţări, va fi comercializată şi o versiune de 9 inch. Dar nu au specificat şi în ce ţări se va petrece acest lucru.

Tastatura se pare că va fi destul de comodă, ţinând cont că va reprezenta 85% din dimensiunea standard a tastaturii unui laptop de dimensiuni normale. Pad-ul va fi şi el la curent cu cele mai noi tendinţe în domeniu şi va oferi suport multi-touch. Funcţie eficientă pentru marketing dar mai puţin utilă în practică.

Lenovo S10

Conectivitate, baterie

Lenovo S10 este foarte bine dotat din punctul de vedere ale posibilităţilor de conectare. Are Wireless, Ethernet, Bluetooth, card Express şi 4in1 multi-card reader.

Bateria diferă în funcţie de versiune. Versiunile mai ieftine vor avea o baterie cu 3 celule care promite o autonomie de 3 ore. Cele mai scumpe vor beneficia de bateria de 6 celule, 6 ore de autonomie (teoretic) şi automat ceva mai grele.

Preţ

Lenovo S10 nu va fi extrem de ieftin. Preţul va diferi, aşa cum este şi normal, în funcţie de dotări. Spre exemplu, versiunea cu 512 MB RAM şi harddisk de 80 GB va costa 399 dolari. Cei care vor opta pentru memorie şi spaţiu de stocare duble vor plăti 450 de dolari.

Lenovo S10

Dacă până acum, MSI Wind, părea cel mai interesant concurent al lui Eee PC, acesta are acum un rival pe măsură în "persoana" lui Lenovo S10. Sau va avea când acesta va intra pe piaţă, mai bine zis.

De urmărit şi evoluţia preţului. Nu m-ar mira să ajungă mai scump decât se preconizează. În funcţie de preţ şi de versiunile disponibile ne vom face o părere mai exactă despre potenţialul lui Lenovo S10.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News