De la țevi de gaze, la cabluri de fibră optică? O insulă din Scoția a rămas fără internet

20.10.2022
De la țevi de gaze, la cabluri de fibră optică? O insulă din Scoția a rămas fără internet

Apărând ca un „exercițiu” pentru sabotorii care au compromis și infrastructura Nord Stream, cablurile de fibră optică folosite pentru a lega câteva insule îndepărtate de pe coasta Scoției au încetat brusc să mai funcționeze în cursul zilei de joi, oprind atât accesul la internet cât și comunicațiile de telefonie mobilă pentru locuitorii din zonă.

Poliția locală din Insulele Shetland a raportat o „întrerupere completă” a conectivitățile prin fibră optică și că „telefoanele, internetul și computerele nu sunt utilizabile”: a existat o „întrerupere completă” în insule și că „telefoanele, internetul și computerele nu sunt utilizabile”.

Deși responsabilii direcți au încercat remedierea rapidă a situației apărute, problema a fost rapid identificată la nivelul cablului submarin care leagă insulele de Regatul Unit continental prin nordul Scoției.

Momentan, nu există o analiză concretă care să arate că întreruperea serviciului a fost cauzată de un atac terorist, similar celui suspectat că a fost la originea sabotării celor două magistrale Nord Stream 1 și 2, folosite de Germania pentru aprovizionarea de gaze naturale din Rusia.

Cablul, cunoscut sub numele de SHEFA-2, are o importanță redusă, în ansamblu, populația deservită fiind relativ mică. Astfel, dacă se dovedește că nu a fost un incident întâmplător, atacul va  marca cu siguranță o „lovitură de avertisment” din partea agresorului care a lovit deja infrastructura de gaze naturale a Germaniei. În cele din urmă, întreruperea ar putea fi rezolvată apelând la tehnologii alternative, precum internetul Staslink furnizat de compania americană SpaceX, rămânând doar să sperăm că nu se va ajunge acolo.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult