8 gadgeturi de la Xiaomi care îţi vor trimite instant apartamentul sau casa în viitor

8 gadgeturi de la Xiaomi care îţi vor trimite instant apartamentul sau casa în viitor

Vrei aer mai curat în locuinţă, curăţenie la o apăsare de buton, exact nuanţa şi intensitatea de lumină care îţi place, supraveghere video pentru când eşti plecat şi să poţi controla orice aparat alimentat de la priză folosind telefonul mobil? În mod convenabil, toate acestea pot fi obţinute la preţuri rezonabile şi gestionate dintr-o singură aplicaţie pentru smartphone.

 

Înainte de a trece mai departe, trebuie arătat şi „elefantul” din încăpere: Xiaomi este o mare corporaţie din China, o ţară al cărei guvern este de notorietate pentru folosirea tehnologiilor moderne cu scopul supravegherii în masă a populaţiei, uneori chiar cu implicarea companiilor private. Chiar dacă în prezent Xiaomi nu este suspectată în mod direct de practici care să contravină intereselor consumatorilor, aspectul securităţii datelor şi protejarea intimităţii la folosirea dispozitivelor de tip Smart Home trebuie pus în balanţă cu avantajele pe care aceste produse le oferă. Pentru cei mai puţin exigenţi cu acest aspect, produsele Xiaomi sunt unele dintre cele mai competitive de pe piaţă, atât în privinţa nivelului de calitate dar mai ales a preţurilor practicate.

Purificator de aer pentru locuinţă

Perioadele cu poluare excesivă a aerului sunt mai comune toamna şi în nopţile reci de iarnă, însă şi în sezonul cald putem scăpa de alergiile cauzate de polenul din aer şi reduce cantitatea de praf inhalată.

Pornind cu un buget de aproximativ 530 de lei, putem obţine purificatorul de aer Xiaomi Mi 2H, recomandat pentru încăperi de până la 31MP. Pentru 799 lei, modelul Xiaomi Mi 3H acoperă până la 48MP şi oferă în plus un senzor mai precis pentru măsurarea în timp real a calităţii aerului din locuinţă şi afişaj OLED pentru afişarea temperaturii, umidităţii şi nivelul particulelor fine. Cu preţ de 990 lei, Xiaomi Mi Air Purifier Pro poate, teoretic, curăţa aerul pentru un întreg apartament de 60MP. În practică, aspecte care ţin de circulaţia aerului îl recomandă mai degrabă pentru o singură încăpere spaţioasă, cum ar fi o sală de conferinţe. Toate cele trei modele se conectează la aplicaţia Mi Home şi pot fi controlate direct de pe smartphone, interfaţa aplicaţiei afişând în timp real parametrii de calitate a aerului şi temperatura.

Un aspect deseori neglijat de cumpărători, consumabilele pentru aceste aparate pot fi găsite cu uşurinţă şi comandate în mai multe variante: filtrare standard (două straturi de filtrare pentru particule PM 10 şi PM2.5 + filtru carbon activ pentru reţinerea mirosurilor neplăcute), filtru cu proprietăţi antibacteriene şi filtru anti-formaldehina pentru reţinerea compuşilor volatili. În funcţie de magazinul ales, preţurile variază între 150 şi 300 de lei. Xiaomi recomandă înlocuirea filtrului de aer la interval de 3-6 luni, însă perioada poate fi extinsă până la 1 an dacă nivelul de utilizare este redus, iar aerul ambiant nu este foarte poluat în majoritatea timpului. Indiferent de specificului ales, dimensiunea cartuşului este identică, acesta funcţionând cu oricare dintre purificatoarele de aer mai sus menţionate.

Aspirator robot

În era gadgeturilor inteligente, aspiratul prafului din încăpere nu ar trebuie să fie o corvoadă. Acum poţi face asta direct de pe smartphone, pornind aspiratorul Xiaomi Mi Robot Vacuum. Cu preţ de aproximativ 1280 Lei, acesta vine echipat cu propriul computer şi un arsenal complet de senzori care îi permit să se orienteze şi să cureţe în mod sistematic fiecare colţi al încăperii, revenind la staţia de încărcare după ce programul s-a încheiat.

