Exif Viewer: pentru demascarea fetelor “photoshopate” şi nu numai

Exif Viewer: pentru demascarea fetelor “photoshopate” şi nu numai

Fiecare fotografie digitală are asociată o pagină de caracteristici unice, aşa cum fiecare individ are un buletin de identitate personal. Această pagină poartă numele de Exif (Exchangeable image file format) şi poate fi vizualizată selectând opţiunea „Properties” (secţiunea „Details”) din Windows. Aici sunt însă afişate date generale, iar în numeroase situaţii sistemul nu poate prelua decât o mică parte din informaţiile din Exif.

Image Properties din Windows

Dacă doriţi să vedeţi toate caracteristicile unei imagini, vă recomandăm KUSO Exif Viewer, o aplicaţie specializată în descifrarea „ADN-ului” digital.

Concret, iată ce puteţi afla din Exif:

  • Cu ce aparat a fost făcută fotografia;
  • Când a fost realizată poza;
  • Când a fost editată;
  • Cu ce aplicaţie a fost editată;
  • Detalii tehnice;
  • Localizarea prin GPS (dacă funcţia de geotagging a fost activată în momentul fotografierii).

KUSO Exif Viewer

Toate aceste informaţii se pot dovedi utile la un moment dat. Spre exemplu, pentru că tot trăim în era socializării virtuale, aveţi şanse mai mari să stabiliţi dacă domnişoara de pe „mess” sau Facebook, cu care vreţi să vă întâlniţi, este „reală” sau „trucată”. Faceţi asta folosindu-vă de datele din Exif şi punându-le apoi cap la cap cu datele de profil sau comparându-le cu discuţiile dintre voi şi respectiva persoană. E puţină muncă poliţienească, dar merită.

Iată cum realizaţi, practic, investigaţia. Nu luaţi niciodată de bună o poză de profil, deja postată pe Internet, s-ar putea ca numeroasele editări prin care a trecut să compromită datele din Exif.

1. Cereţi-i personal o imagine şi deschideţi-o în aplicaţia KUSO Exif Viewer;

2. Observaţi cu ce model de cameră a fost realizată fotografia (dacă nu figurează nimic în câmpurile „Make” – producător şi „Model” – model, este posibil ca poza să nici nu-i aparţină ci să fie luată de pe net ori să fie trecută printr-un program de editare care să şteargă datele din Exif);

3. Observaţi când a fost realizată poza şi dacă a fost editată – astfel vă daţi seama dacă domnişoara v-a trimis poze cu ea când era mai tânără sau dacă a apelat la diverse trucuri pentru a părea mai frumoasă. Din câmpul „Software” puteţi afla inclusiv ce aplicaţie a folosit pentru a-şi modifica imaginea;

4. Profitaţi de informaţiile GPS, dacă sunt disponibile. La secţiunea GPS Information, faceţi click dreapta pe câmpul GPSPosition (sau pe oricare altul din secţiune) şi alegeţi opţiunea „Locate spot on map by GPS” şi harta pe care doriţi să vizualizaţi poziţia – recomandăm Google Maps. Astfel, puteţi vedea dacă imaginea respectivă corespunde cu poziţia de pe hartă. Este clar că imaginea e trucată dacă coordonatele GPS arată că poza a fost făcută pe mare, iar în poză vedeţi o persoană care schiază.

Locate on Google Maps

Urmând aceşti paşi, şansele de a fi păcăliţi de aparenţe scad considerabil.

Cât despre detaliile tehnice din Exif, ei bine ele nu sunt folositoare în cadrul „investigaţiei”, dar vă oferă informaţii despre setările camerei în momentul în care utilizatorul a apăsat declanşatorul, şi anume:

  • Rezoluţia imaginii;
  • Valoarea ISO;
  • Timpul de expunere;
  • Diafragma;
  • Calculul expunerii;
  • Balansul de alb;
  • Distanţa focală etc.

Explicarea acestor parametri o găsiţi în Ghidul foto pentru începători.

Acestea sunt principalele informaţii conţinute într-un Exif şi totodată cele pe înţelesul utilizatorilor. În afară de cele menţionate, Exif-ul conţine o mulţime de câmpuri pe care doar profesioniştii le înţeleg.

Menţionăm că există posibilitatea ca datele din Exif să fie şi ele la rândul lor măsluite (cu un program precum Opanda PowerExif), dar este puţin probabil sa se întâmple aşa.

KUSO Exif Viewer este una dintre aplicaţiile simple, dar care scoate la iveală o mulţime de informaţii aflate în spatele imaginilor digitale. Puteţi încerca şi addon-uri integrate în browser care fac exact acelaşi lucru. Un bun exemplu este Exif Viewer pentru Firefox.

Succes la demascarea domnişoarelor „Made in Photoshop”!

KUSO Exif Viewer 3.0 download

Urmărește Go4IT.ro pe Google News