Translatorul universal care-ţi foloseşte propria voce

13.03.2012
Translatorul universal care-ţi foloseşte propria voce

Cea mai nouă creaţie a echipei Microsoft Research pare desprinsă direct din filmele SF – un translator universal capabil să-ţi preia cuvintele rostite pentru a le traduce într-o limbă la alegere, rostind apoi frazele rezultate folosindu-ţi propria voce.

Software-ul prototip este capabil să copieze integral vocea utilizatorului, păstrând nealterat accentul, timbrul vocal şi intonaţia cu care sunt rostite propoziţiile în limba nativă.

Get Microsoft Silverlight

În prezentarea ţinută de Rick Rashid, şeful diviziei de cercetare a Microsoft, acesta a recitat fraze întregi în limba engleză, traduse apoi de aplicaţie în spaniolă, italiană şi mandarină. Chiar dacă traducerile rezultate păstrează un timbru distinct artificial, vocea în ansamblu aduce o asemănare izbitoare cu originalul.

La fel ca şi alte sisteme de recunoaştere vocală create de Microsoft, noua aplicaţie necesită cel puţin o oră de antrenament pentru a se adapta vocii utilizatorului, timp în care acurateţea funcţiei de recunoaştere vocală atinge eficienţă optimă. Textele citite şi rostite în timpul sesiunilor de antrenament servesc şi pentru crearea unei replici virtuale al vocii utilizatorului, ce poate fi folosită în aplicaţiile de tip text-to-speech pentru rostirea cuvintelor traduse, sau recitarea oricărui document text creat anterior.

Versiunea actuală a aplicaţiei acoperă 26 dintre cele mai importante limbi de circulaţie internaţională.

După depăşirea etapei iniţială de antrenament, realizată cu ajutorul puterii de procesare a unui sistem PC, software-ul poate funcţiona fără probleme şi pe smartphone, luând rolul unui translator universal. Aplicaţia poate realiza traducerea în timp real, sau cu o mică întârziere, dacă sarcinile de procesare sunt delegate platformei de prodesare „in cloud” Microsoft Azure .

Sistemul este suficient de flexibil pentru a permite şi conversaţii între doi interlocutori. Deţinătorul unui smartphone echipat cu software-ul de translaţie trebuie doar să rostească cuvintele în propria limbă, acestea fiind traduse apoi în limba interlocutorului păstrând neschimbată vocea utilizatorului. Răspunsul dat de interlocutor este tradus în limba nativă a utilizatorului şi rostit cu vocea acestuia.

Noua tehnologie nu este încă disponibilă în produse de consum, dar şi-ar putea face apariţia în curând pe telefoanele cu sistem Windows Phone 8, sau sistemele PC şi tabletele cu Windows 8.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News