Xiaowa Plus E35 – aspiratorul-robot care face curăţenie în locul tău [REVIEW]

Xiaowa Plus E35 - aspiratorul-robot care face curăţenie în locul tău [REVIEW]
Prezentare

Dacă secolul trecut, aspiratorul portabil făcea furori printre gospodinele care descopereau o alternativă mult mai puternică şi rapidă la banala mătură, începutul de secol XXI este marcat de introducerea automatizărilor pentru locuinţe şi accesorii smart care pur şi simplu fac treaba în locul tău.

Prezentare

Creat de Xiaomi, aspiratorul Xiaowa Plus E35 vine echipat cu propriul computer de bord şi un arsenal de senzori care îl ajută să navigheze interiorul locuinţei. În timpul funcţionării, acesta memorează o hartă a încăperilor vizitate, asigurând că nici o zonă nu este omisă iar spaţiile deja curăţate nu sunt vizitate de prea multe ori. La folosirile ulterioare, harta deja memorată va ajuta aspiratorul să scurteze timpul de curăţenie.

După fiecare ciclu de curăţenie încheiat cu succes, sau când încărcarea acumulatorului scade sub nivelul de 30%, aspiratorul va reveni la staţia de alimentare chiar dacă aceasta se află în altă încăpere. În timp ce pentru folosire normală este de ajuns să apăsăm butonul Power de pe carcasă, cei deja obişnuiţi cu gadgeturile smart pot folosi aplicaţia pentru smartphone pentru a vizualiza harta locuinţei cu zonele curăţate.

Aspiratorul Xiaowa Plus E35 poate fi comandat de pe telefonul mobil, programând începerea ciclului de curăţare sau chemându-l pentru a curăţa o încăpere anume. Accesibil prin conexiunea la internet, aspiratorul poate fi pornit chiar dacă nu suntem acasă, acesta urmând instrucţiunile primite din aplicaţia pentru smartphone.

Versiune low-cost a unor produse cum este iRobot Roomba, aspiratorul Xiaowa Plus E35 este ajuns deja la cea de-a treia generaţie şi include mai toate funcţiile întâlnite la produsele de top: poate memora „harta” locuinţei pentru aspirare mai eficientă, include accesoriu tip mop pentru curăţarea umedă a podelelor acoperite cu gresie sau parchet, poate urca peste pragurile uşilor (maxim 2 cm înălţime) şi evită fără probleme obstacole sau zone de hazard, cum ar fi balcoane deschise la partea de jos şi scările de acces.

Specificaţii Xiaowa Plus E35:

  • Putere: 58W
  • Putere aspiraţie: 2000 Pa
  • Acumulator: 5200 mAh
  • Timp de încărcare: 150 minute
  • Timp de funcţionare: aproximativ 2.5 ore
  • Capacitate vas colectare praf: 640 ml
  • Greutate: 3 kg
  • Dimensiuni: 35.3 x 35 x 9.5 cm

 

Experienţa în utilizare, Concluzie

Experienţa în utilizare

Carcasa de formă circulară măsoară 35 x 35 x 9.5 cm şi este suficient de compactă pentru a permite curăţarea printre picioarele scaunelor şi sub canapele. Orientarea este făcută cu ajutorul „turetei” aflate la partea de sus, prevăzut cu un senzor optic pentru scanarea obstacolelor. Arsenalul include senzori de coliziune la partea din faţă, senzori de proximitate pentru detectarea obstacolelor aflate în imediata proximitate şi senzori de podea care măsoară cu precizie direcţia şi viteza de deplasare. Tot aceştia detectează şi planeitatea podelei, permiţând aspiratorului să se ridice peste pragurile uşilor şi să evite căderile în gol.

Curăţarea se face cu ajutorul periei rotative menită să atragă mizeria aflată în imediata apropiere a aspiratorului. Sub aspirator se află încă o perie rotativă, de această dată orizontală. Aceasta include şi lamele din silicon care reţin mizeria atrasă prin măturare, spre a fi absorbită în compartimentul pentru praf. Chiar dacă motorul de aspirare nu este foarte puternic, curăţarea este surprinzător de eficientă, Xiaowa Plus E35 prinzând cam tot, începând cu fire de păr şi firmituri, până la praf şi pietricele file aduse pe tălpile pantofilor. Toate sunt reţinute în caseta de colectare prevăzută cu capac pentru golire şi filtru anti-praf la partea de evacuare a aerului. În funcţie de mărimea suprafeţei „patrulate” de aspirator, caseta de colectare va trebui golită cel puţin o dată la câteva cicluri de curăţare.

Deşi nu este la fel de eficientă, comparat unui mop tradiţional pe care îl spălăm în găleata cu apă, peria mop ataşată unui rezervor de apă care acţionează prin picurare face treabă destul de bună. Recomandată pentru curăţarea încăperilor fără covoare sau mochete, puţin murdare, peria mop rămâne umedă până la final şi face treabă bună în combinaţie cu aspirarea normală. Dezavantajul este va trebui să o detaşăm şi să o curăţăm manual la chiuvetă, după terminarea curăţeniei. În caz contrar, aceasta se va îngălbeni şi va căpăta un miros urât destul de repede, de care vom putea scăpa doar înlocuind-o cu rezerva inclusă în pachetul cu accesorii.

Deşi peria principală are o formă şi design care permite debarasarea firelor lungi de păr în containerul pentru praf, ocazional va fi nevoie să o inspectăm pentru curăţare manuală. Aspiratorul Xiaowa Plus E35 permite detaşarea ambelor perii pentru curăţare, cât şi a roţii frontale pentru ghidaj, în caz de nevoie acestea putând fi înlocuite. Similar, filtrul pentru praf detaşabil poate fi curăţat prin spălare şi apoi uscat, iar dacă este prea mult obturat de mizerie întărită îl putem înlocui cu rezerva inclusă în pachet.

Ocazional, aspiratorul mai „înghite” câte un şiret, şosete sau resturi de ambalaje lăsate pe jos, computerul oprind curăţarea şi avertizând verbal despre problema apărută.

Concluzie

Nu la fel de puternic ca un aspirator clasic, dar ajutat de computerul care îl ghidează prin toate încăperile şi asigură că întreaga suprafaţă este vizitată de cel puţin două ori în cadrul unui ciclu de curăţare, Xiaowa Plus E35 face o treabă bună. Ţinând cont de faptul că în general, nu trebuie să faci mai mult decât verifici caseta de colectare praf să apeşi butonul Power, Xiaowa Plus E35 este o afacere bună, chiar dacă preţul său este comparabil unui aspirator convenţional mult mai performant. Timpul câştigat pentru relaxare, sau alte treburi mai importante, face toţi banii.

În general, Xiaowa Plus E35 se pretează la folosirea în încăperi nu foarte înghesuite şi cu cât mai puţine lucruri lăsate pe jos. Altfel, aspiratorul va împinge în toate direcţie obstacolele mici, fie că vorbim despre jucăriile copiilor sau încălţămintea lăsată la vedere. În plus, aspiratoarele robotizate, cum este Xiaowa Plus E35, nu sunt potrivite pentru curăţarea covoarelor cu fir lung, roţile aspiratorului împotmolindu-se în ţesătura acestora.

Aspiratorul Xiaowa Plus E35 a fost primit pentru testare din partea magazinului Geekbuying.com, de unde poate fi achiziţionat la preţul de 349.99 dolari. Costul poate fi redus la 329.99 dolari folosind cuponul AWP123.

Părţi pozitive

Aspirare eficientă şi funcţie mop
Poate memora traseul parcurs, pentru curăţare eficientă
Acumulator de capacitate mare şi funcţie auto-recharge
Suportă controlul de la distanţă, prin aplicaţia pentru smartphone

Părţi negative

Nu este potrivit pentru covoare groase
Pentru funcţia de curăţare umedă este necesară spălarea manuală a accesoriului mop, la finalul ciclului de curăţare

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult