Noile procesoare Intel şi AMD sunt compatibile doar cu Windows 10

05.09.2016
Noile procesoare Intel şi AMD sunt compatibile doar cu Windows 10
Microsoft a încercat la începutul acestui an să ceară tuturor celor care folosesc procesoare din cea mai recentă generaţie de la Intel din acel moment, Skylake, să upgradeze Windows 7 şi 8 la Windows 10, prin încetarea suportului pentru aceste procesoare pe vechile sisteme de operare. Utilizatorii nu au fost fericiţi, iar Microsoft a dat înapoi de la această decizie, însă a specificat că procesoarele care vor fi lansate în viitor vor oferi doar suport pentru Windows 10. Acum că noul Kaby Lake de la Intel a ajuns pe piaţă, iar Zen urmează să apară, Microsoft, Intel şi AMD confirmă acest lucru.
 
Conform Microsoft, orice procesor nou compatibil cu Windows va trebui să ofere suport doar pentru cel mai recent sistem de operare al familiei, nu şi pentru cele mai vechi. Astfel, compania poate asigura o mai bună compatibilitate între hardware şi software, cu stabilitate mai bună. Resursele care s-ar fi dus spre asigurarea suportului pentru software-ul vechi vor fi astfel investite în platforma nouă. 
 
 
Intel a confirmat că pentru generaţia a şaptea de procesoare Core i, pe arhitectură Kaby Lake, nu vor oferi suport tehnic sau software pentru cei care doresc să le folosească pe sisteme de operare Windows 7 sau 8. Motivul este evident noua politică Microsoft. Acest lucru nu înseamnă că procesoarele nu vor funcţiona atunci când vor fi folosite pe PC-uri cu Windows mai vechi, însă compatibilitatea nu este asigurată.
 
În aceeaşi situaţie se află şi noile procesoare AMD care urmează să debuteze în 2017 pe arhitectură Zen. Modelele „Bristol Ridge” ale companiei au fost primele care vor fi compatibile exclusiv cu Windows 10, iar noile Summit Ridge vor urma noua tradiţie impusă de Microsoft. 
 

 

 
În cazul în care doriţi să achiziţionaţi un computer nou (laptop sau PC) în următoarele câteva luni, probabil că va trebui să vă obişnuiţi cu ideea că trebuie să îl echipaţi şi cu Windows 10. Alternativa este utilizarea Windows 7 sau 8 fără driveri pentru procesor, care ar putea duce la probleme de performanţă, lipsă de stabilitate în utilizare şi alte probleme de acest gen.
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult