Songbird: jumătate iTunes, jumătate Firefox

29.08.2008
Songbird: jumătate iTunes, jumătate Firefox

Songbird este o noutate apetisantă şi interesantă în domeniul software. Dacă ar fi să mă iau după stilul de prezentare al iPhone, aş spune că Songbird este un player de muzică iTunes şi un browser web Firefox, compatibil cu orice reţea sistem de operare. Open-source şi gratuit, programul tocmai a intrat în "beta" cu noua versiune 0.7 şi până la finele anului ne putem aştepta la prima versiune finală, 99,9% utilizabilă. Puterea acestui player stă în add-on-uri, adică în conceptul de transformare a unei aplicaţii într-un soft capabil de orice prin simpla instalare a unor plugin-uri.

L-am descoperit anul trecut, părea un nou proiect interesant, l-am adăugat la "bookmarks"-urile din creierul meu. Era destul de inutilizabil la vremea aceea, dar acum a ajuns la o versiune beta, ce oferă mari speranţe că, pe palierul playerelor de muzică, Songbird ar putea ajunge precum Firefox între browserele web. De fapt, Songbird funcţionează pe o tehnologie Mozilla şi se bucură de sprijinul acestei companii. Tehnologia este cea care permite instalarea simplă de plugin-uri, la fel cum se procedează în Firefox: intri pe o anume pagină web unde găseşti aşa numitele add-on-uri şi dai un click pe butonul install din dreptul celor care te interesează. Asta-i tot. Şi dacă tot am făcut referire la Firefox şi Mozilla, informez poporul că Songbird dispune şi de un browser web integrat ce permite navigarea facilă, cu ajutorul tab-urilor: ai tab-ul principal cu playlistul, dar poţi deschide altele (click dreapta -> new tab) în care vei observa sus o căsuţă în care scrii adresele web; în subsolul aplicaţiei rămâne vizibilă tot timpul o bandă cu butoanele de control al volumului şi redare/pauză/înainte-înapoi, respectiv cu numele piesei redate.

Songbird

Ultima versiune, 0.7 beta, are installer-ul de vreo 16MB. La prima pornire a aplicaţiei, se descarcă şi instalează automat suportul pentru limba română, despre care pot spune că are destule lacune încă: interfaţa tradusă pe jumătate, unele cuvinte greşite (de exemplu în loc de "toate temele" apare "toate penele"). Legat de teme, cea de bază seamănă leit cu aceea pe care o regăsim la playerul Apple iTunes, inclusiv în privinţa aşezării în pagină. Alte câteva (look caracteristic Windows Vista etc.) pot fi instalate uşor prin simpla apelare a meniului "View" şi a opţiunii "Toate penele temele". Din start te alegi cu un player audio, capabil însă şi de redarea videoclipurilor, afişarea imaginilor albumelor ascultate – acolo unde există această informaţie, votarea pieselor, respectiv de navigare web. N-am găsit egalizator, web radio ş.a.m.d.; acestea pot fi însă culese de pe pagina de plugin-uri a sitului Songbird, unde vei afla şi diverse codecuri pentru fişiere media proprietare (WMA şi WMV de la Microsoft sau cele de la Apple). Ba mai mult ai şi plugin pentru transferul melodiilor pe iPod. Odată ce iese versiunea finală va fi o alegere potrivită pentru cei legaţi de iTunes,dar care se simt stresaţi de reclamele ce te invită să cumperi muzică sau video de pe magazinul online specializat al Apple. O altă caracteristică faină a Songbird: îl poţi instala pe orice sistem de operare, fie Windows XP/Vista, Linux sau Mac OS X. Să nu uit, se mai laudă cu o funcţie caracteristică iTunes, anume "Smart playlists":prin activarea sa, Songbird îţi redă melodiile într-un mod inteligent, analizând cât de des asculţi unele piese, pe care le-ai ascultat ultima oară şi pe care cum le-ai votat.

Songbird player

Faţă de varianta "alfa" a noului soft, pe care o încercasem anul trecut, se vede că treburile s-au mişcat bine spre varianta "beta" abia lansată: design mult îmbunătăţit, durată mult mai mică pentru construirea playlist-ului, suport pentru servicii de muzică pe Internet precum Last.FM. Totuşi până la versiunea finală mă aştept ca Songbird să nu mai deranjeze prin funcţionarea instabilă ori consumul mare de memorie (se mişcă uneori foarte greu). Pentru a te juca cu "Privighetoarea", intră pe http://getsongbird.com.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News