Apple şi Qualcomm opresc conflictul legal. Anunţă parteneriat pe mai mulţi ani şi scot Intel din „cursa” 5G

17.04.2019
Apple şi Qualcomm opresc conflictul legal. Anunţă parteneriat pe mai mulţi ani şi scot Intel din „cursa” 5G

După mai mulţi ani de conflict legal, Apple şi Qualcomm au căzut la o înţelegere în cea de-a doua zi de la deschiderea celui mai recent proces dintr-un tribunal din Statele Unite. Aşa cum a prevăzut de curând CEO-ul Qualcomm, cele două companii au lăsat conflictul în urmă imediat după ce au anunţat noul acord, semnând deja documente pentru un parteneriat pentru următorii câţiva ani, prin care Apple va putea cumpăra modem-uri pentru următoarele generaţii de iPhone şi iPad de la producătorul de cipuri american.

Detaliile înţelegerii nu au fost făcute publice, însă este aşteptată plata a câteva miliarde de dolari din partea Apple spre Qualcomm, probabil pentru brevetele neachitate în trecut. Ultimele veşti despre această sumă sugera că Apple datora Qualcomm peste 7 miliarde de dolari. Nu este clar dacă Apple va plăti suma integrală, o sumă mai mică, sau o sumă mai mare, având în vedere că în tot acest timp de când cele două companii au intrat în conflict anumite modele încă foloseau tehnologii Qualcomm.

Apple se afla într-o poziţie neplăcută în ultimele câteva luni, întrucât nu a reuşit să găsească un partener pentru modem-uri 5G. MediaTek era doar o opţiune luată în calcul, însă nu cea pe care Apple o agrea, în timp ce zvonurile spuneau că oficialii Huawei ar fi interesaţi de o înţelegere cu Apple. De asemenea, Intel, compania care a oferit modem-urile 5G pentru seriile XS şi XR nu are un astfel de produs gata şi ar fi putut întârzia şi anul viitor. Între timp, Samsung are capacitatea de a dezvolta astfel de modem-uri doar pentru dispozitivele sale, de asemenea puţine la număr. Astfel, singura opţiune rămânea Qualcomm.

Imediat după anunţul încetării proceselor la nivel mondial, efectele au putut fi văzute. În primul rând, preţul acţiunilor Qualcomm au crescut cu 23%, de la 57,46 dolari la 70,45 dolari. Apoi, Huawei a negat public faptul că ar fi dorit să vândă componente către Apple, spunând că nu au existat discuţii oficiale în acest sens. În cele din urmă, Intel, partenerul Apple pentru modelele de anul trecut, a anunţat că renunţă la dezvoltarea de modem-uri 5G. Se pare că Intel dezvolta această tehnologie exclusiv pentru Apple.

Astfel, Apple poate începe dezvoltarea de smartphone-uri 5G. Cum era de aşteptat, cel mai probabil, modelele din 2019 nu vor fi echipate cu antene şi modem de nouă generaţie. Infrastructura abia începe să fie pornită în câteva dintre oraşele mari, iar Apple nu obişnuieşte să lanseze variante diferite ale aceluiaşi model (cum a făcut Samsung cu Galaxy S10 5G). Probabil că în 2019 toate dispozitivele sale vor rămâne pe 4G, în timp ce toate vor trece la 5G începând din 2020, folosind tehnologia Qualcomm, care probabil că va fi îmbunătăţită faţă de cea disponibilă în acest moment.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult