Facebook anunţă Libra alături de alţi 27 de parteneri. Este o criptomonedă stabilă universală pentru plăţi

18.06.2019
Facebook anunţă Libra alături de alţi 27 de parteneri. Este o criptomonedă stabilă universală pentru plăţi

Facebook a anunţat Libra, o nouă criptomonedă pe care o va lansa alături de 27 de alte companii partenere. Aceasta va fi lansată anul viitor şi va încerca să devină noul PayPal, asigurând tranzacţii online securizate de oriunde din lume şi către oricine, fie că vorbim despre utilizatori de rând, sau magazine. Spre diferenţă de alte servicii şi iniţiative Facebook, Libra va fi independentă de reţeaua de socializare, compania stabilind o nouă entitate numită Calibra, care reprezenta compania-mamă, fără influenţa reţelelor de socializare.

Practic, Facebook doreşte ca experienţa cu moneda Libra să fie complet separată de produsele sale sociale. Calibra nu va avea acces la datele personale ale utilizatorilor de pe Facebook, Instagram sau WhatsApp şi nici nu va putea să folosească informaţiile despre tranzacţiile efectuate cu Libra pentru afişarea de reclame targetate. De asemenea, fiind vorba despre o criptomonedă, bazată pe tehnologia blockchain, tranzacţiile vor fi anonimizate, identitatea nefiind legată de informaţiile publice legate de tranzacţii.

Libra este o monedă virtuală stabilă, conform Facebook, aceasta fiind cel puţin iniţial legată de valoarea dolarului, însă va avea şi o valoare proprie care va fi stabilită în timp. Aceasta este garantată de bani lichizi, pe care fiecare companie implicată în lansarea Libra îi depune atunci când se alătură Libra Association. Momentan există 28 de companii partenere, însă Facebook speră ca până la lansarea oficială din 2020 să ajungă la un număr de 100 de companii. Cele confirmate până acum sunt:

  • Din zona de plăţi: Mastercard, PayPal, PayU, Stripe, Visa
  • Tehnologie şi magazine: Booking Holdings, eBay, Facebook/Calibra, Farfetch, Lyft, Mercado Pago, Spotify AB, Uber Technologies, Inc.
  • Telecomunicaţii: Iliad, Vodafone Group
  • Blockchain: Anchorage, Bison Trails, Coinbase, Inc., Xapo Holdings Limited
  • Capital de risc: Andreessen Horowitz, Breakthrough Initiatives, Ribbit Capital, Thrive Capital, Union Square Ventures
  • Non-profit, organizaţii multilaterale şi instituţii academice: Creative Destruction Lab, Kiva, Mercy Corps, Women’s World Banking

Pentru a se alătura Libra Association (organizaţie non-profit cu sediul la Geneva), fiecare membru trebuie să îndeplinească anumite reguli. Trebuie să depună cel puţin 10 milioane de dolari şi să accepte să devină un operator de noduri pentru reţeaua blockchain. Astfel, compania trebuie să ofere jumătate de rack de servere pentru infrastructura Libra, să asigure o viteză de internet de cel puţin 100 Mbps dedicată acestor operaţiuni, să aibă la îndemână un inginer full-time şi să asigure securitate la nivel enterprise. De asemenea, companiile trebuie să atingă 2 din 3 praguri: 1 miliard de dolari valoare pe piaţă sau afaceri de 500 de milioane de dolari cu clienţii, să atingă 20 de milioane de clienţi pe an şi/sau să fie recunoscută drept un lider al industriei în top 100 de grupuri independente precum Interbrand Global sau S&P.

Pentru investitorii din sfera cryptomonedelor, regulile sunt puţin diferite. Fiecare companie în parte trebuie să aibă active în valoare de 1 miliard de dolari pe care să le gestioneze, în timp ce companiile care se concentrează pe blockchain trebuie să fie de cel puţin un an pe piaţă, să ofere securizare la nivel enterprise şi să aibă în custodie active în valoare de peste 100 de milioane de dolari.

Pentru a limita influenţa companiilor din sfera crypto/blockchain, Facebook spune co numai 1/3 dintre membrii fondatori pot fi din aceste domenii. Fiecare membru fondator va primi drept de vot în consiliul Libra Association şi va primi dividente din dobânzile acumulate de Libra.

Votul fiecărui membru ar trebui să reprezinte 1% din totalul de voturi (în cazul în care Facebook reuşeşte să strângă 100 de parteneri în total), votul Calibra (Facebook) valorând la fel de mult precum cel al celorlalţi parteneri implicaţi în asociaţie. Această regulă este realizată pentru a proteja organizaţia, cât şi moneda de influenţa unuia dintre parteneri într-o anumită direcţie.

Dividentele asupra banilor investiţi sunt plătiţi către parteneri doar după ce Libra Association foloseşte din banii acumulaţi din tranzacţii (fiecare tranzacţie va „costa” o fracţiune dintr-un cent, pe care utilizatorii nu o vor simţi) o parte pentru a plăti costurile operaţionale, investiţii în ecosistem, dezvoltare şi după ce va plăti bursele promise organizaţiilor non-profit.

La nivel de funcţionalitate, reţeaua Libra va fi operată de noduri, acestea fiind la rândul lor menţinute de parteneri. Pentru ca o tranzacţie să fie acceptată, doar două treimi dintre noduri trebuie să fie de acord, ceva ce va asigura transferuri mai rapide prin Libra decât prin alte criptomonede. Acestea sunt posibile într-un singur sens.

Facebook (şi Libra Association) speră ca Libra să devină o criptomonedă populară şi va încerca să încurajeze magazinele să folosească această metodă de plată atunci când va fi disponibilă. Astfel, ce care operează noduri şi conving parteneri să se alăture reţelei sau să accepte Libra în magazine, vor primi recompense. De asemenea, cei care vor asigura activitate în rândul utilizatorilor de peste un an, vor primi un procent din tranzacţiile care au fost procesate prin nodurile lor.

Calibra va lansa primul portofel dedicat Libra, care va putea fi folosit atât pe iOS, cât şi pe Android. Aplicaţia Calibra va putea interacţiona cu Facebook Messenger, de exemplu, pentru a trimite bani către unul dintre contacte. De asemenea, vei putea trimite Libra direct către contactele din telefon, în cazul în care doreşti asta. Desigur, vor exista şi alte portofele virtuale compatibile cu această monedă, întrucât Libra Association va oferi uneltele necesare construirii unui ecosistem de aplicaţii şi servicii compatibile.

Ba chiar există şi un nou limbaj de programare numit move, care va fi în beta până anul viitor, dedicat realizării de software compatibil cu Libra. Momentan, Libra Core, fundaţia acestei criptomonede, va fi realizată folosind limbajul de programare Rust.

Planurile Libra Association par măreţe, iar Facebook va încuraja companii din toate domeniile să i se alăture, indiferent dacă sunt sau nu parte din concurenţă pe anumite domenii. Dacă va reuşi să atragă companii precum Apple sau Google până la lansarea Libra de anul viitor, rămâne de văzut.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult