Xi3 PISTON, prima consolă Steam Box, debutează cu un preţ piperat

Xi3 PISTON, prima consolă Steam Box, debutează cu un preţ piperat

Valve Corporation, cunoscutul producător de jocuri şi proprietarul celei mai celebre platforme digitale de distribuţie a jocurilor PC, a vorbit în cadrul CES 2013 despre viitoarele console Steam Box şi a susţinut oficial proiectul PISTON al companiei Xi3. Până când propria consolă Steam Box va fi prezentată, prototipul acesteia urmând să fie prezentat în lunile următoare, PISTON a devenit realitate şi este disponibilă pentru precomandă, aceasta urmând să ajungă în mâinile utilizatorilor undeva spre sfârşitul acestui an.

Steam este o platformă extrem de importantă pentru lumea PC, iar Valve a considerat că poate folosi acest avantaj pentru a consolida poziţia acestei platforme tradiţionale pentru jocuri prin lansarea conceptului Steambox, adică un PC uşor de folosit care este împachetat într-o carcasă de mici dimensiuni. Într-o vreme în care consolele pentru jocuri sau terminalele mobile devin platforme preferate pentru un număr din ce în ce mai mare de utilizatori, Valve astfel să asigure atât viitorul industriei jocurilor PC cât şi al propriei existenţe, încercând să intre în competiţie cu Microsoft sau Sony pentru supremaţia domeniului multimedia casnic.

Xi3 PISTON este un PC cu dimensiuni reduse şi un consum de 40W, acesta fiind bazat pe o soluţie AMD R-464, care include un procesor quad-core tactat la 2,3 GHz (3,2GHz în modul Turbo) şi un procesor grafic HD 7660G. Specificaţiile mai includ o memorie RAM cu o capacitate de 8 GB, stocare internă SSD care începe de la 128 GB şi o colecţie impresionantă de porturi, care include o ieşire Display Port, 8 porturi USB, conector Ethernet şi ieşire audio digitală. După cum se observă, aceste specificaţii nu pot rivaliza cu cele ale unui PC bun pentru jocuri, însă scopul Valve este cel de a ocupa sufrageria cu un produs destinat tuturor, şi nu camera unui amator înrăit de jocuri.

Acest sistem este menit să rivalizeze cu consolele de la Microsoft şi Sony care vor apărea în viitorul apropiat, însă încercarea Valve este una curajoasă care s-ar putea lovi de mai multe probleme. Mai întâi de toate, atât Xi3 PISTON cât şi celelalte produse Steam Box similare vor rula Linux, ceea ce va limita numărul de jocuri disponibile faţă de cele prezente în catalogul Steam pentru Windows.

În al doilea rând, Xi3 PISTON este un produs foarte scump, preţul acestuia începând de la 899 de dolari. Producătorul afirmă că designul modular al acestuia permite viitoare actualizări hardware de care consolele nu sunt capabile, însă PISTON foloseşte componente mai exotice cu design special (cum ar fi de pildă socket-ul FS1r2 al procesorului), iar dependenţa de componentele livrate de producător deja a început cu stângul, o actualizare la o capacitate de stocare de 256 GB costând 340 de dolari.

Xi3 PISTON va fi disponibilă undeva spre sfârşitul acestui an, atunci când este preconizată şi apariţia în magazine a rivalului Sony PlayStation 4, în timp ce viitoarea consolă Microsoft şi consola Stream Box oferită de Valve sunt aşteptate undeva la începutul lui 2014. 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News