Instalezi serverul acestei companii în casa ta și primești apă caldă gratuită

20.02.2023
Instalezi serverul acestei companii în casa ta și primești apă caldă gratuită
Foto: Heata, Shutterstock

Heata este o companie care vine cu o propunere avantajoasă pentru oamenii care sunt dispuși să îi găzduiască serverele în casele lor.

Răcirea serverelor este o activitate care consumă multă energie și generează multă căldură. De aceea, multe companii mari, precum Facebook sau Google, au centre de date în zona arctică.

În majoritatea cazurilor, energia termică rezultată din răcirea serverelor este irosită. Heata a dezvoltat un sistem care încălzește apa din boilere folosind căldura generată de un server.

Compania derulează, în Marea Britanie, proiectul în parteneriat cu British Gas. Sistemul poate oferi până la 4,8 kWh de energie pe zi.

Citește și: Veste bună: Putem salva apă potabilă și produce energie verde în același timp

Soluția este una de tip „win-win. Heata își reduce costurile cu răcirea serverelor, iar clienții individuali primesc apă caldă gratuită.

Cum funcționează tehnologia Heata

Cei care se înscriu în program trebuie să găzduiască la ei acasă un server al companiei. Soluția este certificată de British Gas, iar clienții nu își pierd garanția la produsele instalate de furnizorul de gaz.

Montarea sistemului durează 30 de minute, potrivit Heata. Înlăturarea instalației poate fi făcută oricând, tot fără pierderea garanției.

Tehnologia are anumite limitări. Poate fi folosită doar împreună cu boilere cu diametru cuprins între 425 și 450 mm. Mai mult, în apropierea acestora trebuie să fie disponibil suficient spațiu pentru montarea serverului.

Serverele folosesc propria conexiune la internet (prin fir sau 4G/5G), diferită de cea a locuințelor în care sunt instalate.

Citește și: Cum poți produce energie gratuită la tine acasă, în timp ce faci duș

Economia anuală pe care un astfel de sistem o poate face într-o locuință britanică tipică este de 240 de dolari. Potrivit Heata, un singur centru de date poate oferi apă caldă pentru 11.000 de gospodării.

Bineînțeles, cei care intră în program nu au niciun fel de drept asupra serverelor și nici nu primesc acces la acestea.

Deocamdată proiectul se află într-o perioadă de teste, la care participă un număr limitate de gospodării.

Sursa: Heata

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult