Primul sintetizator ”molecular”, care poate recrea orice băutură ca în filmul Star Trek, poate fi acum comandat

06.03.2022
Primul sintetizator ”molecular”, care poate recrea orice băutură ca în filmul Star Trek, poate fi acum comandat

Unul dintre cele mai memorabile momente din celebra serie Star Trek este cel în care căpitanul Jean-Luc Picard folosește comandă vocală pentru a obține ceaiul său preferat, dintr-un sintetizator care poate reproduce aproape orice băutură inventată vreodată.

Susținând că a recreat în lumea reală tocmai această invenție, un startup cu nume sugestiv, Cana, dezvăluie prima „imprimantă moleculară pentru băuturi”, un dispozitiv care funcționează mai degrabă după principiul imprimantelor cu cerneală, folosind un cartuș garnisit cu foarte multe substanțe chimice precursoare, care dacă sunt amestecate după rețeta potrivită ajung să recreeze diferite băuturi disponibile comercial, cum ar fi sucuri, diverse sortimente de cafea, vinuri arome selecte și coktail-uri.

Dispozitivul, Cana One, ia forma unui Expresor numai bun de așezat pe masa din bucătărie. Doar că în loc de cafea, consumabilul principal este un cartuș cu arome pe care îl comanzi direct de la producătorul echipamentului. Odată instalat, rămâne doar să alegi băutura dorită de pe ecranul prevăzut cu interfață touch. Poți chiar să ajustezi parametrii esențiali, precum concentrația de alcool, cafeină și zahăr. Iar pentru ca oferta aproape nelimitată de băuturi să nu tenteze prea mult membrii familiei, poți seta și un cod PIN pentru blocarea accesului la preparate care includ și alcool sau cafeină.

Potrivit echipei de cercetători care susține că a petrecut cel puțin trei ani, investigând ”la nivel molecular” cele mai populare sortimente de băuturi, rețetele acestora au fost izolate până la nivelul compușilor chimici constituenți, facilitând recreerea acestora la o simplă apăsare de butoane.

Astfel, sistemul folosește o ”tehnologie nouă de distribuire a lichidelor microfluidice” pentru a amesteca băuturile. Producătorul Cana spune că mai mult de 90 la sută din ceea ce bem este de fapt apă cu arome, zahăr și alcool adăugat. Așa că de ce să nu obții același rezultat cu bani mai puțin, recreând băutura respectivă fără a parcurge toate etapele care preced în mod normal obținerea produsului respectiv, pe „căi naturale”. Cana mai spune că poate reduce risipa de apă necesară pentru a cultiva ingrediente pentru lucruri precum sucul de portocale și vinul.

Cana va înlocui automat cartuşele de ingrediente (care ar trebui să dureze fiecare aproximativ o lună) după cum este necesar, fără costuri. Cu toate acestea, veți plăti pentru preparatele dispozitivului pe bază de băutură. Fiecare va costa între 29 de cenți și 3 dolari, deși Cana susține că prețul mediu va fi mai mic decât pentru băuturile îmbuteliate la comercianții cu amănuntul. Sistemul necesită, de asemenea, cartușe de zahăr și băuturi spirtoase – ambele sunt înlocuite automat – și un cilindru de CO2.

Prețul unui exemplar Cana One este de 499 dolari în timpul campaniei promoționale (99 dolari plătibili imediat, la plasarea precomenzii), urcând la 799 dolari după primele 10000 unități vândute. Livrările ar urma să înceapă în prima parte a anului 2023.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult