Sony a anunţat DSC-QX10 şi QX100, două camere foto care pot fi ataşate la telefonul mobil

Sony a anunţat DSC-QX10 şi QX100, două camere foto care pot fi ataşate la telefonul mobil

La jumătatea lunii august au ieşit la iveală primele informaţii despre ciudatele accesorii foto DSC-QX10 şi QX100, acestea fiind prezentate oficial de către Sony în cadrul IFA Berlin 2013. Având dimensiuni mai reduse decât camerele foto dedicate, DSC-QX10 şi QX100 pot fi ataşate unui smartphone sau pot fi folosite separat, încercând să împace portabilitatea cu calitatea.

Sony Cyber-shot DSC-QX10

Sony QX100 conectat prin WiFi la Xperia Z1, fotografiază un QX10

Ideea accesoriilor foto pentru telefoane mobile nu este o noutate, însă, spre deosebire de obiectivele care putea fi ataşate unui telefon iPhone, DSC-QX10 şi QX100 sunt practic camere foto de sine stătătoare, care au propriul senzor, obiectiv, slot MicroSD, baterie detaşabila şi butoane pentru control. Cele două produse Sony pot fi ataşate unui smartphone prin intermediul unui sistem cu arc, sincronizarea dintre cele două făcându-se prin intermediul conexiunii Wi-Fi, utilizatorul putând acum să folosească ecranul telefonului ca viewfinder sau putând să descarce pozele.

Alternativ, pentru smartphone-urile Xperia Z1 şi Xperia Z există o husă de protecţie cu sistem integrat de prindere pentru oricare din cele două camere. Sony afirmă că DSC-QX10 şi QX100 pot fi folosite şi independent, fără smartphone. Utilizatorul poate să încerce o încadrare a subiectului orientativă sau să achiziţioneze ulterior un sistem de accesorii, ce include un body cu ecran. Astfel, cele două dispozitive Smart Shot vor deveni camere foto complete.

Sistemul de prindere este universal şi poate fi folosit pentru orice smartphone

Sony QX100 ataşat la un smartphone Sony Xperia Z1

Cea mai impresionantă dintre aceste două camere foto detaşabile este DSC-QX100. Acesta  oferă  un senzor cu rezoluţie de 20 MP şi dimensiuni de 1”, la care este ataşat un obiectiv Zeiss cu diafragmă F/1.8-4.9, distanţă focală de 30-108 mm (echivalentă 35 mm) şi inel pentru focalizare manuală şi zoom. Având specificaţii similare cu cele ale aparatului foto Sony DSC-R100 II, DSC-QX100 promite un nivel al calităţii care nu a fost atins de vreun telefon mobil până în prezent şi, probabil, nici nu va fi atins prea curând.

Modelul DSC-QX10 va fi disponibil şi cu carcasă albă

Cel de-al doilea model, DSC-QX10, are specificaţiile unei camere foto compacte moderne. Acesta oferă un senzor cu rezoluţie de 18,2 MP şi dimensiuni de 1/2,3”, care este însoţit de un obiectiv cu zoom 10x (distanţă focală 25–250mm) cu diafragmă variabilă F/3.3 – F5.9.

Sistemul de accesorii compatibile cu cele două obiective

Deşi au specificaţii bune, aceste accesorii nu vizează însă decât amatorii care doresc un mod de captură mai bun care nu le dă prea multe bătăi de cap. Folosind toate modurile de lucru prietenoase cunoscute de la camerele compacte Sony, DSC-QX10 şi QX100 sunt însă limitate de lipsa modului de lucru Shutter Priority, sensibilitatea şi timpul de expunere nu pot fi controlate, bliţul lipseşte iar înregistrarea video nu poate depăşi 25 de minute. Modelul superior DSC-QX100 oferă modul de lucru Aperture Control şi focalizarea manuală, însă DSC-Q10 nu le are nici pe acestea.

DSC-QX10 şi QX100 vor intra pe piaţă la preţuri de 500, respectiv 200 de euro, începând cu luna octombrie.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult