Veste bună: Putem salva apă potabilă și produce energie verde în același timp

07.02.2023
Veste bună: Putem salva apă potabilă și produce energie verde în același timp
Foto: Profimedia Images

Un studiu realizat de cercetători din SUA și Brazilia arată că panourile solare pot fi folosite, pe lângă producția de energie verde, pentru a preveni evaporarea apei dulci din lacuri, rezervoare sau iazuri.

Pentru experiment a fost instalat un sistem de panouri solare plutitoare cu capacitate de 130 kW. Ansamblul a fost montat într-un rezervor, cu suprafață de 8,5 kilometri pătrați și cu adâncime medie de 6,5 metri, din statul Parana. Sistemul ocupă, la suprafața apei, 1.265 de metri pătrați și include 395 de module fotovoltaice policristaline.

În rezervorul respectiv, rata de evaporare a apei a fost redusă cu 60%.

Potrivit cercetătorilor, un sistem de 5 MW poate salva suficientă apă în fiecare an (16.000 de metri cubi) pentru consumul a 196 de persoane din Parana.

Mai mult, energia electrică generată de ferma solară folosită în experiment este suficientă pentru a acoperi nevoile a 2.563 de persoane din zonă, unde consumul anual mediu pe cap de locuitor este de 1,95 kWh.

Citește și: Acum putem produce sute de litri de apă, gratuit, folosind panouri montate pe casă. Ce capacitate au

Studiul, publicat în jurnalul Energies, a fost realizat de cercetători de la Universitatea de Stat din Ponta Grossa (Brazilia) și de la Universitatea din Louisiana (SUA).

Panourile solare nu produc doar energie verde. Au și alte avantaje

Montarea de sisteme fotovoltaice plutitoare are și alte avantaje. Acestea pot fi instalate în apropierea hidrocentralelor, reducând semnificativ costurile cu infrastructura, și nu ocupă teren, care poate fi utilizat pentru altceva.

Cercetările au arătat că panourile solare montate pe sol au, de asemenea, beneficii. Sistemele pot crește producția agricolă pentru anumite tipuri de plante.

La nivel mondial, peste două miliarde de oameni trăiesc în zone în care accesul la apă este dificil. Problema se va înrăutăți din cauza încălzirii globale. UNICEF estimează că până în 2025 jumătate din populația lumii ar putea pierde accesul direct la apă potabilă.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult