Huawei Sound Joy: boxă cu sunet puternic și autonomie foarte mare. VIDEO

10.03.2022

Compania Huawei a demonstrat în ultima perioadă că se pricepe să facă mai mult decât telefoane mobile. Acum că business-ul său se mută mai degrabă în zona de ecosistem, compania pare să investească multe eforturi pentru a fi prezentă pe mai multe segmente de piață, iar, de curând, a intrat și în zona de boxe portabile. Prima boxă de acest gen de la Huawei se numește Sound Joy, promite sunet extrem de puternic pentru segmentul său de preț și este dezvoltată în parteneriat cu Devialet.

Sound Joy de la Huawei oferă peste o zi de ascultare non-stop la o singură încărcare

Huawei Sound Joy nu sare foarte departe de alte produse din acest segment de piață, oferind o formă, o construcție și funcțiile pe care le așteptăm de la boxe portabile din această gamă de preț. Avem de a face cu o boxă de formă cilindrică, acoperită de jur împrejur cu material textil, foarte plăcut la atingere, cu o serie de butoane fizice și un port USB-C pentru încărcare. Toate butoanele sunt realizate din plastic moale, cauciucat, care sunt foarte plăcute la atingere și, totodată, sunt rezistente la apă.

Huawei Sound Joy 15

De fapt întreaga boxă este rezistentă la apă și praf la standardul IP67, deci, nu ar trebui să vă îngrijorați dacă vărsați băuturi pe ea, sau se întâmplă să înceapă ploaia, dacă o scăpați în piscină sau într-o baltă. Sound Joy este o boxă gândită pentru a fi luată peste tot, fie că o folosești acasă pentru ascultat muzică, sau afară, la plajă, la un grătar sau picnic.

Totuși, nu este o boxă mică și ușoară, ci este de dimensiuni destul de mari și relativ grea. Asta pentru că are  la interior două difuzoare mari, ascunse sub materialul textil, două radiatoare pasive, care amplifică intensitatea frecvențelor joase, dar și o baterie imensă, de 8.800 mAh.

Huawei Sound Joy 04

Bateria internă a boxei Sound Joy promite până la 26 de ore de ascultare și chiar le livrează, iar încărcarea este rapidă, la 40W cu o oră de ascultare pentru fiecare 10 minute de încărcare. Poate părea puțin în comparație cu telefoanele din ultima perioadă, însă veți încărca Sound Joy foarte rar. La o durată medie de ascultare de trei-patru ore pe zi, boxa ar trebui să fie încărcată doar o dată pe săptămână.

Personal, am trecut de două săptămâni cu o singură încărcare, folosind boxa doar de câteva ori pe săptămână și pentru o mini-vacanță în weekend în afara orașului. Din fericire, dacă se termină bateria, sunt șanse mari să ai un încărcător USB-C la îndemână pentru încărcare. Boxa nu vine cu un încărcător propriu, dar vine cu un cablu USB, similar cu cel pe care îl găsim în cutia telefoanelor Huawei.

Sunetul puternic este rezultatul parteneriatului cu Devialet

Dar autonomia de lungă durată nu este foarte importantă, dacă sunetul nu este de calitate, iar cu un nume precum Devialet atașat de Huawei Sound Joy, așteptările sunt destul de înalte. Trebuie să punem însă în perspectivă faptul că boxa de față este una din gama de medie, nici extrem de ieftină, dar nici una din gama celor mai scumpe. Astfel, la 600 de lei, primești mai mult decât te-ai aștepta de la o astfel de boxă, în special dacă te interesează volumul înalt cu bas puternic.

Huawei Sound Joy 01

Sound Joy este o boxă mono, deci sunetul ambelor canale de redare sunt combinate într-unul singur. Astfel, nu vei avea parte de panoramare în audiție, iar o parte dintre frecvențe încep să se amestece odată ce volumul este la un nivel foarte înalt. Totuși, până acum nu am mai întâlnit o boxă portabilă cu un bas atât de puternic. Dacă vreți sunet stereo, puteți folosi două boxe Sound Joy. Conectarea lor în acest mod este rapidă, fie prin apăsarea butonului dedicat, fie prin agitarea lor fizică.

Și conectarea la diverse dispozitive este extrem de ușoară. Pe Android ai la dispoziție NFC, care funcționează și pentru a „pasa” muzica care este deja redată pe telefon direct pe boxă. Cei care au dispozitive mobile Huawei o pot detecta automat, fără să acceseze meniul Bluetooth, iar pe Windows, boxa este imediat detectată imediat ce intră în raza Bluetooth a computerului. Doar pe iPhone este necesară împerecherea „standard” prin meniul de configurări.

Huawei Sound Joy 06

Platforma iOS este în dezavantaj și atunci când vine vorba despre configurările boxei. Nu este clar de ce, dar Huawei oferă compatibilitate cu Sound Joy prin aplicația AI Life doar pe versiunea aplicației din App Gallery, nu și prin versiunea disponibilă în  Google Play Store sau iOS App Store. Din fericire, pe telefoanele cu Android, poți face asta.

Aplicația AI Life permite configurarea Huawei Sound Joy

Aici ai acces rapid la actualizări de software, cât și schimbarea între cele trei profiluri audio: HiFi, opțiunea implicită, Vocal, pentru ascultarea de podcast-uri și modul Devialet, care se concentrează pe redarea sunetului cu cât mai mult bas. De altfel, singura opțiune de frecvențe configurabilă este cea de bas, care poate fi redus în intensitate sau crescut cu până la 6 decibeli.

Un lucru interesant pe care l-am observat la Sound Joy este faptul că poți controla din aplicația AI Life volumul boxei, independent de volumul de redare al telefonului. Astfel, a atinge volumul maxim, este necesar să ai atât telefonul, cât și boxa la 100%. Nu recomand însă niciodată ascultarea la volum maxim. În primul rând, calitatea sunetului redat scade considerabil la maximum, însă este în continuare foarte tare și clar sunetul chiar și la 80%. Apoi, pentru ascultat în interior, sunetul este prea puternic în imediata apropiere a boxei, și poate fi deranjant chiar și pentru vecini.

Huawei Sound Joy 07

La capitolul lucruri interesante, bune de avut pe o boxă portabilă se încadrează și șnurul, care vine atașat din fabrică, bun pentru a securiza boxa de încheietură sau de agățat într-un copac, butonul de microfon, care activează asistentul virtual de pe dispozitivele la care este boxa conectată, și faptul că poate fi poziționată atât orizontal, cât și vertical. Ba chiar are două piciorușe din cauciuc pentru stabilizarea în mod orizontal și fante de aerisire prin care să treacă aerul pentru radiatorul din partea de jos.

În partea de sus avem un cerc cu LED-uri, care poate indica volumul sau starea bateriei, în funcție de cât de plin este cercul și ce culoare are, iar în timpul redării, culorile se schimbă după ritmul melodiei. Dacă nu sunteți interesați de aceste efecte, luminițele pot fi dezactivate din aplicație, sau prin apăsare lungă a butonului play.

Huawei Sound Joy 13

Huawei a reușit să facă multe lucruri bine din prima încercare cu noua boxă Sound Joy

Desigur, există și câteva lucruri minore care m-au deranjat pe parcursul testării, însă nu mi se par dezavantaje atât de mari încât să nu iei această boxă în considerare. În primul rând, nu are un jack de 3,5mm și nici un slot microSD, deci poți asculta muzică la boxă exclusiv prin Bluetooth. Din fericire, toate telefoanele, tabletele și majoritatea laptop-urilor și televizoarelor din prezent au astfel de conexiuni. Apoi, având o baterie atât de mare, aș fi apreciat ca port-ul USB să poată fi folosit și pentru încărcare în sens invers. Având în vedere că boxa oferă peste 24 de ore de ascultare la o singură încărcare, sunt slabe șanse să rămână fără baterie la un grătar, sau la o ieșire la piscină sau pe plajă. Dacă servea și rol de baterie externă, era un combo și mai impresionant.

În ultimul rând, ceva de care m-am lovit personal, dar care probabil că nu va deranja pe multă lume: mi se pare că are un corp puțin cam prea mare. Înțeleg că forma și design-ul sunt realizate special pentru a oferi o calitate audio cât mai bună și un sunet cât mai puternic, însă boxa este puțin mai groasă decât poți pune într-un suport standard de pahare dintr-o mașină sau de pe un suport de sticlă pentru biciclete. Ar fi avut un avantaj în plus dacă putea fi pusă pe astfel de suporturi. Comparată cu o doză de 0,5L, boxa este semnificativ mai mare.

Huawei Sound Joy 11

În concluzie, Huawei Sound Joy nu este o boxă portabilă perfectă, dar are destule avantaje pentru a trage balanța în favoarea sa în comparație cu alte modele de pe piață. Pentru un produs din prima generație însă, aceasta este o adevărată reușită, oferind sunet puternic, rezistență și funcții smart utile la un preț corect pentru ceea ce oferă. Personal, am fost foarte mulțumit de boxă și regret doar că nu am avut-o la test pe perioada sezonului cald, când aș fi putut să o testez la mai multe ieșiri în aer liber.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult