BlackBerry OS rămâne fără Facebook şi Whatsapp

21.03.2016
BlackBerry OS rămâne fără Facebook şi Whatsapp

Platforma BlackBerry OS a fost încă de la lansare privată de acces la majoritatea aplicaţiilor disponibile pe alte sisteme de operare mobile. Se pare că numărul de utilizatori a scăzut atât de mult încât Facebook se pregăteşte să oprească suportul pentru două dintre cele mai populare aplicaţii ale sale de pe dispozitivele BlackBerry. Aplicaţia principală Facebook, pentru accesarea reţelei de socializare, cât şi popularul client de chat Whatsapp vor înceta în curând să funcţioneze pe smartphone-urile companiei canadiene.

BlackBerry caută însă soluţii alternative pentru a asigura accesul utilizatorilor la aceste servicii oferite de Facebook. Deja a fost lansată o aplicaţie nativă realizată de companie, care oferă acces la varianta Facebook pentru mobile, funcţionalitatea fiind însă limitată la ceea ce este posibil în orice browser de pe smartphone. Motivul pentru care nu poate fi realizată o nouă aplicaţie cu acces la notificări push este faptul că Facebook nu retrage doar aplicaţiile, ci şi API-urile folosite pentru realizarea acestora.

În cazul Whatsapp, situaţia este şi mai complicată, întrucât poţi accesa clientul de chat exclusiv de pe mobil, sau într-un browser de PC cu ajutorul aplicaţiei. Whatsapp nu funcţionează în browsere mobile şi nici nu există o cale alternativă pentru a folosi serviciul. Utilizatorii au pornit deja o petiţie pentru a încerca să convingă oficialii Facebook să revină asupra acetei decizii, însă cu doar 2.000 de semnături probabil că nu vor reuşi să le atragă atenţia.

Acesta pare să fie începutul sfârşitului pentru BlackBerry OS. Compania a confirmat că nu va mai lansa în viitorul apropiat noi versiuni majore ale sistemului de operare, singurele actualizări care vor mai fi lansate în lunile următoare fiind centrate în jurul problemelor de securitate care vor fi descoperite. Între timp, BlackBerry a confirmat că lucrează la mai multe smartphone-uri bazate pe Android.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult