Un bărbat a creat ambuteiaje virtuale pe Google Maps plimbând un căruţ pe străzile din Berlin

03.02.2020
Un bărbat a creat ambuteiaje virtuale pe Google Maps plimbând un căruţ pe străzile din Berlin

Serviciile de hărţi online precum Google Maps sau Waze au devenit parte a vieţii oricărui utilizator de smartphone, întrucât acestea oferă informaţii în timp real despre nivelul de trafic din oraş, putând evita astfel zonele aglomerate. Se pare însă că sistemul care calculează nivelul aglomeraţiei nu este unul foarte complicat, urmărind aproape exclusiv numărul de telefoane active din anumite zone. Un artist din Berlin, Simor Weckert, a demonstrat acest lucru folosind un căruţ plin cu 99 de telefoane cu Android, care a reuşit să creeze ambuteiaje virtuale pe hărţile celor de la Google.

Pentru a demonstra acest lucru, Weckert a luat 99 de telefoane şi a pornit Google Maps pe ele. Apoi, le-a pus într-un căruţ şi a mers pe carosabil cu o viteză mică pentru a păcăli algoritmul că există 99 de persoane în maşini pe străzile din Berlin pe care mergea el, care merg foarte încet. Aproape imediat, hărţile au început să afişeze trafic intens pe respectivele hărţi, acestea fiind „înroşite” la nivel maxim, ca atunci când traficul este complet blocat.

Se pare că Google se bazează foarte mult pe aceste date şi nu verifică mulţi alţi factori precum senzori independenţi sau alte surse de măsurare a traficului, cel puţin în zonele respective. Ba chiar Weckert a mers cu căruţul lui cu telefoane chiar şi prin faţa sediului Google din Berlin, unde traficul era complet liber. Se pare că nu monitorizează nimeni de la Google îndeaproape nivelul de trafic raportat de hărţi, întrucât „problema” nu a fost rezolvată nici atunci când strada pe care compania se află era algomerată în mod virtual.

Această demonstraţie pune astfel sub semnul întrebării acurateţea hărţilor Google şi utilizarea lor în servicii de urgenţă de exemplu. Astfel de „glumeţi” ar putea aglomera virtual hărţile din toată lumea, iar ambulanţele sauj echipajele de pompieri ar putea evita drumuri mai scurte, bazându-se pe astfel de informaţii eronate. În domenii în care fiecare secundă poate să facă diferenţa între viaţă şi moarte, astfel de soluţii uşor de păcălit probabil că nu ar trebui folosite.

Există încă multe semne de întrebare la adresa acestui experiment şi este posibil ca acesta să nu poată fi repetat atât de uşor. Motivul principal ar fi că nu sunt foarte mulţi oameni cu acces la 100 de telefoane mobile conectate la internet pe care să le plimbe prin oraş. Se pare însă că nu trebuie să depui un efort foarte mare odată ce ai telefoanele. Inclusiv un inginer care lucrează la Google a confirmat pe Twitter că acest experiment poate fi cu uşurinţă repetat.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult