Germania nu se distanţează de Huawei momentan. Cehia avertizează despre colaborarea cu guvernul chinez

18.12.2018
Germania nu se distanţează de Huawei momentan. Cehia avertizează despre colaborarea cu guvernul chinez

Din ce în ce mai multe ţări şi companii telecom încearcă să se distanţeze de tehnologiile Huawei pentru modernizarea reţelelor telecom la standardul 5G, însă există şi mici raze de speranţă pentru producătorul chinez. În timp ce SUA, Japonia, Marea Britanie, Australia şi alte câteva ţări din Europa au refuzat concret implicarea Huawei în punctele critice ale infrastrurii telecom, Germania pare să fie de altă părere. În acelaşi timp, Cehia pare să se alinieze la discursul pe care îl tot auzim în ultima perioadă: este greu de avut încredere într-o companie care ar putea avea legături cu guvernul din China.

Vestea bună pentru Huawei este că BSI, Biroul Federal pentru Securitatea Informaţiilor din Germania, consideră că nu este momentan cazul ca echipamentele Huawei să fie interzise. Arne Schoenbohm, şeful acestei instituţii, a declarat că „pentru astfel de decizii serioase precum interzicerea anumitor echipamente, sunt necesare dovezi”. Aparent, agenţia sa nu a găsit nimic în operaţiunile sau echipementele companiei din Germania care să ducă la astfel de concluzii.

Conform expertului în securitate telecom Ronja Kniep, care a oferit declaraţii pentru France-Presse referitoare la aceste declaraţii ale autorităţilor germane „este greşit să sugerezi că grija referitoare la spionajul chinez este nefondat şi că este uşor de depistat”. De asemenea, acesta a declarat: „chiar dacă Huawei nu are o relaţie oficială cu guvernul din China, asta nu înseamnă că serviciile secrete chineze nu folosesc compania şi tehnologia sa pentru spionaj”.

Toate cele trei companii telecom majore din Germania folosesc tehnologie Huawei, însă Deutsche Telekom a spus că investighează independent această situaţie.

În Cehia însă, situaţia stă diferit. NCISA, autoritatea care se ocupă cu securitatea informaţiilor digitale, avertizează în legătură cu un anumit aspect important: „Legile din China obligă companiile private care au sediul pe teritoriul ţării să coopereze cu serviciile de informaţii, oferindu-le astfel acces la sisteme de stat, lucru care ar putea fi considerat o ameninţare”. Momentan, Cehia nu a luat o poziţie fermă în această situaţie, însă autorităţile sale consideră că există posibilitatea ca echipamentele Huawei şi ZTE să permită spionaj pentru guvernul din China.

Huawei a răspuns în public la aceste acuzaţii:

„Negăm categoric orice sugestie care spune că noi putem pune în pericol securitatea naţională. Cerem celor de la NCISA să susţină aceste declaraţii înainte să strice reputaţia Huawei fără dovezi. Nu există legi sau reglementări în China care să oblige Huawei, sau oricare altă companie, să instaleze breşe în securitate. Huawei nu a primit niciodată astfel de cereri din parte guvernului şi nu am fi de acord cu ele niciodată.”

Următoarele câteva luni vor fi foarte importante pentru Huawei, întrucât în 2019 este aşteptată instalarea de reţele 5G în majoritatea ţărilor europene. Fără comenzile companiilor telecom din Europa, compania ar putea pierde încasări de miliarde de dolari.

 

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult