Geotagging – vezi din satelit pe unde au umblat prietenii tăi

28.07.2009
Geotagging – vezi din satelit pe unde au umblat prietenii tăi

Ai un telefon mobil cu care te mândreşti. Ai dat o grămadă de bani pe el, ţi-ai sacrificat chiar şi vacanţa. Are GPS, multi-touch, Internet "TGV", cameră cu foarte mulţi megapixeli şi câte şi mai câte. După câteva săptămâni însă, a ajuns să te plictisească. Tot ce înainte ţi se părea de domeniul fantasticului, acum a devenit banal. E timpul să reînvii pasiunea care te-a determinat să-ţi goleşti portofelul pentru acest vrăjitor fără sentimente. Să vorbim despre geotagging şi cum te poţi folosi de această funcţie.

Geotagging-ul reprezintă operaţiunea de atribuire a coordonatelor geografice (latitudine, longitudine) asupra unei imagini realizate de un dispozitiv înzestrat cu receptor GPS – în principiu telefoane mobile, mai rar camere foto şi video.

În momentul în care se salvează captura, coordonatele sunt preluate de la sateliţi şi memorate în EXIF (“buletinul de identitate” al unei fotografii), alături de alte informaţii precum denumirea dispozitivului utilizat şi caracteristicile imaginii (ISO, deschiderea diafragmei, timpul de expunere ş.a.m.d.).

Satellite

Geotagging sau un SOS modern

Toate bune şi frumoase, dar la ce ne foloseşte? Ne ajută să arătăm într-un mod original prietenilor locul în care ne aflăm sau, cine ştie, se poate întâmpla să ne rătăcim, să ne accidentăm şi să nu ştim să dăm repere salvatorilor. Atunci vizualizăm fotografia cu geotagging într-un software gen Google Maps sau pur şi simplu o trimitem cuiva pe mail. Desigur, în aceste cazuri avem nevoie de semnal la telefon.

Utilitatea funcţiei de geotagging nu se opreşte doar la un SOS modern – ea poate fi privită mai ales ca un instrument de divertisment sau chiar ca un spionaj "retroactiv". Pentru aceasta însă, ai nevoie de câteva unelte.

KUSO – află totul despre fotografiile tale

Se întâmplă deseori ca printre miile de poze realizate de-a lungul anilor să se găsească anumite imagini despre care nu-ţi mai aduci aminte unde au fost făcute sau pur şi simplu vrei să vezi şi alte fotografii, ale altor persoane, din acele locuri. În această situaţie, ai nevoie de un software care citeşte EXIF-uri, oferă informaţii adiţionale despre localizare (obţinute cu ajutorul GPS-ului şi funcţiei de geotagging) şi eventual este în conexiune cu diverse servicii de sharing. Am ales ca exemplu concret KUSO Exif Viewer, un program foarte bun şi potrivit articolului nostru.

Download KUSO Exif Viewer

KUSO este extrem de uşor de utilizat, prezintă o interfaţă simplă şi nu ai decât să tragi fotografia sau fotografiile în fereastra sa. Automat datele din EXIF vor fi identificate ca în imaginea de mai jos.

KUSO Exif image viewer

Observaţi informaţiile standard (producător, model, timp de expunere, diafragmă, ISO etc.) şi informaţiile provenite de la sateliţi (latitudine, longitudine, altitudine). Un click dreapta oriunde în fereastră ne aduce în prim plan un meniu cu şapte opţiuni, dintre care una ne interesează în mod deosebit: Locate Spot On Map By GPS. Avem de ales un serviciu adiţional de localizare. KUSO ne pune la dispoziţie Google Maps, Yahoo Maps şi Windows Live Search Maps (Bing Maps). Ultimele două opţiuni (Panoramio şi Flickr) sunt destinate în special celor care doresc să vadă fotografii făcute de alţii în zona respectivă.

Vezi pe unde umblă prietenii tăi

Google Maps este interesant pentru că poţi apropia foarte mult imaginea şi ai trei moduri de vizualizare (vedere din satelit, hartă cu puncte de interes şi rutieră + harta fizică). În România nu sunt însă trasate decât drumurile europene şi autostrăzile. De asemenea, sunt marcate foarte puţine puncte de interes.

Google Maps Google Maps Google Maps

Yahoo Maps este similar cu Google Maps, doar că harta rutieră este mai bine pusă la punct, după cum se observă mai jos.

Yahoo Maps

Cel mai spectaculos şi mai complet mod de vizualizare este Bird’s Eye View, posibil prin intermediul hărţilor Windows Live Search (mai nou se numesc Bing Maps). Am rămas impresionat de acurateţea informaţiilor (ce-i drept aceasta se datorează coordonatelor geografice), dar mai ales de harta 3D extrem de detaliată, cu posibilitatea de a observa zonele din diferite perspective. Vom reveni cu o prezentare detaliată a acestui serviciu Microsoft. Până atunci, delectaţi-vă cu imaginile şi încercaţi-l că merită – dacă dispuneţi de un telefon cu GPS şi geotagging veţi şi mai plăcut impresionaţi.

Bing Maps - Bird's Eye Bing Maps - Bird's Eye

Telefoane cu GPS şi geotagging

La final, să menţionăm şi câteva telefoane care dispun de receptor GPS şi funcţie de geotagging:

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News