Ai grijă doar să goleşti periodic caseta de colectare a prafului şi sa-i cureţi măcar de 1-2 ori pe lună rotiţele şi periile de firele de praf înfăşurate. Per total, nivelul de mentenanţă pe care acest aparat îl solicită este mult mai simplu şi comod de realizat decât folosirea unui aspirator clasic. Atenţie însă, nu-ţi lua un aspirator robot dacă locuinţa ta este împânzită de covoare stufoase, multe obstacole care blochează accesul sau în general, foarte dezordonată. Aspiratorul va dărâma cu spor încălţămintea abandonată lângă pantofar şi se va încurca în cablurile şi şosetele aruncate pe jos. Un aspirator robot este potrivit pentru curăţenie rapidă din timpul săptămânii, fiind preferatul celor care doresc să amâne cât mai mult timp curăţenia generală.

Unele modele de aspiratoare robot, precum Xiaomi Mijia Vacuum-Mop 2-in-1 (preţ 1600 lei) vin şi cu funcţie de spălare a podelei. În practică, această dotare este utilă doar pentru „împrospătarea” încăperilor acoperite cu gresie sau parchet deja curat, ştergând urmele de paşi şi praful uşor. În schimb, accesoriul de curăţare trebuie spălat manual cam în fiecare zi, operaţiune nu tocmai comodă. În plus, la fel ca un mop obişnuit, şi acesta se va îmbâcsi iremediabil după 1-2 luni.

Becuri Smart LED

Unei case moderne nu trebuie sa-i lipsească becurile smart. În general, becuri LED, acestea pot fi de tipul RGB cu posibilitatea alegerii oricărei nuanţe de culoare dorim, doar cu ajustarea temperaturii de culoare între alb-cald şi alb-rece, sau doar funcţie dimming pentru ajustarea intensităţii luminoase.

Pentru cei mai puţin pretenţioşi, un Smart Xiaomi de 9W cu lumină alb rece/cald ajustabilă poate fi obţinut cu aproximativ 99 Lei. Becul se potriveste in majoritatea lustrelor si aplicilor care suporta bec cu ’filet mare’, tip para. Becul poate fi controlat din aplicaţia dedicată, disponibilă pe Android şi iOS.

Cu aceeaşi intensitate luminoasă de 800 lumeni dar un consum de 10W, becul smart LED Xiaomi Yeelight 1S costă 134 de lei şi oferă în plus ajustare RGB a luminii emise.

Priza smart

Utile pentru pornirea aparatului de aer condiţionat, oprirea televizorului lăsat pornit pentru copii sau controlarea oricărui alt aparat non-smart din gospodărie, prizele smart sunt un accesoriu cu adevărat folositor într-o casă modernă.

Xiaomi Smart Socket este doar unul dintre numeroasele modele de prize inteligente disponibile în magazinele din ţara noastră. Disponibilă pentru aproximativ 100 de lei, acesta este una din versiunile mai puţin costisitoare, dar suficientă pentru scopul propus.

Dispozitivul se conectează prin reţeaua Wi-Fi la aplicaţia Mi Home şi poate fi accesat de oriunde în lume. Pe lângă programarea timpilor de pornire şi oprire, mai există o opţiune cronometru şi funcţie de monitorizare în timp real a consumului de energie. Atâta timp cât priza este conectată la curent, detectează puterea nominală şi puterea reală a fiecărui aparat electrocasnic. Fiind vorba de un dispozitiv adresat unui număr foarte mare de utilizatori aflaţi în diverse locaţii ale lumii, Xiaomi Smart Socket funcţionează şi ca un adaptor pentru tipuri diferite de prize – EU, US, China.  

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult