Ce este USB Type-C şi de ce este important

USB Type-C începe să devină un subiect foarte discutat în zona IT. Acesta este un nou conector standardizat, care va înlocui toate cablurile USB clasice şi nu numai. Acesta vine cu un design reversibil, dimensiuni scăzute şi multe avantaje faţă de predecesorii săi, iar imaginarea unui viitor în care acesta va fi singurul cablu necesar pentru toate nevoile nu este tocmai ficţiune.

Format reversibil şi compact

Standardul Type-C face referire la mufa de conectare a cablurilor USB. Vechile USB-uri (Type-A) vor fi înlocuite cu acest nou conector, care va putea fi folosit indiferent de direcţia în care este introdus. Acesta este unul dintre cele mai mari avantaje practice ale lui USB Type-C. Clasicele USB-uri trebuie introduse într-o anumită poziţie pentru a funcţiona, iar accesarea port-urilor din spatele unui PC poate duce la încercări repetate pentru conectarea unui singur cablu sau accesoriu. Cu USB Type-C poţi introduce cablul fără probleme, imediat ce găseşti conectorul de pe PC.

Întrucât mufele Type-A sunt destul de mari, au fost inventate câteva standarde mai mici, care să fie compatibile şi care să poată fi introduse în dispozitive portabile. Astfel au apărut diversele variaţiuni mini-A, micro-A, Type-B, mini-B. micro-B şi mini-AB alături de masivul USB 3.0 micro-B.  USB Type-C însă le va înlocui pe toate, datorită dimensiunilor sale scăzute. Tranziţia nu va fi făcută peste noapte, însă vom vedea din ce în ce mai multe smartphone-uri, tablete şi periferice care vor folosi această mufă.

Viteză ridicată cu USB 3.1

Cel mai mare avantaj este însă evident odată cu conectarea unei unităţi de stocare prin intermediul unui conector Type-C. Noul standard nu este este strâns legat şi de alte standarde USB precum 3.1, însă putem presupune că majoritatea implementărilor vor fi bazate pe cea mai recentă versiune. Aceasta poate atinge viteze teoretice de până la 10 Gbps, de două ori mai rapid decât 3.0. În practică, USB 3.1 a fost demonstrat cu o viteză de 7,2 Gbps, care depăşeşte oricum capabilităţile teoretice ale standardului precedent.

Astfel, transferul de date prin conectori USB 3.1 Type-C va fi mai rapid, singura limitare fiind viteza de citire şi scriere a dispozitivelor conectate. Totuşi, mufa Type-C nu este exclusivă standardului USB 3.1. Aceasta este compatibilă cu toate variantele precedente de USB, iar producătorii de hardware vor alege ce tehnologie să implementeze în spatele său. Deja există pe piaţă dispozitive USB 2.0 cu mufă Type-C.

Semnal video şi transfer de energie

Şi cu toate aceste avantaje, USB Type-C poate avea chiar mai multe funcţii. Acesta este compatibil inclusiv cu standarde pentru semnal video, putând fi adaptat pentru a transmite către monitoare cu mufe HDMI, DisplayPort sau VGA. Au existat şi în trecut mufe USB MHL care ofereau funcţii asemănătoare, însă USB Type-C va putea face asta din start.

Nu ar fi greşit să presupunem că în câţiva ani vor fi lansate monitoare şi televizoare care vor include alături de conectorii clasici precum HDMI, component şi coaxial, o mufa USB Type-C care să asigure conectarea la un computer.

În cele din urmă, mufa Type-C poate să ofere suport pentru protocolul Power Delivery, care asigură alimentarea cu energie. Mufele compatibile vor putea să transmită curent electric în ambele sensuri, în funcţie de nevoi. De exemplu, o mufă USB Type-C ar putea fi utilizată fie pentru a alimenta un laptop de la priză, fie pentru a încărca un telefon folosind bateria internă a acestuia.

Conform specificaţiilor tehnice, mufa USB Type-C poate să transfere până la 100W de curent electric, ceea ce înseamnă că poate alimenta chiar şi laptop-uri puternice, şi nu doar computere low-power.

Din fericire, nu va trebui să aşteptăm ani de zile până când USB Type-C va ajunge pe piaţă. Noua tabletă Nokia N1 este prima din categoria sa care foloseşte un astfel de conector, deşi este limitată la USB 2.0. Laptop-urile Macbook de la Apple şi Chromebook Pixel de la Google folosesc de asemenea USB Type-C, însă la standardele 3.0. Acestea servesc şi rolul de conectori pentru încărcarea bateriei, iar folosind adaptoare, pot fi conectate prin acest conector atât dispozitive USB Type-A, cât şi mufe VGA sau HDMI.

Adaptoarele nu sunt tocmai scumpe. Deja există pe piaţă opţiuni ieftine care asigură conectarea tuturor dispozitivelor existente la mufe Type-C. Aceasta este însă o soluţie temporară, care va fi folosită până când USB Type-C va deveni standardul în industrie. 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult