IDC: piaţa tabletelor va depăşi piaţa PC în 2015

IDC: piaţa tabletelor va depăşi piaţa PC în 2015

Producătorii de tablete s-au bucurat de creşteri constante ale vânzărilor în ultimii ani, iar depăşirea cantitativă a pieţei PC este un fenomen pronosticat încă de acum doi ani, când companii precum IDC sau NDP au afirmat că acest eveniment va avea loc undeva în perioada 2013-2015. Conform unei recente analize IDC, chiar dacă piaţa tabletelor şi-a încetinit ritmul de creştere iar piaţa PC începe să dea semne vagi de revigorare, tendinţa este clară iar numărul PC-urilor vândute va fi depăşit de cel al tabletelor undeva în cursul anului viitor.

IDC afirmă că piaţa totală de platforme hardware de calcul, aici intrând telefoanele mobile, tabletele şi PC-urile, va creşte uşor cu 6 procente faţă de valorile pe care le va atinge la finalul acestui an, aceasta urmând să depăşească cifra de 2,5 miliarde de unităţi vândute. Dintre acestea, 88 de procente vor fi adjudecate de smartphone-uri şi tablete.

În acest an, producătorii de PC-uri vor vinde circa 308,5 milioane de unităţi, în scădere faţă de nivelul atins în 2013, însă această piaţă îşi va reveni uşor în 2015. Vânzările de sisteme desktop şi laptopuri vor fi însă în scădere continuă, uşorul reviriment de 2015 urmând să fie asigurat de sistemele ultraportabile.

Prognoze Gartner, iulie 2014 (mii de unităţi)

Piaţa tabletelor va atinge 256,3 milioane de unităţi în acest an şi va creşte la 321 de milioane de unităţi în 2015, depăşind astfel pentru prima oară piaţa PC, este drept, cu o diferenţă mică. Piaţa terminalelor mobile, a cărei apropiere de saturaţie a fost deja semnalată, va continua să crească uşor şi va atinge cifra de 1,94 de miliarde de unităţi vândute. În aceste condiţii, piaţa sistemelor de operare mobile va atinge cifra de aproape 2,6 miliarde de unităţi vândute.

Conform IDC, tendinţele pieţei tabletelor va trece prin uşoare schimbări. Astfel, cumpărătorii de pe pieţele bogate se vor orienta către tabletele cu ecrane mai mari, în timp ce pieţele mai sărace se vor orienta către tablete mici sau telefoane cu ecran mare. În ansamblu însă, cumpărătorii vor fi din ce în ce mai interesaţi de preţ în detrimentul facilităţilor oferite, o tendinţă deja vizibilă pe piaţa telefoanelor mobile.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News